Eğer seçimler tam zamanında gerçekleşecek olursa altmış dört milyon seçmenin oy kullanma hakkı olacak. Bu seçmenlerin on üç milyonunu Z kuşağının oluşturacağı ön görüsü ile 2018 seçimlerinde yüzde yedilik bir ağırlığı olan bu kitlenin ağırlığı yüzde 16’ya ulaşmış olacak.

Gençlere yönelik siyasal iletişim çalışmalarında iktidar bloğunu oluşturan AK Parti ve MHP ne kadar dağınık ise, CHP ve İyi Parti ise o kadar derli toplu bir görüntü vermeye başladı. Ana muhalefet ile ana iktidar partisinin çekişmesi ise bir çok kulvarda devam ediyor.

kemal kılıcdaroglu-1

GENÇLERE ULAŞMAK

Özellikle 2021 yılı başından beri yıllardır bir çok konuda özellikle de kendi partisinin içerisinden eleştirilere maruz kalan ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ana yaklaşım alanlarından biri artık gençler. Her görüşten gençlerle bir araya gelmekten çekinmeyen CHP lideri, partisi içinde bir çok tarihi hamleye imza attı. Twitch yayınlarına kendisi dahil olmak üzere partisinden büyükşehir belediye başkanlarıda katılan Kemal Kılıçdaroğlu gençlerle iletişim konusunda top yekûn bir çalışma başlatmış durumda.

Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi tarihindeki en yenilikçi hamlelerden birini yaptı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun artık tüm ülkenin en küçük detaylarına dahi hakim olduğu mütevazi ev mutfağından yüksek enerjisi ile gençlik projelerinin bir kısmını açıkladığı videosu siyasal iletişim tarihimizde önemli #CaseStudy’lerden biri olacak. An itibari ile ana mecrasında 2.2 milyon diğer mecralar ile on milyona yakın görüntüleme alması ile de partinin bugüne kadar “reklamsız” olarak hedef kitlelere direk ulaştığı en değerli paylaşımlardan biri haline geldi.

AK Parti ise bu süreçte krizlerle uğraşmaya devam ediyor. Paylaşıldıktan kısa süre sonra silinen yalan üretim merkezi animasyonu fiyaskosu henüz akıllardaki yerini korurken bu sefer de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’de çocuklarla olan tatlı sert diyaloğu büyük tepkilere yol açtı.

Saçını uzatıp tepesinde toplayan erkek çocuğuna “Ulan oğlum ne bu hal? Allah iyiliğini versin. Geç şuraya!” demesini ve kurdeleyi erken kesen daha küçük bir çocuğun kafasına tık tık vurması da tarihte unutulmazlar arasında yerini aldı.

Erdoğan’ı gençlerle yakınlaştırmak için AK Parti iletişimi devletin tüm imkanlarını kullansa da aradaki mesafeyi kapayamıyor. Risk almadan yapılan her organizasyon ise iletişim biliminin gereği olarak geniş kitlelere ulaşmanın çok gerisinde kalıyor. AK Parti Gençlik Kolları tarafından düzenlenen e-Spor turnuvasının final maçını izleme organizasyonu bu konuda iyi örneklerden biri.

PEKİ YA DİĞERLERİ?

Gençlik konusunu sadece AK Parti ve CHP ekseninde değerlendirmek en başta gençlere haksızlık. Özellikle İyi Parti ve HDP’ye olan yönelimleri ile asıl dengeleri belirleyeceklerini unutmayalım. Genç kitlelerin önceki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş başta olma üzere ve özellikle son dönemde sokak sokak dolaşan Meral Akşener ve Ali Babacan’a olan ilgilerini göz önünde bulundurduğumuzda hiçbir partinin “Gençler bize oy verir.” Kolaycılığı ile düşünmemesi oldukça yerinde olur.

recep tayyip erdogan