Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, 2020 yılında Tunceli’de cansız bedeni bulunan Esma Kılıçarslan soruşturmasındaki ağır ihmal iddialarını İçişleri Bakanlığına sordu.
Milletvekili Kaya tarafından sunulan soru önergesinde, dosyada yer alan "birden fazla erkeğe ait DNA izi" ve "soruşturmanın bilinçli kapatılması" iddialarına yer verildi. Kaya, arama sürecindeki gecikmeleri ve otopsi işleminin "pandemi" gerekçesiyle eksik bırakıldığı yönündeki verilerin üzerine giderek İçişleri Bakanlığından bu hususların yanıtlanmasını talep etti.
AİLEYE SUSTURMA TELKİNİ, EKSİK OTOPSİ, GİZLENEN DNA'LAR
Asu Kaya, soru önergesinde Esma Kılıçarslan’ın arama sürecindeki gecikmeleri ve otopsi işleminin "pandemi" gerekçesiyle eksik bırakıldığı iddialarını gündeme taşıdı. Aileye olayı kamuoyunda dillendirmemeleri yönünde herhangi bir baskı yapılıp yapılmadığını soran Kaya, naaş üzerinde tespit edildiği belirtilen farklı erkeklere ait DNA örneklerinin neden açıklanmadığının yanıtlanmasını istedi.
Aynı dönemde Tunceli’de kaybolan Gülistan Doku dosyası ile Kılıçarslan dosyası arasındaki benzer ihmal zincirlerine dikkat çeken Kaya, dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in sürece müdahale edip etmediğini sordu. Kaya, dosyaların bilinçli şekilde kapatıldığı ve delillerin yeterince araştırılmadığı yönündeki iddiaları Meclis kayıtlarına geçirdi.





