Ekonomik dar boğazın sonucu olarak değerlendirebileceğimiz bu durum karşısında derinleşen yoksulluk gündeminden halkı uzaklaştırmak için bugün Sezen Aksu’nun hedef seçilmesi nasıl sürpriz değilse yarın başka bir kanaat önderinin hedef seçilmesi de sürpriz olmayacak.

Gırgır dergisinin 2016 yılında “Gündem Değiştirme Makinası” konulu kapağındaki cihazın gerçekten var olduğuna inanmaya başladığımız bir dönemdeyiz. Ülkemiz yeni bir kutuplaştırma iletişiminin pençesinde. Kutuplaştırma siyaseti yapma tercihi siyasetin maalesef doğasında olan yüzyıllardır süre gelen bir taktik. Bu siyaset yapma biçimi de içerisinde bulunduğu toplumsal iklimin özelliklerine göre kendi iletişim yolunu buluyor.

Kutuplaştırma iletişiminin asıl tetikleyicisi siyasi figürlerin kendisi ancak günümüz kitlesel iletişim araçlarında özellikle sosyal medya üzerinden beslenen kişi ve grupların sözcülüğü ile işlevsellik kazanıyor.

EMMA WATSON ÖRNEĞİ

Harry Potter filmlerinde canlandırdığı Hermione Granger karakteriyle tanınan İngiliz oyuncu Emma Watson'ın dayanışmanın anlamıyla ilgili paylaşımı başta Filistinliler olmak üzere 1 milyondan fazla kişiden beğeni alırken, İsrailli yetkililerden anti-semitizm suçlamasına maruz kaldı.

Watson Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail jetlerinin geçen yıl roket saldırılarına misilleme olarak Gazze'yi günlerce bombaladığı savaş sırasında Bad Activist Collective isimli eylemci grubunun “Dayanışma bir eylemdir” yazılı pankartlarla yürüdüğü gösterinin fotoğrafına yer verdi.

Emma Watson’un paylaşımında feminist yazar Sara Ahmed’in sözleri vardı: “Dayanışma, mücadelemizin ve acılarımızın aynı olduğu veya aynı geleceği umduğumuz anlamına gelmez. Aynı duygulara ve aynı hayatlara sahip olmasak bile aynı zeminde yaşadığımızın kabulünü içerir.”

İsrail devlet siyasal iletişim aygıtı ise hızla devreye girdi. Benyamin Netanyahu hükümetinde bilim bakanı ve Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi olarak görev yapmış Danny Danon, Watson'ı Harry Potter üzerinden küçümsemeye çalıştı. Danon "Bir anti-semit olmaya Gryffindor'dan 10 puan" derken, İsrail'in mevcut Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan da "Kurgu Harry Potter'da işe yarayabilir ama gerçek hayatta yaramaz" çıkışı yaptı. Erdan, "Eğer yarasaydı, büyücülük dünyasında kullanılan büyü (kadınlara baskı yapan ve İsrail'in yok edilmesini amaçlayan) Hamas'ın ve (terörü destekleyen) Filistin Yönetimi'nin kötülüklerini ortadan kaldırabilirdi. Bunu ben de desteklerdim!" mesajını paylaştı.

Indivisible Project isimli sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Leah Greenberg, 'anti-semitizmin Filistin halkıyla dayanışma yönündeki basit açıklamaları susturmak için kötü niyetli bir şekilde kullanıldığı' tespitini yaptı. Anti-semitizmi kendi savaşçı politikaları için karşı tarafa yönelik bir silaha dönüştürmekten çekinmeyen İsrail devleti bu olguyu Netanyahu liderliğinde uzun bir süredir kendi ana merkezlerine koymuştu. Yeni İsrail hükümetinin ise bu politakaya devam edip etmemesi yönünde henüz bir sinyal yok. İsrail’in kendi aşırı milliyetçi kitlesini ülkesinden çok uzakta bir figür/düşman ile birleştirme çabası yeni z kuşağı dünyalarında karşılık bulur mu? Sanmam.

PEKİ BİZDE?

Bizde Emma Watson örneğindeki gibi küresel bir hedef seçme ve o düşmanla sanal dünyalarda mücadele etme tercihi uzun bir süredir kullanılmıyor. Hatta Ermenistan, İsrail ve Mısır ile de yeni yeni barışıyoruz. Ekonomik dar boğazın sonucu olarak değerlendirebileceğimiz bu durum karşısında derinleşen yoksulluk gündeminden halkı uzaklaştırmak için bugün Sezen Aksu’nun hedef seçilmesi nasıl sürpriz değilse yarın başka bir kanaat önderinin hedef seçilmesi de sürpriz olmayacak.

Sezen Aksu’nun hedef gösterilmesinin ardından yaptığı kamuoyu açıklamasında kullandığı “Kim yolcu kim hancı Dur bakalım…” ifadesi bile toplumsal özgüvenini bize gösteriyor. Avcı şarkısının sosyal medya üzerinden 70’e yakın dile çevrilmiş olması da bu gücün göstergesi.

Ülkemizin gerçek gündeminde yoksulluk başta olmak üzere hızlıca derinleşme ihtimali yüksek olan enerji krizi var. Haftalık üç günlük üretim kesintisi ihracat rekoru beklerken yeri asla doldurulamayacak zararlara yol açması muhtemel. Muhalefetin hızlı bir işsizlik dalgasına neden olabilecek bu kriz için bir araya gelerek enerji depolama kaynaklarının yanlış kullanılması başta olmak üzere sebeplerini sorgulaması bir zorunluluk.