Siyasal iletişim açısından oldukça sıcak geçmesini beklediğimiz yeni yılın gündem belirleyicisi 2021’in ilk çeyreğinden beri olduğu gibi ana muhalefet olursa hiç kuşkusuz gelecek seçiminde galibi olacak.

2021 yılının sonuna geldik. Bu yıl siyasal iletişim açısından mayın tarlasında dolaşan iki tarafın da daha az zararla atlatmaya çalıştığı bir yıl oldu. İşin acı tarafı ise amiral battı oyunu kadar strateji gerektirmeyen, ortalama bir zeka ile siyasal iletişim yapılabiliyor olmasına da imkan sağlayan yeni seviye hem iktidarın hem de muhalefetin hanelerine puanlar yazdı. Muhalefet gündem belirleme kasını geliştirip bu yeteneğini kullanmayı başardığı için yılın genelinde kazanan taraf oldu.

Türkiye’nin içinden çıkılmaz girdapları içerisinde hep beraber gidip geldik, pandemi, kur dengesizliği, pahalılık, genç işsizliği, enflasyon ve bu gerçeklerin sonucu olarak neşesini kaybetmeye başlamış halk.

YIL BİTERKEN

İktidar yıl içerisinde animasyon skandalı ve maskeli turizm tanıtım projesi ile zirvede başladığı iletişim felaketleri dizisine yılın geri kalanında da istikrarlı olarak devam etti. Aralık ayının ikinci haftasından itibaren geçilmeye çalışılan ekonomi üzerinden algı yaratma stratejisi ise durağan bir seyre oturdu.

Tam rutine girdik derken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gaziantep’te küçük bir kız çocuğun yaralanmasına yol açan köpek saldırısı sonrası yaşanan acı olayları bir anda sokak hayvanlarını hedefe oturtacak şekilde algılanan açıklaması sonra bu algıyı hemen sahiplenip sokak hayvanlarına eziyet eden belediyelerin can acıtıcı görüntüleri gelmeye başladı. Sonrasında ilgili bakanlığın genelgesi ile aslında sokaktaki hayvanların toplanamayacağı bir kez daha anlaşılsa da bu vesile ile hayvanlara eziyet edenlerin günahları boynuna.

Bir diğer hamle ise yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gece konuşması sonrası zamanlaması denk gelen İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik özel teftiş soruşturması. Pazar günü gece saatlerinde nasıl denk geldiğini henüz anlayamadığımız açıklama sonrası uzun zamandır dövize endeksli olan gündem ana mecralarda değişmeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2019 seçimlerinde yaşadığı haksızlık sonrası Ak Parti’nin en büyük kaybediş hikayesine dönüşen süreçten ders alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı. İktidarın doların inişi sonrası özgüveni artan siyasal iletişim ekibi yılın son siyasal iletişim hamlesinden yılın geri kalanında çok kez gördüğümüz gibi mağlup ayrıldı. Ekrem İmamoğlu, partisinin ve ana muhalefetin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun amasız fakatsız arkasında durması ile olası krizden güçlenerek çıktı.

Her seferinde popülaritesi güçlü belediye başkanları ve onların etkinliklerine katılan, ittifakın tüm enerjisi ve magazin gücünden yararlanan İYİ Parti lideri Meral Akşener’in sosyal medya dahil olmak üzere geride durması ise kayda değer bir siyasal iletişim tercihi olarak tarihe geçti. Meral Akşener’in İzmir’de katıldığı bir programda ana teması “Yapmayın Beyefendiler” temalı açıklaması yayılımı itibari ile oldukça geride kalınmasının tercih edildiği tezimizi güçlendiriyor.

İKİ BİN YİRMİ İKİ

2022 yılının başta ülkemize sonra tüm dünyaya sağlık, barış ve mutluluk getirmesini dilerken bu dileğimizin ne kadar jenerik olduğunu yılın ilk günlerinde siyasetin sıcaklığının artması ile hissetmeye başlayacakmışız gibi görünüyor. Siyasal iletişim açısından oldukça sıcak geçmesini beklediğimiz yeni yılın gündem belirleyicisi 2021’in ilk çeyreğinden beri olduğu gibi ana muhalefet olursa hiç kuşkusuz gelecek seçiminde galibi olacak.