Türkiye'de Süper Lig'de ilk devre sona erdi. İlk yarıda futbol dışında her şeyi izledik, her şeyi konuştuk ve tartıştık. Türkiye'de futbol ilk yarıda saha içi dışında her yerde oynandı. İlk yarıda kağıt üstünde Trabzonspor 46 puanla lider, Konyaspor 39 puanla ikinci Başakşehir ise 33 puanla 3. sırada yer aldı. 3 büyük takım ise çok kötü bir ilk yarı geçirdi. Fenerbahçe 32 puanla 4., Beşiktaş 28 puanla 7., Galatasaray ise 27 puanla 10. sırada yer aldı.

İlk yarının bana göre enlerini sizin için oluşturacağım.

İLK YARININ EN İYİ TAKIMI KONYASPOR

Bana göre ilk devrenin en iyi takımı Konyaspor'dur. Konyaspor İlhan Palut yönetiminde müthiş bir takım oyunu ortaya koydu. Oynadıkları maçlarda rakipleri adeta boğdular. Alanları çok iyi daralttılar ve bütün maçlarda üstün bir oyun anlayışı ortaya koydular. Tek bir oyuncu çok fazla öne çıkmadı. Takım oyununu ilk yarıda en iyi oynayan takım Konyaspor oldu. Oynadıkları oyunun karşılğı 39 puan değildi bence. İlk yarıda Konyaspor'a sadece bir penaltı verilirken Trabzonspor ise 6 penaltı ile en çok penaltı kazanan takım oldu. Ligin ikinci yarısında da bu şekilde oyun anlayışlarını istikrarlı bir şekilde devam ettirebilirlerse ve ciddi hakem hataları ile de karşılaşmazlarsa benim için şampiyonluğun en büyük adayı Konyaspor'dur.

İLK YARININ EN İYİ TEKNİK DİREKTÖRÜ İLHAN PALUT

Çok genç bir hoca olmasına rağmen İlhan Palut Konyaspor'da müthiş bir tecrübe ortaya koydu. Konyaspor'un oynadığı oyun telaşa dayalı değil sisteme ve organizasyona dayalı oldu. İlhan Palut, takımına çok iyi antrenman yaptırmış. Bütün oyuncular taş gibi performans ortaya koyuyor. İlhan Palut bu şekilde devam ederse Avrupa'da önemli kulüplerin radarına çok hızlı bir şekilde girebilir.

İLK YARININ EN İYİ KALECİSİ UĞURCAN ÇAKIR

İlk yarıda en fazla öne çıkan kaleci Trabzonspor'un kalecisi Uğurcan oldu. Aslında Uğurcan'ın ilk yarının en iyi kalecisi olması benim için Trabzonspor'un da neden en iyi takım olmadığını ve Abdullah Avcı'nın da neden en iyi hoca olmadığının kanıtır. Bir takımda eğer en iyi oyuncu hep kaleci oluyorsa o takımda çok ciddi sorunlar var demektir. O takımda çok ciddi hoca müdahaleleri yok demektir. Muhtemelen okuyucularımızın çoğu Konyaspor'un kalecisini hatırlamaz bile. Avrupa'da da bakın en iyi oynayan takımlarda hiçbir zaman kaleciler ön plana çıkmaz. Barcelona yıllarca Victor Valdez ile oynadı. Çünkü kaleciye ihtiyaçları yoktu. Manchester City'de maçlarda kaleciye en fazla birkaç defa top geliyor. Bir yıl boyunca City'de kalecinin maçın yıldız olması en fazla bir kere olur. Ama Trabzonspor'da İlk yarıda en fazla öne çıkan oyuncu Uğurcan oldu. Bu Uğurcan açısından çok iyi ama Trabzonspor açısından da çok ciddi bir tehlikeyi gösteriyor.

İLK YARININ EN İYİ DEFANS OYUNCULARI VİTOR HUGO

Trabzonspor'da Vitor Hugo ilk yarıda çok fazla öne çıkan oyunculardan biri oldu. Trabzonspor'un çok fazla pozisyon vermesiyle birlikte defansı ve kalecisi performansları ile dikkat çektiler. Hugo hem son müdahaleleri hem de enerjisi ile Trabzonspor'u birçok maçta oyunda tuttu.

İLK YARININ EN İYİ ORTASAHA OYUNCUSU SERDAR GÜRLER

Konyaspor'un 30 yaşındaki oyuncusu Serdar Gürler ilk yarıda en fazla öne çıkan oyunculardan biri oldu. Konyaspor'da sistem içerisinde adeta parladı. 4 gol ve 6 asistle ilk yarıda takımına çok ciddi bir katkı sağladı. Sadece gol ve asistleri ile değil müthiş enerjisi ile de takım arkadaşlarını ateşledi. İlhan Palut'un da en önemli silahı oldu. Milli Takım için de adı çok sık konuşulan Serdar Gürler ile ilgili devre arasında transfer hareketliliği de yaşanıyor. Özellikle Trabzonspor'un Serdar Gürler ile çok ciddi ilgilendiği belirtiliyor. Serdar Gürler'i bu kadar ön plana çıkaran İlhan Palut'un müthiş oyun sistemi. Serdar Gürler Trabzonspor'a giderse muhtemelen kadroya girmekte zorlanır ve unutulur gider.

İLK YARININ EN İYİ FORVETİ ALEXANDAR PESİC

Karagümrük'ün Sirbistanlı golcüsü Pesic ilk yarıda attığı 11 gol ile en çok gol atan oyuncu oldu. Pesic'in son vuruşları ve golü koklaması iyi yer alması en önemli özelliği oldu. Karagümrük ikinci devre Pesic'i tutabilirse çok önemli bir işe imza atar. Ama Fenerbahçe'nin Pesic'i istediği belirtiliyor. Fenerbahçe için çok önemli bir transfer olur. Bence Fenerbahçe'nin ilacı olur.

İLK YARININ EN İYİ HAKEMİ ZORBAY KÜÇÜK

29 Yaşındaki genç hakem ilk yarıda 8 maçı yönetti. İlk yarıda Zorbay Küçük'ün yönettiği maçları izledim. Bana göre Türkiye'nin şuandaki en iyi hakemi. Bütün maçlarda oyunu oynatmaya çalıştı. Hiçbir takıma yakın durmaya çalışmadı. 8 maçta hiç direk kırmızı kart da göstermedi. Sadece son Galatasaray-Başakşehir maçında ikinci sarıdan bir kırmız kart gösterdi. Her ne kadar Galatasaray tepki gösterse de bence Zorbay Küçük gibi cesur hakemlerin sayısı artmalıdır. Türkiye'de hakemler oynatmaktan çok oynatmamak üzerine oyunu kurarken Zorbay Küçük bütün maçlarda oyunu oynatmaya çalıştı. Umarım bu kadar iyi olduğu için TFF tarafından cezalandırılmaz.

İLK YARININ EN İYİ BAŞKANI AHMET AĞAOĞLU

Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ilk yarıda Trabzonspor'un haklarını çok iyi savundu. Kulüpler Birliği Başkanı olarak ligin akışına da yön verdi. Kendilerine yönelik gelecek tepkilere karşı diğer büyük takımların başkanları ile iyi ilişkiler kurdu ve onları bağlayan açıklamalar yaptı. Örneğin "Ligin ilk yarısına kadar hakem konuşmayacağız" açıklaması ile Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'u susturdu. Ama devrenin son anlarında "Anadolu kulüpleri" açıklaması ile Anadolu Kulüplerine de adeta mesaj verdi. Türkiye siyasetini çok iyi çözmüş olan Ağaoğlu ile Trabzonspor saha dışında çok rahat oldu. Ligin ikinci yarısında da Trabzonspor için en büyük avantaj Ahmet Ağaoğlu olacak gibi duruyor.

İLK YARININ HAYAL KIRIKLIĞI FENERBAHÇE-GALATASARAY-BEŞİKAŞ

İstanbul'un 3 büyükleri ilk yarının hayal kırıklığı oldu. Fenerbahçe'de Ali Koç adeta Fenerbahçe'ye ve lige havlu attı. Sosyal medya ve anaakım medyadaki yönlendirmelere çok açık oldu. Fenerbahçe'de bir sistem oturtamaya çalışan Pereira'yı Rıdvan Dilmen'in isteği ile kovdu. Fenerbahçe'yi başı boş bıraktı. Fenerbahçe freni patlamış kamyon gibi uçuruma doğru giderken o saçlarını taramayı tercih etti.

Beşiktaş'ta geçen sen iki kupa alan Sergen Yalçın ile yollar ayrıldı. Beşiktaş daha sonra Önder hoca ile devam etti. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, "Önder hoca başarılı olursa devam ederiz" gibi son derece amatör bir açıklama yaptı. Bu da Beşiktaş'ta bir planlama bir organizasyonun olmadığını gösterdi. Beşiktaş geçen seneden kazandığı milyon dolarları çöpe attı. Bu sene Beşiktaş için kayıp yıl oldu.

Galatasaray'da ise yeni başkan Burak Elmas'ın en büyük kozu Fatih Terim'di. Bu seneye genç transferlerle yeni bir yapılanma için başladılar. Ama o yeni yapılanma içerisinde Arda Turan, Feghulli, Babel, Muslera gibi isimler de yer aldı. Terim'in yardımcıları Necati Ateş ve Selçuk ise Fatih Terim'e hiçbir katkı sağlamadı. Devre biterken Galatasaray ligde düşme hatına doğru ilerliyor, Türkiye Kupasında 2 Lig takımına elendi ve tek koz artık UEFA Avrupa Ligi. Orada da başarı gelmezse artık Fatih Terim'i Fatih Terim bile tutamaz. Fatih Terim kendi görevine son verebilir.

İLK YARININ SÜRPRİZİ EMRE BELÖZOĞLU

İlk yarıda Aykut Kocaman'ın düşürmek için büyük bir çaba sarfettiği Başakşehir'i son sıralarda alan Emre Belözoğlu müthiş bir performansla 3. sıraya kadar getirdi. İlk yarıda Emre geldikten sonra Başakşehir 2 beraberlik dışında bütün maçlarını kazandı. Emre Belözoğlu bu performansını ikinci yarıda da devam ettirebilirse şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olabilir.

Ayrıca Karagümrük'ün Farioli ile yollarını ayırması da ilk yarının en süpriz kararlarından biri oldu. Bence Süleyman Hurma Farioli ile başlayarak çok önemli bir planlamaya imza atmıştı. Ama Farioli ile yolların ayrılması çok korkunç bir hata oldu. Farioli'nin yerine Volkan Demirel getirildi.

Türkiye Süper Liginde ilk yarının enleri benim için bu şekildeydi. Bana göre ilk yarıda puan tablosunun şekillenmesinde hakem hatalarının payı da en az yüzde 70 oldu. Hakemler sürekli olarak oyunun önüne geçti ve politik kararlar verdi. İlk yarının en kötü hakemi ise Fırat Aydunus oldu. Fırat Aydunus ilk yarıda hakemlik dışında her şeyi yaptı. Umarım bir an önce Türkiye futbolundan adı silinir.