Türkiye Süper Ligi'nde 7 hafta geride kaldı. Artık lig ve takımlarla ilgili bir fikrimiz oluşmaya başladı. Geçen senenin şampiyonu Beşiktaş flaş transferlerle başladı ama sakatlıklarla revire döndü. Beşiktaş'da neredeyse takımın yüzde 90'ı sakatlandı.

Bunlar bahane mi? Hayır bahane değil. Bu sakatlıkların sebebinin iyi araştırılması ve nedenlerinin sorgulanması gerekiyor. İlk haftalarda çok tempolu ve baskılı oynayan Beşiktaş'ın bazı futbolcularının bu tempoyu kaldıramadığını düşünüyorum. Türkiye liginde futbolcular 30 dakika bile baskı yaparsa o futbolcular bir sonraki haftaya çıkmaz.

Fenerbahçe'de de benzer bir durum vardı. Ama Pereira bu durumun çözümünü erken buldu. Pereira uygun şekilde yaptığı rotasyonlarla futbolcuları sakatlıklardan korumayı başardı. Daha bazı futbolcuları sakat olan Fenerbahçe'de bundan sonra çok fazla sakat olacağını düşünmüyorum.

Sıkıştırılmış bir takvim var. Bu takvim ile özellikle Avrupa'da yarışan takımlar çok zorlanıyor. Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki Dortmund maçı sonrası kendisine gelemediğini görüyoruz. Fenerbahçe ve Galatasaray'da da benzer durumlar yaşandı. Beşiktaş'ın yarın Ajax maçı var.

Ajax'ı gol ortalaması 4. Beşiktaş'ın ise bu kadar ciddi sakatlıklarla maça çıkması büyük sıkıntılar yaşatabilir. Futbolda elbetteki ne olacağı belli olmaz ama normal seyrinde gelişirse Beşiktaş, Ajax'tan tarihi bir fark yiyebilir. Bu fark Liverpool maçındaki farkı da aşabilir.

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın ise Avrupa'da kötü sonuçlar alacağını düşünmüyorum. Özellikle Fenerbahçe son oynadığı Hatayspor maçında ciddi rotasyonda bulundu.

Mesut, Pelkas gibi oyuncular dinlendirildi. Şimdi Olimpiyakos maçında muhtemelen Mesut ilk 11'de oynar. Beşiktaş, Ajax'tan tarihi bir fark yerse ligde de uzun bir süre toparlanamayabilir. Sakatlıkların da uzun süremesi durumunda Beşiktaş için bu sezon hayal olabilir.

Bir de çok fazla tartışılan hakemler var. Ben çok fazla hakemlerin tartışılması taraftarı değilim. Çünkü Türkiye'de en beceriksiz olanlar sıralamasında hakemleri 1. sıraya koyarım. Bu hakemlerin çoğunun ahbap-çavuş ilişkileri ile geldiği saha içerisinde çok net belli oluyor.

Bazı maçlarda hakem niye maçı uzattı diye eleştirilirken bazı maçlarda ise niye uzatmadı diye eleştiriliyor. Bu hakemler bu eksikliklerle giderilecek hakemler değil.

Bu hakemlerin ve MHK'nın hiçbir sabunla yıkanamayacak kadar kirli olduğunu düşünüyorum. Bir de son günlerde çok fazla Fenerbahçe üzerinden 'hakem eleştirisi' yapılıyor. Ama bence ligin geride kalan 7 haftasında hakem hataları nedeniyle en fazla dezaavantajlı duruma düşen takım Fenerbahçe'dir. Türkiye'de son yıllarda her sezon başı yapılan bir yaygara var. "Fenerbahçe'yi şampiyon yapacaklar" algısı bu sene de başladı. 7 yıldır şampiyon olamayaman bir takıma yönelik bu algıların yapılması çok masum durmuyor.

Bir de yoğun trafikte merak ettiğim bir durum var. Trabzonspor geçtiğimiz hafta perşembe günü lig maçını oynadı. Fenerbahçe ile aynı gün maçını oynadı ama Fenerbahçe pazar günü maç oynarken Trabzonspor'un maçı pazartesiye alındı. Bu durum eşitlik ilkesine aykırı değil mi? Takımların yoğun maç trafiğinde bu kadar sakatlık vermesi tartışılırken Trabzonspor'un sonraki maçının bir gün daha geç bir tarihe alınması ilginç. Bu durum yayıncı kuruluş falan fistan gibi sebeplerle açıklanamaz.

Trabzonspor'un Avrupa kupası maçlarının olmaması bahane değil. Sonuçta bu ligde bir yarış var. Bu yarışta da bazı kulüpler yoğun ve sıkıştırılmış maç trafiği nedeniyle puanlar kaybederken Trabzonspor'a uygulanan bu ayrıcalık demokratik ve kabul edilebilir değildir. Trabzonspor'un maçının da diğer takımlara haksızlık olmaması adına pazar günü oynanması gerekiyordu. Belki de o yorgunluktan Trabzonspor puan kaybedecekti.

Ama maalesef TFF'nin bu durumu gözardı ettiğini görüyoruz. Biz bunları söylediğimiz için de bazı holiganlar bizi Trabzonspor düşmanı gibi gösterebilirler. Ama ben Trabzonspor düşmanı falan değilim sadece bütün kulüplere eşit muamelle uygulanması gerektiğini söylüyorum.

Daha 7 hafta geride kalırken Türkiye'de bu kadar çok sakat olması çok normal değil. Neredeyse artık maçlar hastanelerde oynanacak.