Günlerdir Antalya‘da belediyelerimiz ve yurttaşlarımızın bir kısmı yangını söndürmeye çalışırken, bir kısmı da yardım toplamaya çalışıyor. Özellikle bu ülkede 20 yıldır kötü bir gidişat var. Bunu yalnızca eleştiri olsun diye yazmıyorum. Liyakatin tamamen yok olduğu, torpil puanlarının sınav puanlarının önüne geçtiği bir durum söz konusu. Bu yönetim anlayışı eksiklikleri ve hataları beraberinde getiriliyor.

Liyakatın bilinen anlamı deneyimdir. Deneyim demek öngörü demektir. Öngörü demek her şeyi önceden görmek demektir. Önceden görmek artık eyleme geçilebilir demektir. Yani tedbir durumu. Ancak 20 yıldır yönetim tarzı şuna dönüşmüş durumdadır.

Kavşakta araç uçar, oraya bariyer kurulur.

Deprem olur, binalar çöker, daha sonra binalar kontrol edilir.

Bunlar bile öngörüsüzlükten kaynaklanmasına rağmen tamam işte bir daha olunca hazırlıklıyız derler halkı bir nebze rahatlatmak için.

Peki yangın meselesi öyle mi ?

Her yıl yaz aylarında bu ülkede yangın çıkmıyor mu?

Böyle büyük bir yangına 1 tane uçakla müdahale edilir mi?

Bakın sayın yetkililer! Daha önce liyakatlı birileri öngörüde bulunmuş ve envanterinde 9 uçak bulundurmuş.

Konuya dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019'da yaşanan İzmir yangınlarından sonra açıklamada bulunmuştu: "Bugünkü şartlar itibariyle THK’nın elinde olan 6 uçağın 3’ünün motor yuvalarında motor yok. Faal olan 3 tanesiyle ring kurma ihtimali yok. Bugün itibariyle Türkiye bize hizmet verecek bir uçak filosu bulunmuyor. THK’da 20 uçak olduğu söyleniyor ancak bu doğru değil..."

Bakan Pakdemirli'nin açıklaması üzerine ise Türk Hava Kurumu'ndan üst düzey bir yetkili Sözcü Gazetesi'nden Emin Özgönül'e şu açıklamalarda bulunmuştu.

"THK'daki uçaklardan 5'i faal, 4'ü Ankara'da, biri İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yangınlara müdahale edecek biçimde bekliyor. Ne yağ kaçırıyor, ne eski, ne de bozuk. Hepsinin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden onaylı uçuşa elverişli olduğuna dair sertifikası var. Bakımları yeni yapıldı, belgeleri alındı.”

Şu an envanterde 9 uçak gözükmesine rağmen, 3 uçak ile 32 ilde çıkan 119 yangına müdahale edilmesi yaşananların öngörüsüzlük olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Şimdi cevaplanması gereken tek soru şu; Bu yaşanan felakete zamanında müdahale edilememesinin,yangın söndürme uçaklarının bozuk bir şekilde yatmasının, kısacası tüm bu yaşananların "Sorumlusu kim?"