Geçtiğimiz günlerde Zincirlikuyu’da boş bir taksiye yanaştım, alelacele toplantıya yetişmem gerekiyor, zamanım dar, haliyle taksiyi de boş bulunca binmeye yeltendim. Taksici ne dese beğenirsiniz? “Pardon ama nereye gidecektiniz siz?” Bu cümle taksiciler arasında bir akım gibi yayılmış, gideceğiniz yeri beğenmeyince almıyor sizi taksiye. “Acil toplantıya yetişmem lazım Nurol Tower’a Şişli’ye gideceğim” dedim. “Ama orası çok kısa dedi.”

nagehan 1

Mesafe de beğendiremiyoruz. Buraya kadar alıştığımız tablo ama taksimetre açmadan benimle pazarlığa tutuşması geldiğimiz son nokta oldu. “70 atarsanız götürürüm” dedi, ne münasebet! Bu nasıl çirkin bir durumdur, bu tüm mesleği zan altında bırakan, kentin kalitesini düşüren bizlerin de gerçekten sabırlarını zorlayan bir durum. Taksimetreyi açmadan gitmek istemeniz suç, keza buradan mesafe ölçtüm (bitaksi uygulamasında tahmini ücret hesaplamasını mesafeleri girerek yapabiliyorsunuz) "En fazla 35-40 lira gösteriyo" dedim, "Siz iki katı istiyorsunuz. Şikayetçi olacağım" diyerek bir telaşla metrobüse koştum. Yetişmem gereken bir toplantı var ve ortada bu taksiden başka da taksi yok.

nagehan 2

Velhasıl kelam, İBB Çözüm Merkezi'ne Twitter'dan yazdım ve işlem yapılmasını talep ettim. Sonucunda idari para cezası uygulandı, ama bu rakam caydırıcı mı değil mi bilmiyoruz. Yine bu işlem için bir somut belge paylaşımı görmüyoruz. Bu gibi durumların yaşanmaması adına taksicilerin gerçekten ciddi cezalar alabilecekleri bilincini geliştirmek için çeşitli kampanyalar yapılmalı. Belki de bu ceza anları fotoğraflanarak belgelenmeli. Bir kamuoyu oluşturmak, taksici üzerinde görevini kötüye kullanmaması adına bir baskı yaratmak şart. Yoksa mümkün değil önüne geçilmiyor. Elbette bunlar geçici çözüm olur korku kültürü bir yere kadar yanıt verir ama kökten çözüm için eğitim eğitim eğitim! Başka türlüsü mümkün değil!

nagehan 3

TAKSİ BULABİLMEK İÇİN ARAPÇA İSİM KULLANAN TÜRKLER VAR!

Şaka gibi ama son dönemde Bitaksi’den taksi bulabilmek için adını Arapça olarak değiştiren Türk vatandaşları var. Twitter’da bu konuda acaip bir gündem oluşmuş durumda. Türk ismiyle gelmeyen taksiler Arapça'da hızla geri dönüş yapıyorlar. Kendi yurttaşına garezi olan başka bir millet var mıdır acaba?

nagehan 4