İkinci el araba alım satım işlemlerinde alım satım platformları akla gelen ilk adreslerin başında gelir. Peki, 2. el sahibinden araba ilanlarını incelemeye başlamadan önce bilmeniz gerekenler neler? Bu içeriğimizde 2. el satılık araba almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken unsurları bulabilirsiniz.

Sahibinden satılık araba alırken kötü bir deneyim yaşamamak ve ihtiyacınız olan arabayı sorunsuz bir şekilde satın almak için dikkat etmeniz gerekenleri 5 madde ile özetleyebiliriz.

İkinci El Araba Sahibi Olabilmek İçin İlk Adım: Bütçe Belirleme

İkinci el araba sahibi olmadan önce ilk yapmanız gereken bütçenizi belirlemektir. Bütçenizi belirlerken mevcut finansal koşullarınızı göz önünde bulundurarak ihtiyacınız olan araba türünü belirlemelisiniz. Örneğin; kullanım amaçlarınız, ailenizdeki birey sayısı gibi unsurlar, ihtiyacınız olan araba segmentine karar vermenizde belirleyici etkenlerdir.

Satılık İkinci El Araba Piyasasını Araştırın

Bütçenizi belirledikten sonra piyasa araştırması yapmanız, bütçenizi verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Sahibinden satılık araba ilanları aynı tip ve modelde hatta benzer durumdaki arabalar için çok farklı fiyatlara görebileceğiniz türden ilanlar olabilir. Piyasa araştırmasını yapabilmek için aynı modelin farklı ilanlardaki fiyatlarına ve özelliklerine göz atabilir veya bayilere giderek araç fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sahibinden Satılık Araba Almadan Evraklarını İnceleyin

Sahibinden ikinci el araba alırken, müşteriden sadece arabasını değil aracın getirecekleri hukuki ve maddi yükümlülükleri de devraldığınızı unutmamalısınız. O nedenle 2. el sahibinden satılık araba alırken aracın dosyalarını inceleyerek belgelerinin eksiksiz olduğundan emin olmalısınız. Aracın üzerinde herhangi bir haciz ya da ipotek olması aracı devralmanıza engel olacağından bu sorgulamaları yapmalısınız. Ayrıca trafik cezası, MTV vergilerinin ödenip ödenmediği, ruhsatında herhangi bir sorun olup olmadığı gibi unsurları resmi kanallardan sorgulamalısınız.

Sahibinden Araç Satın Almadan Önce Mutlaka Gün Işığında Görün

İkinci el sahibinden satılık araba ilanlarında görsellerin kalitesinin, açısının ve sayısının yetersizliği en çok karşılaşılan durumlardır. Satın almayı düşündüğünüz aracın yeterli sayıda görseli olmadığı ve bu görsellerin kafanızdaki soru işaretlerinin tümünü gidermediği durumlarda o aracı satın alma kararınızı bir kez daha gözden geçirmelisiniz. Görseller yeterli ve sizi tatmin edici olsa da aracı mutlaka çıplak gözle görerek görsellerdeki aracın birebir aynısı olduğuna emin olmalısınız. Araçları görmek için gerçekleştireceğiniz ziyaretleri de gün ışığında ve arabayı geniş açıdan gözlemleyebileceğiniz mekanlarda olmasına özen göstermelisiniz.

Sahibinden İkinci El Arabaların Mutlaka Ekspertizini Yaptırın

Satın almayı düşündüğünüz ikinci el sahibinden satılık arabalarla ilgili atabileceğiniz en önemli adım araç için ekspertiz hizmeti almaktır. Bu işlem için güvenilir, mümkünse kurumsal oto ekspertiz işletmelerini tercih etmenizde fayda var. Ekspertiz raporları, ikinci el arabalarda en kritik detay olan ve satılık araba fiyatları hususunda belirleyici kriterlerin başında gelen aracın kilometresi konusunda sağlıklı bilgiler sunar. Ayrıca aracın kaza geçmişini, tamir edilmiş olan hasarları da görebilme imkanına erişirsiniz.

Ekspertiz raporları, TRAMER sisteminde görebileceğiniz hasar kayıtları dışında muhtemel diğer hasarları ve tamir işlemlerini görmenize yardımcı olur. Ayrıca aracın sorunsuz çalıştığı konusunda güvenli bilgiler edinebilir ve aracı satın alırken farkında olmanız gereken kusurlara karşı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenlerin yanında ikinci el araç sahibi olmak için güvenilir kaynakların kullanılması da önemli bir konudur. Hayalinizdeki ikinci el araca sahip olmak için OtoSOR ile gereken tüm adımları hızlıca tamamlayabilirsiniz. OtoSOR geniş araç portföyü ile müşterilerine birçok araç seçeneği ile çeşitli ödeme imkanları sunar. OtoSOR’dan ödemeyi kolaylaştıran sistemlerden biri de kademeli taksit imkanıdır. Kademeli taksit ile 24 ay ve 36 ay vadeli araç alımlarınızda minimum %30 peşinat ödedikten sonra, taksitleriniz her sene kademeli olarak artar. Dolayısıyla ilk sene oldukça düşük bir taksit ödersiniz. Kademeli taksit imkanının dışında ileri vadeli satıştan faydalanmak da isteyebilirsiniz. İleri vadeli satış ile aracınızı hemen alıp ödemeye 90 gün sonra başlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için OtoSOR’un 0850 800 40 00 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.