Uzun süredir yatırım dünyasında varlığını korumaya devam eden kripto paralar, fiziki olmayan cüzdanlarda muhafaza edilir. Bundan dolayı birçok yatırımcının güvenlik endişesi olsa da hem kripto borsalarının aldığı önlemler hem de cüzdanları bilinçli bir şekilde kullanmak, riskleri büyük ölçüde azaltmıştır. Özellikle global kripto para borsaları, iki adımlı doğrulamadan soğuk cüzdanlara kadar birçok olanak sunarak yatırımcılarına güvenilir bir platformda hizmet vermektedir. Bu borsalarda alınan güvenlik önlemleri başta olmak üzere yatırımcıların dikkat etmesi gereken detayları, içeriğin devamında görebilirsiniz.

Kripto Para Borsalarında Öne Çıkan Güvenlik Önlemleri

Kripto para borsaları, Bitcoin ve altcoin’lerle işlem yapılmasına, yatırımların korunmasına imkan tanıyan cüzdanlardır. Günümüzün en büyük borsaları arasında sayılan; Binance, Coinbase, Kraken, Bitfinex gibi platformlar, yatırımları muhafaza etmek için birçok güvenlik önlemi almıştır. Bu platformları ön plana çıkan güvenlik önlemlerinin bir kısmını aşağıdaki başlıklar üzerinde görebilirsiniz.

İki Aşamalı Doğrulama

2FA olarak da adlandırılan iki aşamalı doğrulama, hesapları kötü amaçlı kişilerden korumak için kullanılan bir güvenlik önlemidir. Binance ve Coinbase ile birlikte birçok borsada kullanılır. İki aşamalı doğrulama tedbiri olan platformlarda, hesaba erişim sağlamak için ilk etapta şifre, daha sonra doğrulama kodu girilmesi gerekir. Ayrıca Binance, para transfer işlemlerinde hem SMS hem de e-posta aktivasyonu yapmanızı gerektiren bir sisteme sahiptir. Bu nedenle hesabınıza kötü amaçlı kişilerin erişim sağlaması veya hesap içerisinde herhangi bir işlem yapması son derece zordur.

Kimlik Doğrulama

Kripto para borsaları; sahtekarlık, para aklama ve yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek için de güvenlik önlemleri alır. Günümüzde hemen her platformda, hesap açma sürecini kimlik doğrulaması gerçekleştirmeden tamamlamak mümkündür ancak bu şekilde açılan hesaplara transfer veya para çekme gibi işlemler için kısıtlama getirilir. Kısıtlamaları kaldırmak içinse platformun arayüzünde yer alan “Kimlik Doğrulama” sekmesine giriş yapılmalı, gerekli bilgi ve evraklar sisteme yüklenmelidir.

Bazı borsalarda sadece kimlik bilgilerinin doğrulanması yeterliyken bazı platformlar, daha ciddi güvenlik tedbirleri almıştır. Örneğin, Binance hesabı oluştururken yüz doğrulama ve adres doğrulama aşamalarını da tamamlamanız istenir. Böylece kimliğiniz üçüncü tarafların eline geçmiş olsa dahi sizin adınıza bir hesap açarak doğrulamaları mümkün değildir. Bu önlemlerden dolayı Binance, günümüzün en güvenilir kripto para borsaları arasında yer almaktadır.

Oltalama Engelleme Kodu

Oltalama, özellikle finans kanallarına yapılan siber saldırılar arasında yer alır. Bankacılık uygulamalarıyla birlikte kripto cüzdanlar da bu saldırılar neticesinde ele geçirilebilir. Her ne kadar yatırımcıların dikkatli olması gereken bir nokta olsa da bazı kripto borsaları, saldırılardan korunmanızı sağlayacak güvenlik önlemleri almıştır. Bu önlemlerin başında ise “Oltalama Engelleme Kodu” yer alır.

Binance başta olmak üzere global kripto para borsalarında ön plana çıkan oltalama engelleme kodu, platform tarafından gönderilen e-postalara dahil edilir. Böylece iletinin gerçekliğini ve güvenilirliğini rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. Aynı zamanda kodu istediğiniz kadar değiştirmenize de izin verilir.

Para Çekme İşlemlerinde Beyaz Liste

Binance’ın son güvenlik katmanlarından biri olan para çekme işlemlerinde beyaz liste, sadece belirlenen hesaplara yatırımların gönderilmesini mümkün hale getirmiştir. Güvenlik katmanı kapalıyken herhangi bir kripto hesabına yatırımları çekmenize izin verilir. Bu listeyi aktif hale getirdiğinizde ise belirlemiş olduğunuz hesaplar dışında yatırımların çekilmesine izin verilmez.

Kripto Para Borsalarında Kullanıcıların Alması Gereken Önlemler

Kripto para borsaları, yatırımların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için çeşitli önlemler almakta ve bu tedbirleri güncellemelerle desteklemektedir. Buna karşın yatırımcıların da alması gereken birtakım önlemler bulunur. Çok faktörlü doğrulama, güçlü şifreler oluşturma ve saldırılara karşı bilinçli olma gibi tedbirlerle, kripto varlıkları çok daha güvenli bir şekilde saklamak mümkündür. Aşağıdaki başlıklarda kripto para borsalarını kullanırken dikkat edilmesi gereken detaylar ele alınmıştır.

· Çok Faktörlü Doğrulama

Çok faktörlü doğrulama, kullanıcının cüzdanına erişmesi için iki veya daha fazla kanıt sunmasını gerekli kılan bir yöntemdir. Şifre girmekle birlikte telefon numarası veya mail adresine gönderilen aktivasyon kodu da onaylanmalıdır. Böylece şifre üçüncü bir kişinin eline geçmiş olsa dahi 2FA kodu olmadan hesaba giriş yapması mümkün değildir. Ayrıca bazı kripto para borsaları, finansal işlemler esnasında da çok faktörlü doğrulama yöntemini aktif hale getirmenize imkan tanır. Günümüzde Binance başta olmak üzere birçok platformda 2FA yöntemini kullanma şansınız vardır.

· Benzersiz ve Güçlü Şifreler Kullanmak

Kripto para borsalarında hesap oluştururken belirlenmesi gereken şifrelerin, benzersiz ve güçlü olması son derece önemlidir. Bu noktada otomatik olarak önerilen güçlü şifreler tercih edilebileceği gibi cüzdanların arayüzünde verilen öneriler de dikkate alınabilir. Parola belirleme aşamasında; zayıf, orta ve güçlü gibi ibareler karşınıza çıkacaktır. Böylece belirlediğiniz kombinasyon üzerinde değişiklik yaparak daha güçlü hale getirebilirsiniz.

· Soğuk Depolama Cüzdanları

Soğuk depolama cüzdanları; internete bağlı olmayan, yatırımcılara özgü hesap anahtarıyla erişim sağlanabilen alternatiflerdir. Sıcak cüzdanların aksine siber saldırılara karşı daha güvenli olduğunu ifade etmek mümkündür. Bununla birlikte internete sürekli bağlı olmadığı için kullanımı diğerlerine kıyasla yeterince pratik değildir. Yüksek güvenlik önlemleri almak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilebilecek bir cüzdandır.

· Özel Anahtarları Muhafaza Etmek

Kripto para satın alırken yatırımcılara, biri genel diğeri özel olmak üzere 2 farklı anahtar verilir. Genel anahtar, para transferlerinde kullanıldığı için diğer yatırımcılarla paylaşılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Özel anahtar ise hesaba erişilmesini sağlayan bir veridir. Bu nedenle hiç kimseyle paylaşılmamalı, mümkünse internet bağlantısı olmayan bir ortamda muhafaza edilmelidir.

· Phishing (Oltalama) Saldırılarına Karşı Bilinçli Olmak

Kripto cüzdanlara yapılan siber saldırılarda genel olarak phishing (oltalama) tekniği kullanılır. Bu saldırılardan korunmak için cüzdan hesabının açık olduğu bilgisayar ve telefonlarda, alınan iletilerin nereden geldiğine ve gerçek olup olmamasına dikkat edilmelidir. Web sitelerinin alan adı ve sertifikasını kontrol ederek tıklamak, SMS yoluyla iletilen bağlantılara tıklamamak ve e-posta, cüzdan, sosyal medya gibi platformların şifrelerini birbirinden farklı olacak şekilde belirlemek, siber saldırılara karşı önlem almanızı sağlayacaktır.

Kripto para borsalarına giriş yaparken kafe ve AVM gibi alanlarda bulunan herkese açık ağları kullanmak da tehlike arz edebilir. Özellikle finansal işlemler gerçekleştirirken ortak kullanılan ağları tercih etmemeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca kişisel bilgilerinizin talep edildiği SMS veya e-postalara da riayet etmemeniz ve verilerinizi üçüncü şahıslarla paylaşmamanız oldukça önemlidir.

· Güvenilir Global Borsalarda İşlem Yapmak

Kripto para borsası seçerken işlem ücreti, kullanım kolaylığı gibi etkenlerle birlikte güvenilirlik de göz önünde bulundurulmalıdır. Dünya çapında öne çıkan ve kullanıcı sayısı yüksek olan platformlar, bu anlamda ciddi önlemler alır. Örneğin, yasal hususlar, kripto para yelpazesi, likidite ve güvenlik önlemlerine bakıldığında Binance, öne çıkan platformlardan biridir.

Kripto Para Borsası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kripto para borsası seçerken birçok etkene dikkat edilmesi ve en güvenilir platformların bulunması son derece önemlidir. Örneğin; referans sistemi, arayüzü, işlem hacmi ve komisyon oranları, göz önünde bulundurulması gereken etkenler arasındadır. Bununla birlikte aşağıdaki maddeleri inceleyerek borsaları daha iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz:

· İnternet sitesiyle birlikte mobil uygulama seçeneği olmasına dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda fiyat ve hacim grafiklerini daha net okuyabileceğiniz arayüzlere sahip olması da önemlidir.

· Transfer işlem limitlerinin beklentilerinizi karşılayacak oranda olması göz önünde bulundurulmalıdır.

· Komisyon oranlarının düşük olması, işlem hacmine göre komisyon belirlenmesi ve gelişmiş güvenlik önlemleri de borsaları ön plana çıkan özellikleri arasındadır.

Günümüzde kripto paraların yaygınlaşmasıyla birlikte borsa sayısında da ciddi bir artış yaşanmıştır. Bu nedenle yatırım kanalını tercih ederken sadece işlem hacmi veya komisyon oranı gibi tek özelliğe değil, tüm niteliklerine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda yatırımcılar da hesaplarını korumak adına güvenlik tedbirleri almalı, cüzdan güvenliğini sağlayacak işlemlere öncelik vermelidir.