Galatasaray-Fenerbahçe derbisi yine birçok tartışma ile birlikte sonuçlandı. İki takım için de oldukça kritik bir maçtı. Trabzonspor'un farkı açmasıyla birlikte iki takım için de ligde var olma maçıydı. Maçta favori Galatasaray'dı.

Fenerbahçe'de geçtiğimiz haftalarda yaşanan tartışmalar nedeniyle bir kriz hali söz konusuydu. Pereira'nın sistemi ve dizilişi çok tartışma konusu olmuştu. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un müdahalesi ile Pereira sisteminde değişikliğe gitti. 3'lü defans sisteminden 4'lü defans sistemine geçti. İlk defa Mesut, İrfan Can, Mert Hakan ve Sosa birlikte oynadı. Fenerbahçe'nin defans hattında Tisserand, Kim, Ferdi ve Novak oynadı.

Bu defans hattında Ferdi ilk kez oynadı. Tisserand ise 4'lü defansta çok verimli olmuyor. Fenerbahçe bu defans kurgusu ile birçok pozisyon da verdi. Ama bu pozisyonları Kim ve kaleci Berke çok iyi bloke etti. Araya bırakılan bir top ile Galatasaray'da Kerem golü buldu.

Bu gol ile birlikte çok sayıda Galatasaraylı farkın açılabileceğini düşünüyordu. Ama öyle olmadı. Galatasaray'ın çok büyük bir hata yapmasıyla Fenerbahçe'nin yıldızı Mesut Özil skoru eşitledi. Fenerbahçe açısından maçın yıldızları Zajc, Mesut, Kim Min-jae ve Berke Özer'di.

Galatasaray açısından ise Kerem ve Marcao öne çıkan isimler oldu. Galatasaray'da Morutan yerine Mustafa Muhammed ya da Diagne oynatılsaydı; Galatasaray çok daha etkili olabilirdi. Ama Terim, Halil'i tercih etti. Halil maçın en etkisiz isimlerinden biri oldu.

Fatih Terim bu maçta çok formsuzdu. Bence maçı rahat kazanacağını düşünüyordu. Maçın hakemine de çok fazla ve gereksiz itirazlarda bulundu. Maçın hakemi Halil Umut Meler, Galatasaray'ı mağdur edecek bir davranışta bulunmadı. Maçın başından itibaren incelendiğinde Meler'in Galatasaray'ın lehine daha çok kararlar verdiği de görülür.

Örneğin Marcao'nun Ferdi'ye olan tekmesi çok net kırmızıydı. En kötü ihtimal ikinci sarıdan kırmızıydı, ama Fatih Terim'in sahaya giren topa vurmasıyla o pozisyon hakemin gözünden kaçtı. Fatih Terim kendisi sarı alarak ve gündem değiştirerek Marcao'nun atılmasını engelledi. Yine Tisserand'ın kırmızısı çok ağırdı.

Galatasaray'ın son dakikalarda itiraz ettiği penaltı pozisyonlarının da penaltı ile uzaktan yakından ilgisi yoktu.

Maç sonrası birçok hakem hocası da bunları teyit etti. Galatasaray Başkanı Burak Elmas'ın maçtan sonra sıcağı sıcağına yaptığı açıklamalar da çok yersizdi. Galatasaray Başkanı bence yanlış zamanda bu açıklamaları yaptı. Maçta hakemlik bir durum yoktu.

Olsa bile Galatasaray'ın lehineydi. Ama ummadıkları bir mağlubiyet onları çok sinirlendirdi. Bu sezon oynadıkları Trabzonspor ve Beşiktaş maçında benzer tepkileri gösterselerdi, anlaşılır olabilirdi. Ama bu maçta hiç olmadı. Bir de ilk defa yüzde yüz kapasite ile maç oynandı. Keşke bu kadar seyirci ile oynanmasaydı denilecek olaylar yaşandı. Sahaya sürekli olarak yabancı maddeler atıldı. Hatta bir çakmak Mesut'un yanına düştü.

O çakmak Mesut'un başına gelseydi ciddi bir yaralanma olabilirdi. Türkiye o zaman bütün dünyada gündem olurdu. Fransa'da Marsilya maçında benzer bir durum yaşandı ve hakem maçı tatil etti. O maçta yabancı bir madde Payet'e geldi. Maçların tatil edilmesi için illa futbolcuların kafasına mı gelmesi gerekiyor. Halil Umut Meler o yabancı maddelerin sahaya gelmesi üzerine maça ara vermeliydi. Devam etmesi durumunda maç tatil edilmeliydi.

Ama maalesef Türkiye'de hakemler bu inisiyatifi alamıyor. Bu durum, ileride çok ciddi sonuçları olacak durumlara neden olabilir. Bu maçtan sonra ne olur? Fenerbahçe çok iyi moral kazandı. Bu moral ile Fenerbahçe yeniden şampiyonluk yarışına girebilir.

Galatasaray'da ise bu kriz şampiyonluktan kopmaya neden olabilir. Geçmişte çok tartışmalı sezonlarda olduğu gibi yine bir Fenerbahçe-Trabzonspor arasında şampiyonluk yarışı olabilir. Geçmişte hep Fenerbahçe kazandı.

Bu sene Trabzonspor'un çok önde olduğunu görüyoruz. Trabzonspor'un lehine de çok ciddi durumlar gelişiyor. Örneğin bu hafta Kasımpaşa-Karagümrük maçında Karagümrüklü 3 oyuncu cezalı duruma düştü. Maçın hakemi Fırat Aydunus maçın bitmesine yakın 3 oyuncuya 2 kırmızı, bir sarı vererek önümüzdeki hafta oynanacak Karagümrük-Trabzonspor maçı öncesi Karagümrük'ün 3 önemli oyuncusunu devre dışı bıraktı.

Umarım benzer durumlar yaşanmaz. Trabzonspor'un çok iyi kadrosu var. Trabzonspor şampiyon olacaksa kendi emeği ile şampiyon olmalı. Başkalarının emeği ile gelecek şampiyonluk sadece zarar verir. Geçmişte birçok takımda bu durumu gördük.