ANKARA (AA) - Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Jacinda Ardern "Christchurch Çağrısı" özel elçisi olarak yeni roller üstleneceğini duyurdu.

The Guardian’ın haberine göre, Ardern, çevrim içi aşırıcılık ve terörist içeriklerini hedeflemek için uluslararası hükümetler ve sosyal medya şirketleriyle birlikte çalışarak yeni bir rol üstlenecek.

Ardern, Başbakan Chris Hipkins'in kendisini yeni oluşturulan Christchurch Call özel temsilcisi olarak atadığını duyurmasının ardından verdiği demeçte, "Kişisel olarak bu trajediden etkilenen toplum adına hala bir sorumluluk hissediyorum. Bu sorumluluğu yerine getirmek için zamanım olacağını biliyordum. Kesinlikle bunun için istekliyim." dedi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, yeni oluşturulan özel konumun "Yeni Zelanda'nın çevrim içi ortamda terörist ve şiddet yanlısı, aşırılık yanlısı içerikten daha fazla koruma sağlamaya yönelik devam eden taahhüdünü temsil edeceği" bildirildi.

Ardern yeni görevinde, doğrudan başbakana rapor verecek ve eş lider olarak Fransa ile yakın çalışacak.

Yeni görevi için ücret almayacak olan Ardern, görevine 17 Nisan'da başlayacak.

Ardern ayrıca, büyük çevre sorunlarına çözüm sağlayan çalışmalara her yıl 1 milyon sterlinlik beş ödül veren Prens William'ın Earthshot Ödülü'nün mütevelli heyetine katılacağını da duyurdu.

​​​​​​​- Yeni Zelanda saldırısı ve Christchurch Çağrısı

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde, 15 Mart 2019'da cuma namazı sırasında 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldırılarında 51 kişi yaşamını yitirmiş, 49 kişi yaralanmıştı. Terör saldırıları Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal platformlarda paylaşılmıştı.

Facebook, saldırılardan sonraki ilk 24 saatte dünya çapında 1,5 milyon videoyu platformdan kaldırdığını, 1,2 milyonunun ise yüklendiği sırada bloke edildiğini açıklamıştı.

Teröristin yaptığı 17 dakikalık canlı yayın sırasında 200 kişinin videoyu görüntülediği ancak bu sürede kendilerine hiçbir şikayet gelmediğini belirten Facebook yönetimi, sosyal ağın yapay zekasının da terör saldırısının canlı yayınını yakalayamadığını açıklamıştı.

Saldırının ardından eski Başbakan Ardern, internette terör ve nefrete karşı mücadele etmek amacıyla "Christchurch Çağrısı" girişimini kurmak için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile işbirliği yapmıştı.

İnternet devlerinin bu konuda eyleme geçeceklerini aktaran Ardern, "Christchurch Çağrısı ülkemde yaşanan saldırıya karşı uluslararası bir tepkidir." ifadesini kullanmıştı.

100'den fazla hükümet ve teknoloji şirketi, teröre yardımcı olan içeriğin yayılmasını yavaşlatan veya durduran protokolleri benimseme sözü vererek girişime katılmıştı.

ABD yönetimi, "Christchurch Çağrısı" girişimini, "ifade özgürlüğüne engel olacağı" gerekçesiyle imzalamayacağını duyurmuştu.