Anayasa Mahkemesi'nin "Taksim'in 1 Mayıs'a kapatılmasının hak ihlali olduğu" kararı üzerine sendikaların çağrısıyla 1 Mayıs'ı Taksim'e kutlamak isterken Saraçhane'de veya sonrasındaki ev baskınlarında gözaltına alınan ve bugün adliyeye sevk edilen 65 kişiden 38'i tutuklandı. Savcılık gözaltında olan 52 kişi için tutuklama talep etmiş, 13 kişi bu aşamada adli kontrol hükümleri uygulanması istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti. Adli kontrol şartı ile mahkemeye sevk edilen 13 kişi yurt dışı çıkış yasağı ve haftalık imza ile serbest kaldıktan sonra 38 kişi tutuklandı. İfadeler için 26 savcı görevlendirilmişti.

Tutuklamaya sevk edilen 52 kişinin hakimlik sorguları, üç ayrı sulh ceza hakimliğinde gerçekleştirildi. 52 kişiden 38'i tutuklanırken 14'ü daha adli kontrolle serbest bırakıldı. 

TOPLAM 38 TUTUKLAMA

1 Mayıs'ta İstanbul'da 217 kişi gözaltına alınmış ancak alınanların büyük bölümü aynı akşam serbest bırakılmıştı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı ev baskınlarında da 30 kişinin yakalandığını duyurmuştu.

1 Mayıs sabahı Taksim ve çevresinde gözaltına alınanların 35'inin gözaltı süresi, iki kez üst üste birer günlüğüne uzatılmıştı. 3 Mayıs'ta sabah saatlerinde de ev baskınlarıyla 30 kişi gözaltına alınmıştı. Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD), Sol Parti, Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Mücadele İnisiyatifi (SMİ) ve Öğrenci Faaliyeti sabah saatlerinde üyelerinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Haklarında gözaltı kararı olanların sayısının da 47 olduğu duyurulmuştu.

1 MAYIS GÖZALTILARINDAN KALAN 65 KİŞİ BUGÜN ADLİYEYE SEVK EDİLDİ 

İstanbul'da sendikaların ve muhalefet partilerinin çağrısıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günün'nde Saraçhane'de buluşarak Taksim'e çıkmak isterken önce polis barikatıyla engellenen, ardından da gözaltına alınan 217 kişiden ve sonrasında ev baskınlarıyla gözaltına alınanlardan oluşan 30 kişiden kalan 65 kişi bugün adliyeye sevk edildi ve işlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkemey sevk edildi. 

Anayasa Mahkemesi'nin 12 Ekim 2023 tarihinde verdiği Taksim'in 1 mayıs kutlamalarına kapatılmasını "hak ihlali" sayan kararıyla bu yıl tekrar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalar, emek örgütleri ve partiler Taksim'e yürümek üzere Saraçhane'de buluşmuştu. Ellerinde Anayasa Mahkemesi kararıyla anayasal haklarını kullanmak üzere harekete geçen binlerce emekçi karşılarında polis barikatını buldu. Bozdoğan Kemeri, İstiklal Caddesi, Taksim çevresi, Beşiktaş ve Şişli'de tüm kritik cadda ve sokaklar binlerce polisten oluşan yığınaklarla ulaşıma kapatılmış, metro seferleri iptal edilmiş ve adı konulmamış bir sıkıyönetim uygulanmıştı. 

Buna rağmen Taksim'e çıkmakta ısrar eden yurttaşlardan 217 kişi polis tarafından gözaltına alındı, daha sonra da İçişleri Bakanlığı ev baskınlarında da 29 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu.