İstanbul Avrupa Kira fiyatları liderliğini Münih'le paylaştı. AB Komisyonu tarafından yapılan kira araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. Gelir ve kiraya göre yapılan kira fiyatları analizine göre İstanbul, Münih'ten sonra en pahalı ikinci kent oldu. Almanya'nın Güneyinde yer alan Münih'te küçük bir dairenin aylık kirası 1770 Euro olarak hesaplanırken, İstanbul'da bu fiyat 650 Euro. Ancak İstanbullunun ortalama maaşının Münihlininin ortalam maaşının beşte biri olduğu düşünüldüğünde İstanbul, Münih şehrinden de pahalı. 

Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa kentlerinde kiracılar için uygun daire bulmanın zorluğunu inceledi ve bir rapor olarak yayınladı. AB Komisyonu, 700 bin kişi gibi çok büyük bir kitleye Avrupa kentlerindeki yaşam kalitesi ve konut kiralama meselesini sordu. 

AB'NİN GÜNEYİNDE YAŞAYANLAR DAHA MEMNUN

Araştırmaya göre AB’nin güneyinde ve Balkan ülkelerinde yaşayanlar diğer bölgelere göre daha rahat durumda. Bunun nedeni de bu ülkelerde makul fiyatlara ev bulabilmenin daha kolay olması. İstanbul haricinde başkent dışındaki şehirlerde yaşayanlar, bir miktar daha ucuz  kira bedelleriyle konut bulabildiklerini belirtti. 

AB raporuna göre, kira ücretleri açısından Avrupa’nın en pahalı kenti Cenevre. İsviçre’nin yüksek yaşam standardı ve lüksle anılan bu kentindeki kira ortalaması, İsviçre ortalamasının da epey üstünde ve bu kentte kiralık bir dairenin metrekaresi 372 Frank'a ulaşıyor. 

İSTANBULLULARIN YÜZDE 90'I UYGUN FİYATLA DAİRE BULAMADIĞINI SÖYLÜYOR

Cenevre'yi İstanbul ve Münih izliyor. Bu iki şehirde yaşayanların sadece yüzde 10’u, yaşadıkları şehirde uygun fiyata oturabilecekleri bir daire bulunabildiği görüşünde.

DİĞER KENTLERDEKİ DURUM

Rapordan yola çıkılarak yapılar çeşitli haberlere göre Münih ve İstanbul’un ardından en yüksek kiralar Hamburg, Zürih ve Stockholm'de ödeniyor. 

Hamburg’da kiralık dairenin metrekaresinin 16 Euro’ya ulaştığı ifade ediliyor.

Paris de listenin dışında elbette kalmıyor ve bu üç kentten sonraki en pahalı şehir olarak sıralamaya giriyor. Paris'Te iki odalı bir dairenin aylık kirası bin Euro ile 3 bin Euro arasında değişiyor. Paris’i Lüksemburg izliyor. Lüksemburg’da sadece kirala değil, emlak fiyatları da çok yüksek. Bu kentte 50 metrekarelik bir daire için ödenmesi gereken miktarlar 2500 Euroyu buluyor, üstelik buna yan giderler dahil değil. Danimarka'nın Başkenti Kopenhag da Lüksemburg’la sıralamada aynı yere sahip.