Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), Türkiye'deki üniversitelerde yaşanan antidemokratik yönetim süreçlerini ve bunların üniversitelerin iç işleyişi ile öğrencilerin haklarına olan etkilerini araştırmak amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu önerge, Genel Kurul'da AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp, önergenin gerekçesini açıklarken, özellikle Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) yaşanan olaylara dikkat çekti. Konuralp, "ODTÜ öğrencileri, yani hocalarımız yaklaşık 10 gündür başta ODTÜ’nün kayyumlaşmış rektörüne ve tüm Türkiye’ye ders niteliğinde bir hak mücadelesi örneği veriyor," diyerek, ODTÜ Bahar Şenliği'ne getirilen kısıtlamalara ve Devrim Stadyumu'nun öğrencilere yasaklanmasına tepki gösterdi. Konuralp ayrıca, Taksim Meydanı'nın işçilere ve emekçilere açılması gerektiğini savundu.

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman ve İYİ Parti Edirne Milletvekili Mehmet Akalın da üniversitelerde yaşanan sorunlara ve akademik özgürlüklere dair endişelerini dile getirdi. Akalın, atamaların liyakat esasına dayalı yapılmasının önemine vurgu yaptı.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki ise, "Akademik, demokratik, özerk olmayan üniversite üniversite olamaz," diyerek, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kaldırılması gerektiğini ve kayyum rektör atamalarına son verilmesi gerektiğini belirtti.

CHP Grubu'nun sunduğu önergeye rağmen, öneri Genel Kurul'da kabul edilmedi.