Türkiye A Milli Futbol takımının başına Alman Stefan Kuntz getirildi. Lucescu'dan sonra "Yerli hoca bulamıyor musunuz" tartışmalarının ardından göreve Şenol Güneş getirilmişti. Şenol Güneş büyük bir fiyasko çıkınca yeniden 'yabancı hocaya' yönelim oldu.

Şenol Güneş’in ayrılığı sonrası futbol direktörlüğüne getirilen Hamit Altıntop’un Stefan Kuntz’un gündeme gelmesinde büyük bir etkisi olduğu ifade ediliyor. Alman çalıştırıcı ile Almanya’daki gurbetçi oyuncuların Türkiye’yi seçme ihtimallerinin yükseleceği iddia ediliyor. Ama bu görüşlerin hepsi saçma sapan görüşler. Futbol öyle bir şey değil. Futbolcuların da kişisel menajerleri var. Onlar geleceklerini nasıl sağlama alacaklarsa ona yöneliyorlar. Şimdi Alman hoca geldi diye Almanya'da yaşayan gurbetçiler Türkiye Milli takımına hücum etmeyecek. Kimse böyle bir beklenti içine girmesin.

Şimdi gelelim Kuntz'a ve TFF'ye. Biliyorsunuz bu sezon başından itibaren Türkiye liginde yerli yabancı kuralı işlemeye başladı. Bütün hocalara ve kulüplere rağmen TFF kararında diretti ve yerli oyunculara daha fazla şans tanımak adına bu kuralı mutlaka uygulayacaklarını söyledi. Bu kural asla hiç kimseye fayda sağlamayacak bir kural. Yerli futbolcuları daha fazla paraya alıp daha çok rezil etmeye yarayan bu kuralın da, bir iki yıl içinde değiştirileceğini hepimiz biliyoruz. Hepimizin bildiği şeyi hiçbirimiz bilmiyormuşuz gibi davranmak aptallıktan başka bir şey değildir. Milli takımlar milliyetçiliklerin en yoğun olduğu yerlerdir. Eğer bir yerde milliyetçilik yapılacaksa orası da ancak ve ancak milli takım olur. Ha bana sorarsanız hiçbir yerde olmamalıdır. Milliyetçilik bir hastalıktır. Sadece bir hastalık da değil. Bulaşıcı bir hastalıktır.

İşte TFF'nin içine düştüğü gaflet ve delalet de böyle bir şeydir. Kulüplere yerli kuralı getirip milli takımın başına 'yabancı' hoca getiriliyor. Bunun gideceği yolu size söyleyeyim: Kuntz eğer bir seneden fazla kalırsa diyecek ki; “Bu yerli oyuncular yeterli değil. Bana yabancı oyuncular devşirip getirin.” Bir dönem Marco Aurelo'da olduğu gibi. Evet o zaman öyle olacak. Türkiye milli takımının oyuncuları da 'yabancı' oyunculardan oluşacak. Yerli denilen oyuncular da sadece kulüplerde zaman geçirmekle meşgul olacak. Bu bir sistemsizliğin ürünüdür. Bu bir cahiliye dönemi zihniyetidir. Bu zihniyet ile Adorno'nun dediği gibi doğru bir yaşam elde etmek mümkün değildir.

Kuntz başarılı olur mu?

Bence Kuntz başarılı olmayacak. Dünya Kupası'na gidilmediği taktirde kendisi ile de yollar ayrılacak. Ne kadar maaş verileceğini henüz bilmiyoruz. Ama muhtemelen Şenol Güneş'ten daha fazla para almayacaktır. Ama bir yıl sonra tazminatını da alıp gidecektir. Sonra yeniden aynı isimlerle aynı döngü devam edecektir.

Peki olması gereken nedir?

1- TFF Başkanı Nihat Özdemir ve yönetimi komple istifa etmelidir. Yeni çıkacak olan spor yasası TFF'yi de kapsamalıdır. Yani her TFF yönetimi kendi dönemlerinden sorumlu tutulmalıdır. Ekonomik ve bütün çöküşler, o yönetimden karşılanmalıdır.

2- TFF başkanlığına ve yönetimine modern futboldan anlayan bir ekip getirilmelidir. Bu ekip asla yerli yabancı kuralı gibi saçma, ucube işlerle uğraşmamalıdır.

3- Yerli yabancı kuralından derhal vazgeçilmelidir. Kulüplerin bu kurallar nedeniyle uğradığı zararlar tazmin edilmelidir.

4- Türkiye Milli takımının başına yerli veya 'yabancı' bir hoca getirilebilir. Ama zihniyeti milliyetçi olmamalıdır. Bir kulüp yönetir gibi milli takım yönetilmelidir.

5-TFF tamamen özerk olmalıdır. Merkezi hükümet ve Spor Bakanlığı’ndan tamamen bağımsız olmalıdır. Siyasi görüşlerin TFF'ye yansımaması lazım. Siyasi görüşler hakim olduğu sürece aynı isimler lobilerle gelip tazminatlarını alıp gider.

6- TFF'nin bir oyuncu havuzu olmalıdır. Bu havuzda Türkiye'nin her yerinden ayrım yapılmadan genç oyuncular dahil edilmelidir. Bu oyuncular hiçbir baskı ve yönlendirme olmadan yetiştirilmelidir.