Kişisel olarak; CHP ve başındaki Alevi Kemal Kılıçdaroğlu ile bir geçişin yaratacağı tehlikeyi göğüsleyebileceklerini zannetmiyorum. 3. İttifak sol cenahtan çıkar mı? Bilemem ama sağda Abdullah Gül adaylı yeni bir ittifak çıkabileceğini ciddi olarak düşünüyorum.

Hemen hevesiniz kırılmasın. “İslam ve demokrasi uyar mı” sorusunun cevabı değil aradığım. Sınıfsal ayrımın olmadığı, gruplaşma ile yaşanan Türkiye’de, muhafazakâr-sağ siyaset dini kullanmaktan vazgeçebilir mi? Anket yapmadım ama ülke siyasetini takip edenlerin, bunu olanaksız gördüğünü tahmin ediyorum.

Bir süredir Millet İttifakı’nın durağanlığa girdiğini düşünüyorum. Muhtemel aday Kemal Kılıçdaroğlu’nun etkili medya kullanımı ve kurum baskınları ile ele geçirilen gündem belirleme gücü, döviz-faiz düzenlemeleri fiyaskosuna ve hızla artan enflasyona rağmen elden gitmiş görünüyor.

Bu durumun Millet İttifakı’nın genişlemesi ile örtüşmesi dikkat çekici. CHP-İYİ Parti-SP-DP arasında görülen uyum; DEVA ve Gelecek Partisi’nin katılımı ile birlikte, eski etkinliğini kaybetmiş görünüyor. Ardından gelen İYİ Parti çıkışları da bunun belirtisi. Bir vekil İmamoğlu’nun kendilerine gereken ayrıcalığı (!) göstermediğinden şikâyet ederken, genel sekreter HDP’nin kapatılmasında sorun görmediğini söylüyor.

Bence nedeni; yaşadığımız 20 yıl boyunca tepe tepe kullanılan ve bütün sırrı dökülen din aracının, planlanan yeni dönemin getireceği özgürlük ortamında daha da örseleneceği ve kullanılamaz hale geleceğinin farkında olmalarıdır.

Kişisel olarak; CHP ve başındaki Alevi Kemal Kılıçdaroğlu ile bir geçişin yaratacağı tehlikeyi göğüsleyebileceklerini zannetmiyorum. 3. İttifak sol cenahtan çıkar mı? Bilemem ama sağda Abdullah Gül adaylı yeni bir ittifak çıkabileceğini ciddi olarak düşünüyorum. Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçimi düşünmemesinin ardında da "zamanın bu bölünmeyi getireceğine" olan inancının olduğuna inanıyorum.