Bartın'daki madenci katliamaında yaşamını yitiren 41 işçinin yakınlarına bir kötü haber de kaza sigortasından geldi. İlk kez Soma'dan sonra 2015 yılında uygulamaya başlayan ‘Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası' teminatının 7 yıldır bir kuruş bile arttırılmadığı ortaya çıktı. Zorunlu sigorta sayesinde 2015 yılında maden kazasında hayatını kaybeden her bir işçinin yakınına 150 bin lira tazminat ödeniyordu. Teminat o günden bu yana hiç arttırılmadığı için Bartın'da yaşamını yitiren işçilerin yakınlarına da 150 bin lira tazminat ödenecek.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre Sigorta Eksperleri Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner, “2015'te 150 bin lirayla ölen işçinin yakınları ev ve araba alıyorlardı. Bugün bir motosiklet bile alamazlar” dedi.  Maden çalışanlarına zorunlu mali sorumluluk sigortası 4 Şubat 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla başladı. O tarihte madende çalışan her bir işçi için sigorta şirketlerine yıllık 750 TL prim yatırılması, bunun karşılığında da kazada hayatını kaybeden işçinin yakınlarına 150 bin lira tazminat ödenmesi uygun bulundu.

Ancak, primleri ödemekle yükümlü tutulan maden şirketleri ve örgütlerinin aşırı yüksek buldukları 750 TL'lik primi aşağı çekme girişimleriyle sigorta şirketlerinin teminatı yükseltmeme hedefi birleşince olan yine maden emekçisi ve yakınlarına oldu. geçen 7 yılda prim ve teminat tutarı 1 kuruş bile artırılmadı. 7 yıllık enflasyon, sigorta primini ve teminatı eritti, hem maden hem de sigorta şirketlerinin yükü azaldı.

1.5 MİLYON TL OLMASI LAZIM

Sigorta Eksperleri Sendikası Başkanı Mesut Cemil Boyner, maden işveren sendikalarıyla derneklerinin primleri eritme baskısı yüzünden 150 bin liralık teminatın yerinde saydığını belirtirken, bugün primin en az 2 bin 500 TL, teminatın da 1.5 milyon TL civarında olması gerektiğini söyledi. Boyner, “O tarihte 150 bin lirayla geride kalanlar hiç olmazsa bir ev, hatta kimi yerde bir de araba alabiliyorlardı. Şimdi de o tazminatın bir ev parası etmesi gerekir” dedi. Boyner, prim ve teminatla birlikte eksperlere masraf ödemesinin de aynı kaldığını belirtti.