Haber: Atilla Yoğurtçu

Edremit Demokrasi Platformu, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:


1 Mayıs, tüm dünyada 7 kıta, dört mevsimde milyonlarca işçinin, emekçinin alanlara çıktığı bir gündür. 

1 Mayıs, dil, din, milliyet, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim ayrımı olmadan emekçilerin sermayeye karşı gücünü gösterdiği, sınıfsız sömürüsüz yeni bir dünya talebidir. 

Dünyada emperyalistler arası çatışmaların, işçi ve emekçilere yönelik ekonomik ve siyasi saldırıların, savaşların arttığı, milliyetçilik, ırkçılık, göçmen karşıtlığının yükseldiği günümüzde, 1 Mayıs’ın enternasyonal özünü öne çıkarmak bir zorunluluktur. 

Ne yazık ki ülkemizde ve dünyada sermaye sınıfı ve sermayenin sınıf içindeki uzantıları işçi sınıfının enternasyonal bir sınıf olduğu gerçeğinin üzerini örtmek istiyorlar. 1 Mayıs’ta sınıfın birliğini bölmek için sınıfı milliyet, inanç, dil vb. temelinde ayrıştırmak istiyorlar. 

Daha önce Edremit ve Akçay olmak üzere iki ayrı alanda kutlanan 1 MAYIS'ı ortaklaştırmak için elimizden gelen çabayı gösterdik.  Edremit’te uzun yıllardır sınıfın birliği için mücadele eden emek, barış, demokrasi güçleri olarak, birlik için her türlü fedakarlık ve çabayı gösterdik ve bizlere dayatılan  antidemokratik, ırkçı yaklaşımlar ile mücadele ettik. 

Bu yıl da Edremit Demokrasi Platformu’nun desteği ile sendikalar olarak bir araya geldik ve 1 Mayıs hazırlıklarına başladık . Uzun görüşmeler yaptık. Ancak Genel İş başkanı ve yönetimi olmak üzere, 1 Mayıs’ın enternasyonal devrimci içeriğini sindiremeyenler, Edremit Demokrasi Platformu’ndaki kurumların büyük çoğunluğunun aksi görüşüne rağmen, işçi sınıfının dostlarına siyaseti yasaklamak, 1 Mayıs’ın enternasyonal içeriğini boşaltarak, onu sıradan bir "milli" kutlamaya/anmaya dönüştürerek hiçleştirmek için ellerinden geleni yaptılar. 

Her 1 Mayıs’ta yeni bir dayatma ile gelen bu ekip bu yıl da DİSK 'in mücadeleci tarihinden de habersiz bir şekilde yeni baskıcı ve despotik yaklaşımlarını sergilediler ve emek ve demokrasi güçlerini yapay gündemlerle meşgul ederek, 1 Mayıs’ı siyaset dışına itmeye çalışarak, siyasi partilerin bayrak ve flamaları ile yan yana görünmemek için parti bayrak/flamalarına yasaklama getirmek istediler. Gelinen noktada artık bir arada durmanın ve demokrasi platformunu ve bileşenlerini hiçe sayan demokratik çoğunluğu önemsemeyen bu anlayışla gidilecek yol kalmamıştır. 

DİSK Genel İş, KESK ve Kamu İş'ten oluşan düzenleme Kurulu olarak 1 Mayıs'ı ortaklaştırmak için çaba sarf ederken, Genel İş başkanı ve Genel İş Edremit baş temsilcisinin komiteye haber vermeden ve komiteyi hiçe sayarak 1 Mayıs alanına başvuru yaptığının ve kendi adlarına kapattığının öğrenilmesi de tüm anti demokratik ve sınıf dışı tutumlarının üstüne tuz biber ekmiştir. 

Edremit Demokrasi Platformu’nu oluşturan emek ve demokrasi güçleri olarak, enternasyonal ruhuna, tarihine ve anlamına uygun olarak, iş, ekmek, barış ve adalet taleplerimizle, 1 Mayıs’ı Edremit’te, saat 13.00’de Vergi Dairesi önünde toplanarak, ardından yürüyüşümüzü gerçekleştirerek, Şehit Hamdibey Meydanı’nda kutlayacağız. 

Ekmek, barış, demokrasi, adalet için haydi 1 Mayıs'a! 

Yaşasın birlik, mücadele, dayanışma! 

Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği. 

Yaşasın 1 MAYIS!  Bıji Yek Gulan! 

EDREMİT DEMOKRASİ PLATFORMU 1 MAYIS DÜZENLEME KURULU