KENT HAKKI

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu: "Kanal İstanbul'u ve Yenişehir'i yaptırmayacağız"

Kanal İstanbul projesinin değiştirilen planlarına itiraz etmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen yaşam savunucuları "İstanbul’u, kentimizi ve doğayı yok ettirmeyeceğiz" dedi

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul projesinin değiştirilen planlarına itiraz etmek için Ataşehir'de bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Daha önce yapılan itirazlar, planda yapılan değişiklikler gerekçe gösterilerek reddedildi. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, üçüncü defa itiraz etmek için bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

İtiraz dilekçlerini İl Müdürlüğü'ne vermeden önce kurum önünde yapılan basın açıklamasını Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyon adına Göksen Ezeltürk okudu.

"YANAN ALANLARI DA RANTÇI SERMAYEYE TESLİM ETMEYECEĞİZ"

"AKP’nin iktidarının yirmi yılını neyle özetlersiniz diye sorduklarında yanıtımız çok net 'doğa cinayetleri, kadın cinayetleri, işçi cinayetleri, ırkçılık, ayrımcılık…' Hiçbiri tesadüfen değil, hepsi 'taammüden.' Yirmi yılın sonunda ülke yangın yerine döndü ve maalesef bu bir benzetme değil, gerçekten yandık. Orman olarak yandık, sincap olarak yandık, kuzu olarak yandık, evler yandı, köyler yandı… Saray'ın on iki uçağı var, ama THK’nın yangın söndürecek uçağı yok. Ve iktidar sadece seyretti, bir de alelacele yasa çıkarttı, turizm kisvesi altında artık tüm taşınmazlar, araziler, yanan alanlar sermayenin rantına bir kişinin imzası ile devredilecek, TOKİ şimdiden hazırlıklarını yapmış. Evi yanan insanlara yeni ev resimleri paylaşıyor, 'ev' sizin için satılık beton, bizim için 'yaşam', yaşamımızı yok ettiniz.  Kalan alanlar da 'ağaçlandırılacakmış', bunun Türkçesi 'endüstriye kereste üretimi', iklim krizini derinleştirecek sera gazı salımı. Akbelen’i vermedik, yanan alanları da rantçı sermayeye teslim etmeyeceğiz, doğa kendini yenileyecek, onaracak. Dokundurtmayacağız.

"KASTAMONU'DA BİNİN ÜZERİNDE İKTİDAR İBAN GÖNDERİYOR"

Seller kasabaları, kentleri yok ediyor, Bakan açıklama yapıyor 'en büyük mağduriyet HES’lerin.' Doğayı yok ettiler, insanlar evsiz barksız kaldı, iktidar yandaş sermayenin HES ve sahiplerine üzülüyor, çocuktan al haberi sözünü 'Bakan Pakdemirli’den al haberi' olarak değiştirmek gerekiyor. Bölge halkının söylediğine göre Kastamonu’da binin üzerinde can kaybı var iktidar yine iban gönderiyor. Bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaket bu rantçı çete iktidarı.

"KANAL İSTANBUL PROJE DEĞİL, DOĞA CİNAYETİDİR"

Göstermelik plan değişikliklerine karnımız tok. Söyledik, tekrar ediyoruz: Kanal İstanbul proje değil, doğa cinayetidir. İstanbul’u, kentimizi ve doğayı yok ettirmeyeceğiz.

Halkın büyük çoğunluğunun bu katil projeye karşı olduğunu iktidar da biliyor bu yüzden göstermelik plan değişiklikleri ile ikna etmeye çalıyor. Biz esastan karşıyız ve bugün burada itiraz ediyoruz.

Plan değişikliği dedikleri, Tayakadın ve Yeniköy’ün kıyısından geçecek yolun köylerin yanından direk ormana bağlanmasıdır. O bölge lojistik alan olarak tanımlı ve yol nereden geçerse geçsin o köyler yerinden edilecek, İstanbul’un son tarım arazileri, meralar yok edilecek, halkı kandıramazsınız. Tayakadın’da 3. Havalimanı ile yok ettiğiniz ormanlardan, doğal alanlardan kalan bir küçük orman alanını ve yakın bölgeyi de golf sahası yapacaklarmış, doğadan elimizde kalan bir avuç yeri de belli ki bir avuç zenginin faydalanacağı tesisler, otellerle donatmaya niyetliler.

Ez cümle, bu proje doğanın idam fermanıdır, İstanbul’un ve bölgenin ekolojik yıkımını derinleştirecektir. Daha fazla cinayet işlenmesine izin vermeyeceğiz, Kanal ve Yenişehir’i yaptırmayacağız."

Basın açıklama sonrası itiraz dilekçelerini Müdürlüğe iletmek için aralarında CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin'in de olduğu sayıda kişi başvuru yaptı.