İşçi hakları ve çalışma hayatına göre yapılan değerlendirmeye göre Türkiye'nin dışında işçiler için en kötü diğer ülkeler; Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myanmar, Filipinler, Esvatini ve Guatemala.

NEDENLER SIRALANDI

Euronews'ta yer alan habere göre Türkiye'nin en kötü 10 ülke arasında yer almasının sebebi: Grev yasakları, sendikacıların tutuklanması ve sistematik sendika düşmanlığı.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun geçen yılki raporunda da Türkiye en kötü 10 ülkeden birisiydi.

Endeks ülkeleri 5+1 gruba ayırıyor: 1,2,3,4,5 ve 5+. İşçi hakları açısından en iyi grup 1. En kötü grup ise 5 numara. 5+ ise hukukun üstünlüğü ilkesi bulunmadığından işçi haklarının garanti altına alınamadığı ülkeleri gösteriyor.

Türkiye 5. grupta yer alıyor. 5. grup "işçi haklarının garanti altında olmaması" anlamına geliyor. 5. grupta Türkiye'nin dışında Irak, İran, Pakistan ve Çin gibi ülkeler de yer alıyor. Endeks bunların içinden en kötü 10 ülkeyi tespit ediyor. 4. grup hakların sistematik ihlalini; 3. grup hakların düzenli ihlalini, 2. grup hakların ihlalinin tekrar edilmesini ve 1. grup ise ara sıra hak ihlalini gösteriyor.

EN İYİ ÜLKELER AVRUPA'DAN

Endekste 1. grupta 9 ülke yer alıyor. Bunlar işçi haklarının en iyi olduğu ülkeler: Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Norveç ve İsveç.

ITUC raporunda dünyada yükselen enflasyona ve ekonomik duruma vurgu yaparken "İşçi hakları çöküyor" ikazı yaptı.