Tasnim haberinde Vatan Partisi lideri Doğu Princek, önümüzdeki günlerde siyasi ve diplomatik bir heyet olarak Suriye'ye gideceğini ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşeceğini yazdığı haberinde; Perinçek('e bu gezide çok sayıda eski bakan ve kıdemli Türk diplomatın eşlik edeceğini ve temasların bir rapor halinde Türk makamlarına sunulacağını belirtti.

Haber şu ifadelerle devam etti:

12 kişilik özel bir uçakla yapılacak olan bu yolculuk, 10 yıl aradan sonra Türk havaalanından Şam'a yapılan ilk uçuş olacak. 2011 yılından bu yana Suriye'ye direkt uçuş yapılmıyor.

Bu gezinin odak noktası, ilişkileri yeniden kurmanın yolları, kuzey Suriye'de terörizme karşı ortak mücadele ve mültecilerin dönüşü olacak.

Ayrıca elde edilen bilgilere göre, bu görüşme olumlu geçerse ve iki ülke liderleri muhtemelen Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Özbekistan'daki yaklaşan toplantısının oturum aralarında bir araya gelecekler.

Bu toplantı Eylül ayının son günlerinde Özbekistan'da yapılacak."

Daha önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi ziyareti sırasında Putin'in kendisinden Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısına katılmamı istediğini ve muhtemelen katılacağını açıklamıştı.

Tasnim'in aldığı bilgiye göre Putin, Beşar Esad'dan Şanghay toplantısına katılmasını da istedi. Beşar Esad toplantıya katılırsa, muhtemelen Şanghay'da Türkiye ve Suriye cumhurbaşkanları arasında bir görüşme gerçekleşecek.

Haber şu ayrıntılarla devam etti:

"Bir süredir Türk medyası ve bu ülkenin siyasi ve parti yetkilileri Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin yeniden kurulması gereğinden bahsediyor ve Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesini Ankara'nın iç ve dış sorunları aşmasının yollarından biri olarak görüyorlar. Erdoğan'ın ana müttefiki Bahçeli de bu fikri memnuniyetle karşıladı ve Şam ile Ankara arasında müzakere çağrısında bulundu.