İran, potansiyel bir İsrail çatışmasında ABD'nin müdahalesine karşı sert bir uyarıda bulundu.

ABD'de yayın yapan Axios sitesinin haberine göre; İran, bu hafta başında birkaç Arap ülkesi aracılığıyla Washington yönetimine mesaj gönderdi. Haberde, İran'ın, İsrail'e yönelik bir misilleme saldırısının ardından ABD'nin devreye girmesi durumunda, Orta Doğu'daki Amerikan üslerinin hedef alınacağı yönündeki uyarısına yer verildi. İran'ın "bize saldıran güçlere saldıracağız, bu yüzden bizimle uğraşmayın biz de sizinle uğraşmayacağız" şeklindeki mesajı dikkat çekti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın İngiliz, Alman ve Avustralyalı mevkidaşları ile yaptığı görüşmelerde, Tahran'ın sınırlı bir tepki planladığını ve bölgesel bir gerilime yol açmayı hedeflemediğini belirttiği öne sürüldü.

ABD basınına yansıyan haberlerde, İran'ın, 1 Nisan'da Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlenen İsrail saldırısına karşılık vermeye hazırlandığı ifade edilmişti. İsrail'in saldırısında, İran Devrim Muhafızları'ndan yedi kişi hayatını kaybetmişti. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in bu eylemini bir saldırı olarak nitelendirerek cezalandırılacağını vurgulamıştı. Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın tehditlerine karşın İsrail'e olan desteğinin devam edeceğini açıklamıştı.