Yalova’daki Sefine Tersanesi'nde 16 Ağustos'ta 19 yaşındaki Yasin Demirdağ yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. Demirdağ'ın yerde yatan cansız bedenine İş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanlarının emniyet kemeri giydirmeye çalıştığı, işçilerin müdahale ettiği görüntüler DİSK'e bağlı Limter-İş tarafından paylaşıldı.

Tepkiler üzerine Koloğlu Holding bünyesindeki şirkete ait Sefine Tersanesi bir açıklama yaparak, ölen işçiyi ve mesai arkadaşlarını suçladı.

“FEVRİ DAVRANIŞ VE KIŞKIRTMA”

Sefine Tersanesi yaptığı açıklamada Yasin Demirdağ'a ölümünden sonra emniyet kemeri takılmaya çalışılmadığını, İSG uzmanlarının sağlıkçıların müdahalesi için çevre güvenliği almaya çalıştığını, bu sırada işçilerin İSG uzmanlarına saldırdığını iddia etti.

İşçilerin yüksekten düşen arkadaşlarına sağlık müdahalesine neden engel olmak isteyecekleri konusunda herhangi bir argüman sunmayan şirketin açıklamasında "fevri davranış", "kışkırtma" gibi ifadelere yer verildi.

Açıklamada yer alan "Kişisel koruyucu donanımları teslim almış bir işçinin üzerinde emniyet kemeri olmasının ya da olmamasının işverene hiçbir faydası yoktur" ifadesi de dikkat çekti.

Tersaneden yapılan açıklamada Yasin Demirdağ'a işe girişte kişisel koruyucu ekipmanın eksiksiz verildiği, işçinin bu ekipmanı kullanmadığının daha önce tespit edildiği ve ölümünden 2 saat önce de emniyet kemerinin kancasını takmadığı için uyarıldığı iddia edilerek Demirdağ suçlandı, işçinin çalışma izni verilen alanın dışına çıktığı ileri sürüldü.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Olay sonrası, kaza yerinde yaralanan Yasin Demirdağ’a sağlık ekiplerin müdahalesi için çevre güvenliği almaya çalışan İSG ekiplerimize yapılan saldırı, taşeron firma işçilerinden birinin muhtemelen üzücü olayın etkisi ile fevri davranarak diğer bazı işçileri kışkırtması üzerine meydana gelmiştir. Vefat eden çalışma arkadaşımıza İSG personeli tarafından emniyet kemeri bağlanması şeklindeki hukuken de bir mana ifade etmeyen iddia, yalan ve maksatlıdır. Kişisel koruyucu donanımları teslim almış bir işçinin üzerinde emniyet kemeri olmasının ya da olmamasının işverene hiçbir faydası yoktur. Kaldı ki video görüntülerinde emniyet kemeri bağlanması değil İSG personelinin darp edildiği açıkça görülmektedir. Meydana gelen olaydan dolayı son derece üzgün olduğumuzu ve başsağlığı dileklerimizi bir kez daha ifade ederek, gerçeklerin kamuoyuna doğru bir şekilde yansıtılması amacıyla işbu açıklamayı yayınlıyoruz.”