Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, bugün Edirne Eğitim İş’te açıklaması yaptı. Durmuş açıklamasında, kamu emekçilerine öğle yemeği ödemesinde yapılan zammı eleştirdi. Durmuş, gelen zamla 55 lira olan yemek parasının az olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Devlet memurlarının öğle yemeğine ilişkin 657’ye paralel memurların yiyecek yardımına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik mevcuttur. Devlet memurlarının yiyecek yardımı ne yazık ki günün koşullarına göre sefalet düzeyindedir. Şu anda 3,9 TL civarında bir yardım yapılmaktadır. O da kamu eğer yemekhane varsa bu yardım yapılmaktadır.

Bugün sabah itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yapmış olduğu açıklamada; 3 Ekim’de Türk-İş ile bir protokol imzaladıklarını, Türk-İş’teki kamu işçilerinin ödenmekte olan 51 liralık katkı payını bugün itibariyle 15 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere 55 TL’ye çıkarttıklarını duyurmuştur.

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların sonrasında hepimizin bildiği gibi 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere siyasal iktidar bütçeyi yeniden ele almak durumunda kaldı. Maalesef bütçe kalemleri incelendiğinde büyük payın ranta yönelik olduğunu görüyoruz. Ülkedeki enflasyonun yılbaşından bu yana yüzde 200’leri, 250’lileri bulmasına rağmen kamu emekçilerine verilen zammın yüzde 44 düzeyinde kalması, emekçilerin bir kat daha yoksullaşmasına neden oldu. Öylesine bir sıkıntı yaşanıyor ki kamu emekçilerine yönelik bir günlük öğle yemeğini dahi çok gören bu uygulama giderek bardağı taşırdı. Bundan 15 gün önce iş yerlerini ziyaret ederken Uşak Tarım İl Müdürlüğündeki arkadaşlar yemek ücretinin katkı payının çok düşüklüğünü dile getirdiler ve orada acı bir olayı da ifade ettiler. Yemeği pişiren aşçı ve yardımcısı kamu görevlisi memur olmasına rağmen yemeğin yaklaşık 20 lira günlük katkı payı vermeyi kabul etmediklerini, karşılayamayacaklarını beyan ederek evlerinden sefer tasıyla kuruma yemek getirmeye başlamıştır. Yani yemeği pişiren memur o yemekten yiyemez duruma gelmiştir.

“HOR GÖREN ANLAYIŞI KINIYORUZ”

Artık kamu görevlileri, mühendisler, öğretmenler hafta sonları amele pazarlarında ek iş aramak durumunda kalmıştır. Bu anlamıyla bugün işçilerin ücretinin düşüklüğünü dile getirip, yemek ücretinin düşüklüğünü dile getirip buna ek katkı verilmesi gerektiğini söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına buradan sormak isteriz. ‘Biz devlet memurları üvey evlat mı? Oysa bu ülkenin öğretmeni, tarımcısı, ormancısı, milli eğitimde, maliyede çalışanı, sağlıkçısı bu insanlar kamu hizmetini yürütüyor. Bu insanların kamu hizmetini yürütürken sağlıklı olması gerekiyor. Bu insanlara bir günlük yemek ücretini hor gören anlayışı buradan bir kat daha kınıyoruz. Yine anayasanın eşitlik ilkesini hatırlatarak bir an önce siyasal iktidar, öncelikle kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını yeniden düzenleyen bir sözleşme yapmak durumundadır."