Gürer, “Her gün akaryakıtına, elektriğine, doğal gazına, suyuna, ekmeğine, yediğine içtiğine zam gelen emeklinin maaşlarında esasen seyyanen artış da sağlanmalı, TÜİK gibi emeklinin maaşlarının belirleneceği süreçte belirlediği torbadakilerle emekliye az ücret almasının yolunu açan kurumların da hakkaniyetle bu süreci doğru yönetmelerini talep ediyorum" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, dün CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in emeklilerin bayram ikramiyesinin bin 100 liradan asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören kanun teklifinin doğrudan genel kurul gündemine alınmasına ilişkin önergesi görüşüldü. Önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Önergesi üzerine söz alan Gürer, şöyle konuştu:

"BAYRAM İKRAMİYELERİ ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENSİN"

"Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun önerisi doğrultusunda, iktidar tarafından Kurban ve Ramazan bayramlarında bayram ikramiyesi verilmeye başlandı. 2018 yılında başlayan bayram ikramiyesi uygulaması bin lira civarındayken şimdi ise bin 100 liraya getirildi. Ekonomik krizin varlığında ve yaşanan olumsuzlukları da dikkate alındığında emekliler için bunu kökten çözecek bir önerimiz var.

Bayram ikramiyeleri asgari ücrete eşitlensin diyoruz. Bundan sonra asgari ücret neyse Kurban ve Ramazan bayramlarında emeklilerimize bu ikramiye verilsin istiyoruz. Çünkü emeklilerimiz, ekonomik krizden en çok etkilenen kesim. Esasında en düşük emekli aylığının asgari ücret olması gerekiyor. Çünkü 2008 yılında Adalet Partisi iktidarları döneminde aylık bağlama oranı katsayısı yüzde 70’ten yüzde 35'e indirilmeseydi bugün en düşük emekli aylığı asgari ücret olacaktı. Onun için de daha önce kanun teklifi vermiştik. Bununla ilgili de tekrar hatırlatma yapalım ki, en düşük emekli maaş bu ülkede asgari ücret olmalı.

Ayrıca 2000 yılından önceki gibi intibak düzenlemesi ile emeklilerin maaşları iyileştirilmeli. Emekliler için ek ödenen yüzde 4'ten yüzde 10'a taşınmalı ve emeklilerin ekonomik anlamda yaşadıkları sıkıntıların, sorunların kısmi olarak bertaraf edilmesi gerçekleştirilmeli.

"EMEKLİLERDEN İLAÇ KATKI PAYI ALINMAMALI"

Emeklilerin çoğu yaşlı; bir ayakları hastanede, bir ayakları eczanede. Bunlardan ilaç katkı payı alınması da kaldırılmalı. Aileleriyle birlikte emeklilerin ilaç katkı payının kaldırılması da zaruri bir ihtiyaç durumunda. Bunu da siyasi iktidarın dikkatine bir kez daha sunuyoruz. Ayrıca, emeklilerin sendikalaşma talepleri var. Herkesin örgütlü olmasının bir hak olduğu anayasal hakkın emeklilere de tanınması lazım ve emeklilerimiz sendikalarında kendi hakları için mücadelelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Emeklilerimiz için gerek ben gerek CHP'li milletvekili arkadaşlarımız farklı dönemlerde onların durumunu iyileştirecek kanun tekliflerini Meclis'e sunduk. Örneğin bir emekli eğer ekonomik krizin etkisiyle geçim sıkıntısı yaşıyorsa, kira ödemesinde sorunlarla karşılaşıyorsa, bu emekliler için kira yardımı, yakacak yardımı yapılmalı. Her gün gelen zamlar emeklinin yaşamını gerçekten zorlaştırdı. Emekli bugün oduna, kömüre para verdiğinde maaşını diğer yerlere harcayabilecek olanaklara sahip değil. Giyim, gıda, sağlıklı yaşamın gerekliliği olan ihtiyaçlarını bir emeklinin karşılayabilmesi için en azından açlık sınırının üzerinde bir ücret alması lazım. Bugün emeklilerin aldığı ücretlerle geçinebilmeleri bir mucize.

Esasında, bu ülkede emeklinin birini Maliye Bakanı yapmalı ki ülkede bu emekli maaşıyla nasıl geçiniyorsa bu ülkenin sorunlarına da bu bağlamda çözüm üreten olmalı. Çünkü emekliye reva görülen bu durum gerçekten acı bir tabloyu da beraberinde yansıtıyor.

"KURUMLARIN SÜRECİ DOĞRU YÖNETMELERİNİ TALEP EDİYORUM"

Türkiye'de siyasi iktidarı belirleyecek güce sahip emeklilere sesleniyorum: Biz, sizler için en düşük maaşın asgari ücret olmasını, ayrıca da Ramazan ve Kurban bayramlarında asgari ücret tutarında Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı ikramiyesi verilmesini bir kez daha Meclis gündemine getirdik. Meclisteki bu teklifimiz doğrultusunda kimin nasıl oy verdiğine de bakın, ona göre durumu değerlendirin diyoruz. Her gün akaryakıtına, elektriğine, doğal gazına, suyuna, ekmeğine, yediğine içtiğine zam gelen emeklinin maaşlarında esasen seyyanen artış da sağlanmalı, TÜİK gibi emeklinin maaşlarının belirleneceği süreçte belirlediği torbadakilerle emekliye az ücret almasının yolunu açan kurumların da hakkaniyetle bu süreci doğru yönetmelerini talep ediyorum."