OKULLAR NİHAYET AÇILDI!

Pandeminin ilk döneminde kapanan okullar, bugün bir buçuk yıl sonra yeniden kapılarını açtı. Yüz yüze eğitim tüm sınıflar için “zorunlu” biçimde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni eğitim öğretim yılı açılış töreninde konuştu, “yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlı olduklarını söyledi.

Okulların açılmasıyla sabah saatlerinde yoğun bir trafik gözlendi, pandemi öncesi görüntüler yaşandı. MED-DER Eşbaşkanı Ronî, yeni eğitim-öğretim yılında milyonlarca çocuğun anadilinin yok sayıldığını dile getirdi. Bugün şehirler arası toplu taşımada ve konser, tiyatro, sinema gibi kapalı mekan etkinliklerde “PCR testi zorunluluğu” başladı. Aşı karşıtları ise “Büyük Uyanış” adıyla mitinge hazırlanıyor. Çağrıcıları arasında Abdurrahman Dilipak’ın da bulunduğu aşı karşıtı miting, Cumartesi günü İstanbul Maltepe’de yapılacak.

AFGANİSTAN’DA SON KENT DÜŞTÜ

Taliban’a direnen Pençşir kentinde şiddetli çatışmaların ardından Taliban güçlerinin kenti ele geçirdiği açıklandı.

Bir kötü haber de Afganistan’taki kadın öğrenciler ile ilgili geldi. Taliban, üniversitelere giden kadınların kara çarşaf ve peçeyle yüzlerini kapatması talimatı veren bir genelge yayınladı.

CANLI YAYIN | #dokuz8GÜNDEM AKDENİZ

Akdeniz bölgesinde yaşanan son gelişmelerin konuşulduğu #dokuz8GÜNDEM Akdeniz programında bu hafta okulların açılması, pandemide son durum ve ekonomideki çözümsüzlük konuşuldu.

ALEV ALATLI “AÇLIK YOK” DEDİ

Yazar Alev Alatlı, “Siyasi bir söylem olarak açlık Türkiye'nin bugünkü koşullarında inandırıcı gelmiyor” dedi, Türkiye’de “açlık diye bir şey olmadığını” öne sürdü. Ancak TÜİK, DİSK, Türk-İş ve hatta Diyanet’in hesaplamaları “Türkiye’de açlık yok” diyen Alev Alatlı’yı yalanlıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporu, pandeminin sosyal güvenlik korumasının önemini daha belirginleştirdiğini ortaya koyarken, Türkiye’de emeklilerin durumunun “dipte” olduğunun altını çizdi.

CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, KOBİ'lerin bankalara olan kredi borcunun 55,2 milyar lira daha artarak 961,2 milyar liraya yükseldiğini aktardı.

ozge ozguner kose

GÜNÜN YAZISI | HAYVANLARI KORUMA KANUNU NELER GETİRİYOR?

Burak Özgüner Hayvan Hakları Çalışma Merkezi ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nden Özge Özgüner yeni Hayvanları Koruma Kanunu’nu değerlendirdi.

GÜNÜN DİĞER GELİŞMELERİ

Şırnak’ta Mihraç Miroğlu adlı çocuğa çarparak ölümüne neden olan polis, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu İstanbul Metrosu’nun simgesinin değiştiğini duyurdu, İBB’den ve yurttaşlardan tepki geldi.

CHP MYK toplantısında Tanju Özcan’in “uyarı” talebiyle disipline sevk edilmesine karar verildi.

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kastamonu’da 9 ve Sinop’ta 6 olmak üzere toplam 15 kişinin kayıp olduğunu duyurdu.

Kayseri'de Erkan T. adlı kişinin yoksul kadınlarla para karşılığı anlaşıp, şiddet uyguladığı ortaya çıktı.

Tekirdağ Ergen'de yük treninin işçi servisine çarptığı kazada 7 kişi yaşamını yitirdi.

İstanbul’da Bakırköy Belediyesi işçileri, Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda kurdukları çadırda direnişlerini 15. gününde sürdürüyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak döneminde üniversite içine açılan Uzman Kafe ve Ata Kafe’nin kaçak olduğu ortaya çıktı.

TOKİ, Ahlat Millet Bahçesi için geçen yıl nisan ayında ihaleye çıktı, 42 milyon 995 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

Polat Alemdar karakteriyle tanınan Necati Şaşmaz’ın “seçilmiş kişi olduğunu” söylediği ses kayıtları ortaya çıktı.

Tiyatro toplulukları ve sanatçılar #sanatiçinaşı etiketi ve "Seyircisiz sahne olmaz!" sloganıyla izleyicileri aşı olmaya davet etti.