HABER MERKEZİ

AKP yanlısı yazar Alev Alatlı, “Türkiye'nin karnı doydu. Tokuz, çok şükür” diyerek, Türkiye’de açlık olduğuna inanmadığını söyledi, ancak veriler tam tersine işaret ediyor. “Mutlak açlık, alınması gereken günlük besinden mahrum olmaktır. Siyasi bir söylem olarak açlık Türkiye'nin bugünkü koşullarında inandırıcı gelmiyor. Bizde acından ölen kimse olmaz” diyen Alatlı’nın aksine, asgari ücretliler dahil olmak üzere nüfusun önemli bölümü zorunlu gıda masraflarını dahi karşılayamıyor.

ZORUNLU GIDA HARCAMASI ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA

Türk-İş’in Ağustos 2021 Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırma sonuçlarına göre, “Ağustos'ta dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı” yani açlık sınırı 2 bin 926 lira 72 kuruş oldu. Bu miktarın içine harcamalarda daha büyük bir kalemi oluşturan kira, elektrik, su, yakıt, eğitim, giyim gibi giderler dahil değil.

AÇLIK SINIRI 18 YILDA 6 KAT ARTTI

DİSK'in araştırması ise açlık sınırının son 18 yılda 6 kat arttığını ortaya koyuyor. 2003 yılının mayıs ayında 4 kişilik bir aile günlük 15.9 TL’ye beslenebilirken, bugün bu miktar 100 lira civarında. Bu rakam da, 2021’de aylık 2.825,90 lira olarak belirlenen asgari ücretin sadece “zorunlu mutfak harcamalarına yetmemesi” anlamına geliyor. DİSK’e göre, 18 yılda 5.91 kat artan açlık sınırında enflasyon oranının üzerinde bir artış gerçekleşti.

DİYANET’İN HESABI DA “AÇLIK VAR” DİYOR

Açlık için dini referanslı ölçülerden biri ise Ramazan ayında oruç tutamayanların bir gün için ödediği fitre miktarı. Din İşleri Yüksek Kurulu her yıl “İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalamasını esas alarak” fitre miktarını belirliyor. Kurul, 2022 Ramazan ayı başlayana kadar geçerli olacak fitreyi 28 lira olarak belirlendi. Bu bir kişi için açlık sınırının aylık 840 lira; dört kişilik bir aile için 3360 olması demek. Bu hesapla asgari ücret giren evler “açlık sınırının altında” yaşıyor.

TÜİK’E GÖRE YOKSUNLUK ORANI YÜZDE 27,4

Türkiye İstatistik Kurumu, özel olarak açlık sınırı verisi yayınlamıyor, ancak TÜİK’in açıkladığı “maddi yoksunluk oranı %27,4” düzeyinde. TÜİK, “çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon ve otomobil sahipliği”, “ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme”, “evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme”, “kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme”, “iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme” ve “evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme” durumuna bakıyor ve bu dokuz maddenin en az dördünü karşılayamayanların oranı 2020 verilerine göre yüzde 27,4.