Mağaza Market-Sen, Dost Mağazacılık'ın bünyesinde yer alan Tanzim Market zincirinin işçilerin 100 bin TL'yi aşkın alacaklarını gasp ettiğini belirterek, eylem yapacağını duyurdu. 2020 yılının Ekim ayında ilk mağazalarını açan Tanzim Market zincirinin daha bir yılını doldurmadan işçilerin alacaklarına göz diktiği belirtilen Mağaza Market-Sen açıklamasında, sendikaya ulaşan 23 Tanzim Market işçisinin 100 bin lirayı aşan alacaklarını istediği belirtildi.

İŞTEN ATTI, İSTİFA GÖSTERDİ

Açıklamada şöyle denildi: "En az 2 aylık maaşı ödenmeyen işçilerin fazla mesai, yol, yemek ücretleri de verilmedi. Kendi cebinden harcama yaparak işlerine devam etmek zorunda kalan işçiler Ağustos ayında ya istifaya zorlandı ya da işten çıkarıldı. Tanzim Market 8 işçiyi ihbar tazminatı ve haklarını vermeden işten attı. İşten attığı işçilerin çıkışını istifa olarak giren patronlar, işçilerin işsizlik maaşı almasının bile önüne geçti." İşçilerin haklarını alabilmek için patronlarla görüşmek istediğinde ise tehditlerle karşılaştığı ifade edilen açıklamada, Mağaza Market-Sen Tanzim Market Koordinasyonu'nun Tanzim Market patronu Ömer Baktimur ile görüşmeleri yaptığı belirtildi.

"İŞÇİ ALACAĞI EN TEMEL BORÇTUR"

İşveren Baktimur'un oyalama taktiğine başvurarak 15 Eylül tarihini işaret ettiğini ifade eden sendika, son görüşmede ise "Şirketimiz ne zaman isterse o zaman öder" yanıtı aldıklarını aktardı. Sendika açıklamasında, "Bu zincir marketin İstanbul’da bulunan 37 şubesi hala işliyor. Marketler her sabah açılıyor, kasalar işliyor. Patronlar, 1 kuruşları dahi eksilmesin diye işçileri sefalet ile baş başa bırakıyor. İşçi maaşı patronlar için ekstra bir harcama değildir. Diğer tüm kalemlerden öncelikli olması gereken en temel borçtur. İşçiler sizin kârınıza ortak değil. Cebinizi doldurduğunuz günlerde kârınızı bölüşmediler. Bu yüzden görevinizi yapacaksınız, işçilerin maaşlarını ve haklarını ödeyeceksiniz." denildi.

"Tanzim Market zincirinde hala çalışmaya devam eden ve hakkını alamayan işçiler olduğunu biliyoruz. Tüm Tanzim Market işçilerine korkmayın, hakkınızı arayın diyoruz" çağrısı yapan Mağaza Market-Sen, 1 Eylül Çarşamba günü 13.00’da Kağıthane Papirüs Plaza / Tanzim Market Genel Merkezi önünde eylem yapacağını duyurdu.