Yüksek enflasyon kiracısı bulunan ev sahiplerinin kira bedeli beklentisini yükseltirken, resmi kira artırımının yüzde 25 olması bunu engelliyor. Kiracısını resmi bedelin üzerinde kiraya ikna edemeyen ev sahiplerinin en çok başvurduğu yöntem de kendisinin veya yakınlarının eve yerleşeceğini bildirmek. Ev sahiplerinin eski kiracılarını çıkarmak için kullandığı yöntemlere noterden ihtarname de eklendi. Ancak hem hukukçular hem de emlakçılar mahkeme kararına dayanmadan gönderilen noter ihtarnamelerinin geçersiz olduğunu belirtti.

“NOTERDEN YAPILAN TAHLİYELERİN GEÇERLİLİĞİ YOK”

Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ İstanbul n haberine göre Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, ev sahiplerinin birinci dereceden yakınlarına evlerini vermesi durumunda kiracılarını çıkarmak için haklı bir sebepleri olduğunu fakat bunu ispat etmeleri gerektiğini hatırlattı. Buna göre ev sahibinin geçerli sebebi ispat etmesi için dava açması ve mahkemenin kararı sonrasında ihtarname çekilebiliyor. Aşa, “Bunun dışındaki tahliye için haklı bir sebep olmaksızın talep edilen tahliyelerde 10 yılı tamamlamış olmaları lazım. Dolayısıyla bu durumlarda noterden yapılan tahliyelerin de bir geçerliliği yok” diye konuştu.

Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara da, “Çok eskilerden beri bilinen ve hepimizin dimağına yerleşen ‘Almanya’dan oğlum gelecek, evi boşalt’ tabirinin hukukumuzda bir karşılığının bulunduğu doğrudur” diyen Kara şöyle devam etti: “Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesinin sona ermesi Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinde düzenlenmiştir. Kiraya veren, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu (oğlu/kızı), üstsoyu (annesi/ babası) veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, fesih bildirim sürelerine uyarak dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sona erdirebilir” diye konuştu.

Hangi durumlarda ihtarname gönderileceği konusunda bilgi veren Avukat Hanife Emine Kara, “Kiraya veren, kiracının kira borcunu gününde ödemeyerek kiraları aksatması, beş yıldan uzun süreli ve beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedelinin artırılması, kira sözleşmesindeki 10 yıllık uzama süresinin dolması, kiralanana kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gereksinimi olması ve benzeri sebeplerle ihtarname gönderebilir” bilgisini verdi.

Ev sahibinin gereksinim sebebiyle kira sözleşmesini sona erdirmesine rağmen, esasen böyle bir gereksinimi olmaması ve kiralananı yeniden üçüncü kişilere kiralaması halinde eski kiracının tazminat hakkı bulunduğunu vurgulayan Hanife Emine Kara, “Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Buna yeniden kiralama yasağı denir” açıklamasını yaptı.