Kütüphane kurucuları yaptıkları açıklamada, Taliban’ın kütüphaneye en az iki kez saldırdığını ve altı aydan fazla bir süredir faaliyet gösteren kütüphaneyi kapattığını belirttiler. Afgan kadın hakları aktivistleri, Taliban yönetimi altında eğitim ve kamusal yaşamdan giderek daha fazla kopan kadınlar için bir vaha işlevi görmesi umuduyla Ağustos 2022'de Kabil'deki kütüphaneyi açmışlardı.

Taliban, bir yıl önce Afganistan'da iktidara gelmesiyle kadınların yanlarında bir erkek yakını olmadan evden çıkmamalarını ve yüzlerini örtmelerini şart koşmuştu. Ancak şehir merkezlerindeki bazı kadınlar bu şartları görmezden geliyor. Kız liseleri, Taliban'ın mart ayında okulları açma sözünden dönmesiyle büyük ölçüde kapalı kaldı. Kütüphanenin kurucularından Julia Parsi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Kütüphaneyi iki amaçla açtık: Birincisi, okula gidemeyen kızlar için ikincisi ise işini kaybetmiş ve yapacak bir şeyi olmayan kadınlar için" ifadelerini kullandı. Kütüphanede romanlar ve resimli kitapların yanı sıra siyaset, ekonomi ve bilim alanlarında kurgusal olmayan kitaplar da dahil olmak üzere binden fazla kitap bulunuyor. Kitapların çoğu öğretmenler, şairler ve yazarlar tarafından kütüphanenin kurulmasına yardımcı olan Afgan kadın hakları kuruluşu Crystal Bayat Foundation'a bağışlanmıştı.

Son aylarda protestolara katılan kadın aktivistlerin çoğu, kadınlara hizmet veren çok sayıda mağazanın bulunduğu alışveriş merkezindeki kiralık dükkânda bir kütüphane açılmasına da yardımcı oldu.

Mart 2022'de Taliban, kız liselerini açma vaadinden U dönüşü yaptı. Uluslararası kalkınma ajansları, genç kızların çoğunun artık sınıflara erişiminin olmadığını ve binlerce kadının artan kısıtlamalar ve Afganistan'daki ekonomik kriz nedeniyle işgücünün dışına itildiğini belirtiyor.

Taliban’ın kararı, Ağustos 2021'de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da kadın haklarına getirilen birçok kısıtlama kapsamında yer alıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre kızların üniversiteye gitmelerinin engellenmesi, İslam ülkeleri de dahil olmak üzere dünyanın tüm ülkelerinde bir kınama dalgasına yol açtı. Ülkenin merkezindeki Ghor vilayetinden 22 yaşındaki Rahile, “Biz evde kalırken erkeklerin üniversiteye gittiğini görmek beni çok üzüyor” diyor.

Herat'ta (batı) gazetecilik alanındaki eğitimini yarım bırakmak zorunda kalan Vahida Durrani “Afgan kızları ve kadınları eğitim görürse İslam'ı ve Kuran'ı istismar eden bir hükümeti asla kabul etmezler. Haklarını savunurlar. İktidarın korktuğu da bu” değerlendirmesinde bulundu.

Geçtiğimiz aralık ayı sonunda Yüksek Öğretim Bakanı Nida Muhammad Nedim, kadınların üniversitelere gitmesini yasaklamış ve Afganistan'da kadınların mahrem eşliğinde dışarı çıkmalarının yanı sıra başlarını, yüzlerini ve tüm vücutlarını örtmeleri zorunluluğuna işaret ederek, kararın gerekçesi olarak ‘öğrencilerin örtünmesi ile ilgili talimatlara uymamasını’ göstermişti.