HIV odaklı çalışan sivil toplum kuruluşlarının ortak talebi sonuç verdi ve HIV ile yaşayan bireyler için COVID-19 aşı randevuları açıldı.

Arda Karapınar -Aktivist

Geçtiğimiz hafta, HIV ile yaşayan bireyler adına, Kırmızı Kurdele İstanbul, HIV Enfeksiyonu Derneği, Pozitif Yaşam Derneği ve Pozitif-iz Derneği'nin de imzalarıyla Bilim Kurulu’na ortak bir talep iletilmişti. Pandemi sürecinin başında duyurulan kronik hastalıklar içerisinde yer alan HIV enfeksiyonun, kitlesel aşılama sürecinde kronik hastalıklara sahip öncelikli gruba dahil edilmediğinin tespiti ile başlayan mektup, yurt genelinde toplam sayısı resmi verilere göre ortalama 25 bin civarında olan HIV ile yaşayan bireylerin, Koronavirüse yönelik kitlesel aşılama faaliyetlerinde riskli grup içerisine dahil edilerek, bu hassas grubun sosyal hayatla entegrasyonuna ve toplumsal faaliyete aktif katılımlarına olumlu bir katkı yapılmasını talep ediyordu.

AŞI RANDEVULARI BU SABAH AÇILDI

Mektupta iletilen talebe Bilim Kurulu’nun da olumlu görüş bildirmesi üzerine, HIV ile yaşayan bireyler için COVID19 aşı randevuları Sağlık Bakanlığı tarafından bu sabah (5 Haziran 2021) tarihi itibarıyla açıldı. Gün boyunca alanda çalışan ve konunun takipçisi olan sivil toplum kuruluşlarına ulaşan HIV pozitif bireyler, sonuçtan duydukları memmuniyetlerini ifade ettiler.

HIV, ETKİN İLAÇ TEDAVİSİ İE KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR

Bundan kırk yıl önce hayatımıza giren HIV, günümüz biliminin sunduğu etkin ilaç tedavisi ile tamamen baskılanarak, kontrol altına alınabiliyor. Vücutlarındaki HIV tamamen baskılanan ve belirlenemeyen seviyeye indirilen HIV pozitif bireyler ise virüsü hiç kimseye bulaştırmıyor, her meslekte çalışabiliyor, evlenebiliyor, virüs taşımayan çocuk sahibi olabiliyor yani herkesle tamamen eşit şartlarla bir hayat sürdürebiliyorlar. Talep mektubu buradan okunabilir.