Travma ve yas alanında uzmanlığıyla bilinen Travma ve Hayat Derneği Genel Başkanı Klinik Psikolog Dr. Serap Altekin, Kadıköy  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Anaokulu davetiyle "Çocuk Cinsel İstismarı ve Çocuk Güvenliği" semineri verdi. Kadıköy'deki Caferağa Mahallesi'nde bulunan okulun konferans salonunda veliler, öğretmenler ve okul yönetiminin katılımıyla dün yapılan etkinlikte 1.5 saatlik bir sunum yapan Dr. Altekin, giderek daha çok gündeme gelen ve farklı boyutlarıyla tartışılan "Çocuk Güvenliği"ni ele aldı.

"ÇOCUK İSTİSMARI KAMUSAL BİR SORUN"

Dr. Serap Altekin, sunumuna konuyla ilgili temel kavramları tanımlayarak başladı, istismar ve ihmali "Çocukların duygusal sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişimine olumsuz yönde etki eden veya etkileme potansiyeli taşıyan her türlü söylem, tutum, davranış ve uygulama" olarak tanımladı.  Klinik Psikolog Dr. Altekin çocuk istismarının kamusal bir sorun olduğunu vurgulayarak, "İstismar hiçbir zaman, hiçbir şekilde aile içi bir sorun olarak ele alınamaz, bu kamusal bir meseledir, hepimizin sorumluluğundadır" dedi. 

"GERÇEK İSTİSMAR VERİLERİ ÇOK DAHA VAHİM"

Çocuk istismarıyla ilgili güncel verileri de paylaşan Altekin, verilere ve klinik gözlemlere dayanarak "Her 3 kız çocuğundan 1'inin ve her 4 oğlan çocuğundan 1'inin cinsel istismara maruz kaldığı tahmin edilmektedir" dedi. Yaş gruplarına göre de verileri somutlayan Altekin, 0-3 yaş arası çocukların yüzde 10'unun, 4-7 yaş grubu çocuklarının yüzde 30'unun, 8-11 yaş grubunun yüzde 25'inin ve 12-17 yaş grubu çocukların yüzde 35'inin cinsel istismara maruz kaldığına dikkat çekti ve bu verilerin istatistiklere ve resmi kayıtlara yansıyan vakalarla sınırlı olduğunu, gerçek yaygınlığın çok daha vahim boyutlarda olduğunu vurguladı.

serap 1

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Dr. Altekin, istismar faillerinin profillerine ilişkin yanlış algıdan, sadece kız çocuklarının istismara uğradığına ilişkin varsayımlara kadar doğru bilinen pek çok yanlış inanışı da tek tek gündeme getirerek açıkladı. Altekin'in sunumunun şu konu başlıkları yer aldı.

  • Çocuk hakları
  • Normal ve sağlıklı gelişimin bileşenleri
  • Çocuk istismarı
  • Çocuk ihmali ve çocuk istismarının farklı türleri
  • Çocuk cinsel istismarında risk faktörleri
  • Çocuk cinsel istismarının belirtileri ve tehlike sinyalleri
  • Çocuk cinsel istismarı ile pedofilinin farkı
  • Evde, okulda, sokakta, medyada ve sosyal medyada sınırlar, mahremiyet ve güvenlik
  • Cinsel istismardan korunma yolları ve çocuk güvenliği
  • Anne babalara, aile büyüklerine, eğitmen ve öğretmenlere öneriler

Konferansın ardından Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Taşçı Serap Altekin'e teşekkür ederek, kendisine bir plaket sundu.

serap 3