İSRAİL İLE FİLİSTİN ARASINDA ATEŞKES

İsrail ile Hamas arasında beklenen rehine takası ve ateşkes onaylandı. Hamas, 4 gün içerisinde kadın ve çocuklardan oluşan 50 rehineyi serbest bırakacak. Bu dört günlük süreçte çatışmalara ara verilecek. Hamas'ın açıklamasına göre de İsrail 150 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bırakacak. Dışişleri Bakanlığı’ndan ateşkes hakkında açıklama geldi. Açıklamada, ateşkesin olumlu olduğu belirtilirken ateşkes görüşmelerindeki rolü nedeniyle Katar'a teşekkür edildi. Ateşkes kararınan ABD Başkanı Joe Biden’ın memnuniyet duyduğu ifade edildi.

'YÜZDE 50+1' TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından siyasette ‘yüzde 50+1’ tartışması sürüyor. Gazete Pencere’den Nuray Babacan'ın aktardığına göre 'AKP koridorlarında' yapılan yorumlarda, sayısı az olmayan bir kesim, Cumhur İttifakı çatısı altındaki bazı küçük partilerin TBMM'ye taşınmasından rahatsız. HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi gibi partilerin etki alanlarının artırılmasının yanlış olduğunu düşünen bazı AKP'li yetkililer, "Büyük partilerin küçük partilere mahkum olacağını söylemiştik. HÜDAPAR ve Yeniden Refah gibi partileri TBMM’ye taşımak ve etki alanlarını arttırmak yanlıştı. Yerel seçimlerde özellikle taşra kentlerinde bu partileri dikkate almak zorunda kalıyoruz" yorumlarını yapıyor. 

SAADET-GELECEK LİDERLERİNDEN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Saadet ve Gelecek Partisi genel başkanları, partilerinin ortak grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İki liderin gündeminde de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya dönüşü yaptığı açıklamalarla başlayan 'yüzde 50+1' tartışması vardı. Karamollaoğlu, "Anayasa bu şekilde değiştirilmez" diyerek MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye teşekkür ederken Davutoğlu ise "Devlet dediğiniz şey yapboz tahtası değildir" ifadesini kullandı.

HEDEP'TEN "AKP İLE GÖRÜŞMEYE" İLİŞKİN AÇIKLAMA

HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin AKP ile görüştüğüne ilişkin iddialara yanıt verdi. Beştaş, "Kamuoyunda sözü geçen görüşme Adalet Bakanlığı ile yapılan bir görüşmedir. Buldan ve Önder hasta mahpuslara ilişkin bir görüşme yaptı. Bir hafta sonra da ben ve Saruhan Oluç görüştük" dedi.

ÜMİT DİKBAYIR KENDİSİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

'Taciz' suçlamasıyla Disiplin Kurulu'na sevk edilen İYİ Partili Dikbayır, "Bazı parti yetkililerimizin çok utanacağı bir şey var. Ben onu anlattığım zaman rezil, kepaze olacaklar. Bazı şeyleri anlatmaya utanıyorum" açıklamasını yaptı. Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Dikbayır, "Konu, buralara nasıl geldi, nasıl getirildi, bambaşka yere nasıl evrildi? Anlaşılır gibi değil. Bu saatten sonra partimizden istifa etmeyeceğim, sonuna kadar duracağım” dedi. “Açıkçası 5-10 gün sonra partimizden istifa etmeyi düşünüyordum" diyen Dikbayır, "Bağımsız kalacaktım. Ama iş madem bu hale getirildi, ben de sonuna kadar mücadele edeceğim. Yani yazık ediliyor. O kadar çok arayan var ki partili partisiz. Yazık ediyorlar partiye" ifadelerini kullandı. Ayrıca Dikbayır, kendisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda Dikbayır, kendisi hakkında 4 ayrı iddianın soruşturulmasını ve dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

ERDOĞAN, ÖZGÜR ÖZEL'İ HEDEF ALDI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşü uçakta 'gazetecilerin' sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerinden hedef aldı. "Ana muhalefetin başındaki isim Netanyahu'nun ağzıyla konuşuyor" diyen Erdoğan, yerel seçimleri işaret ederek "Yaklaşık 4,5 ay sonra gereken cevabı milletimden alacaklarına ben inanıyorum" ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR ÖZEL, MURAT KARAYALÇIN VE ALTAN ÖYMEN İLE GÖRÜŞTÜ

Özgür Özel, CHP geleneğinin önemli isimlerden Murat Karayalçın ve partinin eski genel başkanlarından Altan Öymen ile görüştü. CHP Genel Merkezi’nde yapılan görüşmede Genel Sekreter Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Engin Altay ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da yer aldı. Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. 

DURMUŞ YILMAZ'DAN AKŞENER'E: BİR SAAT DEDİKODU YAPTI

Geçtiğimiz günlerde İYİ Parti'den istifa eden eski milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Meral Akşener'in bugün grup toplantısında yaptığı konuşmaya isim vermeden sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Yılmaz, Akşener'in hiçbir yakıcı sorundan bahsetmediğini vurgulayarak, "Ülke gündemindeki yakıcı sorulara yanıt vermek üzere kürsüye çıktı, bir saat dedikodu yaptı, hiçbir soruya yanıt vermeden kürsüden indi" dedi.

DİSK HEYETİNDEN ÖZGÜR ÖZEL'E ZİYARET

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret etti. CHP Genel Merkezi'nde yapılan görüşmede DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan'ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer ve Parti Meclisi Üyesi Hüseyin Can Güner de yer aldı. Görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yapılmadı. Özgür Özel, DİSK'in, 'Gelirde Adalet, Vergide Adalet' talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya başlattığı ve 5 gün önce sona eren yürüyüşe destek vermişti. 

ADNAN BEKER HAKKINDAKİ İDDİALARA İLİŞKİN KONUŞTU

İYİ Parti’den istifa eden Adnan Beker,  kulislerde konuşulan, “Akşener’in fuhuş oteli sahibi emniyet müdürü iddiasını ortaya atma zamanlaması ile Beker’in istifası arasında bağlantı var” iddialarına yanıt verdi. Gazete Pencere'nin haberine göre, Beker iddialarda adı geçen Emniyet Müdürü K.Ö.’yü tanımadığını, aralarında da bir alışveriş olmadığını söyledi. Beker İYİ Parti’den istifasını benzer iddialardan duyduğu rahatsızlığa bağladı. İYİ Parti’den istifa eden Adnan Beker’in Akşener’in fuhuş iddialarının merkezindeki otel sahibi polis müdürü ile ilişkisi olduğu iddia edilmişti.

OGÜN SAMAST DURUŞMAYA KATILMAZSA HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKACAK

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan yargılandığı davanın 26 Aralık'taki duruşmasına katılmaması halinde yakalama kararının çıkarılacağı belirtildi.

TUNÇ SOYER'E İKİNCİ SORUŞTURMA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 14 yıl önce Seferihisar belediye başkanı olduğu dönemde eski belediye binasının önündeki Rum kilisesine ait çanı Yunanistan Konsolosluğu'na verdiği iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. İddiayı yalanlayan Soyer, Seferihisar belediye başkanı seçildikten sonra eski binayı hiç kullanmadığını, görevini yeni binada devam ettirdiğini söyledi. Soyer hakkında geçtiğimiz gün de şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümünde, Atatürk'ten alıntı yaptığı sözlerle Osmanlı Devleti ve son padişah Vahdettin'i eleştirdiği için İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma açılmıştı.

AYHAN BORA KAPLAN'IN SAĞ KOLU OLARAK BİLİNİYORDU

"Kaplanlar" olarak bilinen suç örgütünün yönettiği gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'ın sağ kolu olduğu iddia edilen Serdar Sertçelik'in Ankara'da restoranda uğradığı silahlı saldırıda yaralandığı belirtildi. 6 kişinin yaralandığı saldırıya ilişkin 4 kişi gözaltına alındı.

POLAT ÇİFTİ SORUŞTURMASINDA YENİ GELİŞME

Kara para aklama, vergi kaçırma ve suç örgütü kurmak suçlamalarıyla tutuklanan Engin Polat ve Dilan Polat soruşturmasında, gözaltına alınan ikilinin avukat ve mali müşaviri Ahmet Gün'ün yanında çalışan Zümrüt Yerebakan'ın savcılık ifadesi ortaya çıktı. Yerebakan savcılıkta verdiği ifadesinde, MASAK raporu sonrası Engin Polat ve diğer şirket çalışanlarının toplantı yaptıklarını iddia ederek, "lüks araçların başkaları üzerine devir edilmesi gerektiği" konuşmalarının geçtiğini söyledi.

GAZETECİ MURAT AĞIREL TEHDİT EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Dilan ve Engin Polat’ın kara para akladıklarına ilişkin iddiaları başından beri takip eden Gazeteci Murat Ağırel, tehdit edildiğini açıkladı. Sosyal medyadan açıklama yapan Ağırel, "Hiç uzatmayalım, hodri meydan. Elinizden geleni ardınıza koymayın" diye yazdı.

ESP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında bu sabah saatlerinde birçok eve baskın düzenlendi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) MYK üyesi Satiye Ok ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, gözaltına alınanlar Diyarbakır TEM Şubeye götürüldü.

6 KENTTE RÜŞVET OPERASYONU

İstanbul Valiliği, 6 kentte düzenlenen rüşvet operasyonlarına ilişkin açıklama yayımladı. Valilik, Kocaeli, Bitlis, Muş, Gümüşhane ve Şırnak’ta rüşvet aldıkları tespit edilen 46 polis, rüşvet verdiği belirlenen 59 kişinin yakalandığını açıkladı.

İSTANBUL'A KAR GELİYOR

İstanbul'da 26 Kasım'da beklenen kar yağışı öncesinde İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında, 'Kış Tedbirleri Toplantısı' yapıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katıldığı toplantıda, ticari araçlarda kış lastiği zorunluluğunun 25 Kasım 2023 tarihine çekilmesi kararı alındı.

EREĞLİ GENEL HAYATA ETKİLİ AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

İçişleri Bakanı Yerlikaya, fırtına, heyelan ve selden etkilenen Karadeniz Ereğli ilçesinin bugün itibarıyla Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Yerlikaya, açıklamasında, Zonguldak'ta 19 Kasım Pazar günü yaşanan kuvvetli yağışlar sonucu Karadeniz Ereğli ilçesinde heyelan ve selin meydana geldiğini anımsattı. Yaşanan afette 4 kişi yaşamını yitirmiş, bir gemi batmıştı. Batan gemideki kayıp 11 kişi hala aranıyor.

İSTANBUL'DA SUYA ZAM GELDİ

İstanbul'da suya yüzde 15 oranında zam yapıldı. Zamlı tarifenin yarından itibaren uygulanacağı öğrenildi.

17,6 MİLYON YURTTAŞ SOSYAL YARDIMA MUHTAÇ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı, “Türkiye, sosyal yardıma muhtaçlar ülkesi haline getirildi” eleştirisinin haklılığını ortaya koydu. 2018’de 3,4 milyon olan sosyal yardımlardan faydalanan hane sayısının 2023 itibarıyla 4,4 milyon haneye yükseldiği, 17,6 milyon yurttaşın sosyal yardımlardan yararlandığı ortaya çıktı

TÜİK, TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİNİ AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen "Tüketici Eğilim Anketi" sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, kasımda geçen aya kıyasla yüzde 1,1 arttı. Ekimde 74,6 olan endeks, kasımda 75,5 olarak kayıtlara geçti.

GÜLİSTAN DOKU'NUN ANNESİ: KULAĞIM TELEFONDA

Dersim'de 5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesi adalet arayışı sürerken, yeni atanan Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu'nun dosyayı yeniden incelemek istediğini söylemesiyle gözler yeniden dosyaya çevrildi. Aradan geçen bunca yılda Doku'nun annesi yetkililere seslenerek, ''Gülistan nerede?" diye sormaya devam ediyor. Gazete Duvar'dan Duygu Kıt’ın haberine göre anne Bedriye Doku, dosyanın yeniden ne zaman açılacağına dair haber beklediğini söyleyerek şunları dile getirdi: "Benim kızımı ortaya çıkarsınlar. Yarım saat benim yerime koysunlar kendilerini. Onların çocukları okuldan geç geldiğinde ne yaparlar? Benim gözüm yolda, kulağım telefondadır. Bizi ne zaman çağıracaklar diye bekliyorum.

AYM, 6 İŞÇİNİN ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİĞİ İÇİN İŞTEN ATILMASINI HAK İHLALİ SAYDI

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı altı işçinin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetini eleştiren paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle tazminatsız işten atılmasını hak ihlali saydı. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre İşçilerin işe geri alınması amacıyla yeniden yargılama kararı veren Yüksek Mahkeme, işçilerin paylaşımlarının kamusal çıkarlarla ilgili olduğunu vurguladı.

YİNE BİR KADIN KATLEDİLDİ

İstanbul'un Sultangazi ilçesinde Mehmet Kaya isimli erkek, önce evde tartıştığı boşanma aşamasında olduğu Şadumane Temuçin'i daha sonra olay sırasında evden çıkarak kaçmaya çalışan üvey kızı Aleyna Dayıoğlu'nu sokak ortasında öldürdü. Temuçin ve Dayıoğlu'nu öldüren Mehmet Kaya'nın 11 ayrı suç kaydı olduğu ortaya çıktı.

HOLLANDA SANDIK BAŞINDA

Hollanda'da genel seçimler için oy verme işlemi başladı. Seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşması öngörülmüyor. Son anketlere göre, Dersim kökenli Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nin ilk sırada yer alması bekleniyor.