İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINDA ÜÇÜNCÜ GÜN

İsrail ordusu tarafından gece boyunca bombardımana tutulan Gazze'ye dönük saldırılar üçüncü günde de devam etti. İsrail’in öğle saatlerinde başlattığı kapsamlı hava saldırısında hiçbir ayrım yapılmaksızın sivillerin bulunduğu alanlar hedef alındı.  

İsrail basınına göre, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 800'ü geçti. Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ise ölü sayısı 500'i aştı. Bölgedeki can kayıpları hakkında yazılı açıklama yapan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, en az 493 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 751 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

Öte yandan saldırılarla ilgili açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail'in Filistinli silahlı kişilerce gerçekleştirilen benzeri görülmemiş çok yönlü saldırıya verdiği tepkinin "Orta Doğu'yu değiştireceğini" söyledi.

Kassam Tugayları ise, İsrail'in, Gazze'de sivillere yönelik saldırılarının devam etmesine cevap olarak, Ben Gurion Havalimanı'na roket saldırısı düzenlendiğini duyurdu. 

ABD VE İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA: İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMALARINDA YURTTAŞLARIMIZ ÖLDÜ

Hem İsrail’de hem de Filistin’de Hamas’ın saldırısı sonrasında başlayan operasyonlarda binlerce insanın yaşamını yitirirken ABD ve İngiltere, vatandaşlarının da ölenler arasında olduğunu duyurdu.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İsrail’de 9 ABD vatandaşının öldüğünü doğruladı.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ise İngiliz yetkililerden benzer bir açıklama geldi. BBC’nin yetkililere dayandırdığı haberde, İsrail’de en az 10 İngiliz vatandaşının öldüğü ya da kaybolduğu bildirildi.

HAMAS'IN ARDINDA OLDUĞU İDDİA EDİLEN İRAN'DAN AÇIKLAMA

İki taraf arasında yaşanan sıcak çatışmanın bir başka boyutu ise HAMAS’ın arkasında İran’ın bulunduğu ve İsrail’e karşı ateş açan asıl ülkenin İran olduğu üzerineydi. İsrail Ordu Sözcüsü Danny Hagari, İran’ın savaşa karıştığına dair hiçbir belirti olmadığını söyledi. Hagari, iddiaları reddaetti.

İran'ın BM Daimi Temsilcisi Ali Kerimi Makam da benzer bir açıklama yaptı.  İsrail’in ve batı basınının Hamas’ı İran’ın yönlendirdiğine ilişkin iddiasını reddeden Makam, “Her ne kadar Filistin'in cevabında rol oynamasak da Filistinlilerle ortak duyguları paylaşıyor ve onların yanında duruyoruz” dedi.

CHP İSTANBUL'DA 'DEĞİŞİM' DEDİ

CHP’de kurultay öncesinde bir ön prova olarak değerlendirilen İstanbul kongresi tamamlandı. CHP’nin yeni İstanbul İl Başkanı ‘Değişimcilerin’ aday gösterdiği Özgür Çelik oldu. Kongreden bir gün sonra Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisini tebrik eden bir paylaşımda bulunmadığının hatırlatılması üzerine, "Sayın Genel Başkanımız kongre süreçleriyle ilgili başarı ya da tebrik gibi tweet atmıyor. Ancak telefonla bir şekliyle tebrik ediyor. Dolayısıyla gün içerisinde mutlaka iletişimimiz olacaktır. Diğer illerle ilgili tweet atmadığını biliyorum" cevabını verdi.

Kongrenin tartışmalarla geçmesine ilişkin de konuşan Özgür Çelik, “Tansiyonun yükselmesiyle bu tür konuşmalar ortaya çıkabilir. Ancak bunlar normaldir. Bütün CHP'liler, sayın Cemal Canpolat dahil olmak üzere, o günü orada bırakmayı çok iyi bilirler.” Dedi.

ÖZGÜR ÇELİK'E TEBRİK MESAJLARI 

Özgür Çelik'in İstanbul İl Başkanı seçilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan tebrik geldi. İmamoğlu, "Kazanan sadece genç ve başarılı bir parti emekçisi kardeşimiz ve ekibi olmadı; siyasi olgunluk, nezaket ve kapsayıcılık da oldu. İstanbul için birlikte, kol kola çalışacağız." Dedi. Canan Kaftancıoğlu ise “İl Başkanımız sevgili Özgür Çelik’i ve göreve seçilen bütün yol arkadaşlarımı kutluyor, görevlerinde sonsuz başarılar diliyorum. Önceki dönem il başkanımız Cemal Canpolat’a ve demokratik yarış ve olgunlukta da farkını ortaya koyan İstanbul örgütümüze bir kez daha sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

TANJU ÖZCAN'IN İHRACI KESİNLEŞTİ

CHP Yüksek Disiplin Kurulu’nun partiden ihraç kararı verdiği Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın açtığı karşı dava, Ankara 28. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedildi. Bolu Belediye Başkanı Özcan'ın ihracı kesinleşti

"MANSUR YAVAŞ'IN KAYBETMESİ İÇİN ÇALIŞMAMIZ İSTENİYOR"

Ankara'da 23 isim ile birlikte istifa kararı alan İYİ Partili eski İl Başkanı Faruk Köylüoğlu istifa kararına ilişkin, açıklamalarda bulundu. Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Köylüoğlu, "Ankara'da 25 yıllık AKP belediyesini sonlandırmak için canla başla çalıştık. Şimdi ise bizim göstereceğimiz adayın kazanma şansı olmayacağı biline biline Mansur Yavaş'ın kaybetmesi için çalışmamız isteniyor. Oysa işbirliği partimizin de yararına idi. Birtakım kazanımlarımız olmuştu. Ankara'da birkaç metropol ilçeyi alsak kötü mü olurdu? Bu kadar agresif olmaya hiç gerek yoktu. Gelişmeler AKP'ye seçim kazandırma operasyonu gibi oldu” dedi.

İYİ PARTİ'DE BİR İSTİFA DAHA 

27. Dönem Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, İYİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu. Subaşı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "27.Dönem MV yaptığım ve tekrar adaylık talebinde bulunmadığım İYİ Parti üyeliğimden istifa etmiş bulunuyorum" dedi.

BABACAN: 15 ADAYIMIZ SEÇİLECEK YERLERDEN MUTLAKA ADAY GÖSTERİLSİN DİYE BİR DAYATMAMIZ OLMADI 

DEVA lideri Ali Babacan, 14 Mayıs’taki seçimlere CHP listelerinden girerek Meclis'e 15 vekil sokulmasına ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Cumhuriyet'ten Orhan Bursalı'nın sorularını yanıtlayan Babacan, “15 adayımız seçilecek yerlerden mutlaka aday gösterilsin ve Meclis’e girelim diye bir dayatmamız olmadı Kılıçdaroğlu’na. Tam tersine, bize daha çok aday gösterin. Meclis’te çoğunluğu almamız gerekiyor denildi” ifadelerini kullandı.

H.K.G. DAVASI YİNE ERTELENDİ

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında ‘evlendirmesi’ ve H.K.G.’nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın beşinci duruşması bugün görüldü. Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın 6'ncı duruşmasında da karar çıkmadı. 5'inci duruşmada dosyadan çekilen sanık Kadir İstekli'nin avukatının yerine gelen yeni avukat, savcılık mütalaasına ve dosya esasına dair savunma için ek süre talep etti. Mahkeme heyeti talebi kabul ederek duruşmayı 23 Ekim saat 10.00'a erteledi.

BUGÜN DE UTANDIK... 

İstanbul'da Süleymancılara bağlı Özel Osmangazi Arifiye Ortaokul Erkek Öğrenci Yurdu'nda 11 yaşındaki bir çocuğun sistematik olarak cinsel istismara maruz bırakıldığı öğrenildi. Sözcü yazarı İsmail Saymaz'ın haberine göre, çocuğun, yaşananları ailesine anlatması üzerine ortaya çıkan istismar skandalı sonrası 22 yaşındaki imam tutuklanırken, anne “İmamın tutuklanması yetmez, o Süleymancı yurdu kapanmalı" diyerek isyan etti.

ŞANLIURFA'DA TARİKAT ÜYELERİNDEN ÇOCUKLARA İŞKENCE!

Yine bir tarikat, yine çocuklar, yine istismar. Sırada okurken bile utandığımız bir haber. Şanlıurfa’da Rufai tarikatına ait olduğu öne sürülen bir tekkede çekilen görüntülerde, tarikat üyeleri yaşları 6-8 arasında değişen çocukların karnına şiş sokarak, zikir çekti. 

Tef ve ilahi eşliğinde kaydedilen skandal görüntüler, sosyal medyada tepkilere neden oldu. Şanlıurfa Barosu konuyla ilgili bir açıklama yaparak suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Ardından dehşete düşüren o görüntülere ilişkin bir açıklama da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, görüntülerde resmen işkenceye maruz bırakılan çocukların devlet korumasına alındığını duyurdu.

LAİKLİK MECLİSİ YOL ÇIKTI 

Laiklik karşıtı uygulamalara tepki olarak 25 Eylül’de, 90 aydının imzasıyla kurulan Laiklik Meclisi, dün Ankara’daki İTÜ Evi’nde Laiklik Bidirgesi’ni açıkladı. Bildirgeyi, İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı Umut Kuruç okudu. Açıklamaya, Yargıçlar ve Savcılar Birliği Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Avukatlar Sendikası Başkanı Berkay Çelen de katıldı.

ÜÇ KARDEŞİN ÖLÜMÜNDE AKP'Lİ SANCAKTEPE BELEDİYESİ KUSURLU BULUNDU 

AKP’li Sancaktepe Belediyesi ile İstanbul Valiliği’ne ait olduğu ortaya çıkan inşaatta, 7 yaşındaki Berat, 9 yaşındaki Baran ve 11 yaşındaki Batuhan Sağın kardeşlerin cesetlerinin su dolu temelde bulunmasına ilişkin soruşturma başlatılan soruşturma kapsamında istenen bilirkişi raporu çıktı. Bilirkişi raporunda Sancaktepe Belediyesi asli ve tali kusurlu bulundu.

BATMAN VALİLİĞİ UYARDI

Batman Valiliği’nden kentte yaşayan yurttaşlara uyarı geldi. Valilik, kentte yarın gerçekleştirilecek uçaksavar atışlarından dolayı "yüksek ses" uyarısında bulundu.

SİNOP'TA KAZA: 4 ÖLÜ, 1 YARALI 

Sinop'ta otomobilin kamyona çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Otomobilde bulunan Kazım Biber ve Şükriye Özcan'ın olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Ekiplerce yaralı olarak araçtan çıkarılan sürücü İsa Memiş ile Şennur Memiş ve Şengün Topal, sağlık ekipleri tarafından 75. Yıl Boyabat Devlet Hastanesi'nde kaldırıldı. İsa Memiş ve Şengün Topal da burada yapılan müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.

İHBAR ÜZERİNE OLAY YERİNE GİDEN POLİS MEMURU VURULARAK YAŞAMINI YİTİRDİ

İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde bir polis ihbar için gittiği daireden açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Olay, gece saat 02.30 sıralarında ilçeye bağlı Muratçeşme Mahallesi’nde meydana geldi. Sokakta motosikletli 2 kişinin havaya ateş ettiği yönünde polise ihbar geldi. İhbarı değerlendiren ekipler söz konusu adrese gittiğinde motosikletlileri bulamadı. Ekipler çevrede araştırma yaparken polise bir ihbar daha geldi. Arayan kişi evinin duvarlarına kurşun isabet ettiğini söyleyerek polisten yardım istedi. Bunun üzerine iki polis memuru ihbarın yapıldığı daireye gitti. Duvarlarında kurşun izi olan zilini çaldılar ancak kapı açılmadı. Ekipler ihbarı yapan numarayı aradı fakat numarayı da kimse açmadı. Bunun üzerine ise daire kapısını açarak içeri girmek istediler ancak o sırada içeriden polis memurlarına doğru silahla ateş açıldı. Evdeki Muhammet Emre Çorak'ın silahından çıkan kurşun polis Cihat Ermiş'in göğsüne isabet etti. Ağır yaralanan Ermiş, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Olaydan sonra gözaltına alınan Çorak, verdiği ilk ifadede düşmanları olduğunu evine kurşun isabet edince saldırıya uğradığını düşünerek kapıyı açan kişilere ateş ettiğini iddia etti. Öte yandan zanlı Çorak’ın çok sayıda suçtan sabıkasının bulunduğu da öğrenildi.

TİP'İN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ ADANA'DA DEVAM ETTİ 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş'ın, partisinin tutuklu milletvekili Can Atalay için Hatay'dan Ankara'ya başlattığı 'Özgürlük Yürüyüşü'nün 9. gününde İncirlik’ten Adana Merkez’e devam ediyor. Yürüyüşte bugün Erkan Baş’a Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aladağ aileleri adına Ali Köylü, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ve çok sayıda siyasi de eşlik etti. Yürüyüşün 9. günü Aladağ'da tarikat yurdunda katledilen çocuklara adandı. 

HATAY'DA KRİTİK ARAŞTIRMA: SULAR İÇİLEMEZ DURUMDA VE BAKTERİ KAYNIYOR

6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’da içme ve kullanma suyu incelendi. Türk Tabipleri Birliği, Hatay Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Hatay Şubesi tarafından yapılan saha çalışmasının sonuçları raporlaştırıldı. Buna göre, Hatay'da suların içilemez durumda olduğu ve bakteri kaynadığı ifade edildi. Raporda, “Su içilebilir hale gelene kadar halka ücretsiz su dağıtımına devam edilmeli” denildi.

TÜİK: SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK SAYISINDA ARTIŞ VAR 

Türkiye İstatistik Kurumu, suça sürüklenen çocuklara yönelik verileri açıkladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de suça sürüklenen çocuk sayısı, son 9 yılda yüzde 70 artışla 30 bin 498'den 52 bin 84'e yükseldi. Çocuklara isnat edilen suçların 3'te 2'sini yaralama, hırsızlık ile uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak oluşturdu.

İBB, ÜNİVERSİTELİYE VERDİĞİ BURSA ZAM YAPTI 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Genç Üniversiteli Desteği" projesinde bu dönem öğrencilere geri ödemesiz olarak verilecek 6 bin liralık eğitim desteği 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Destekten faydalanmak isteyen öğrenciler, 20 Ekim tarihine kadar İBB’nin “İstanbul Senin” mobil uygulaması üzerinden başvuru yapabilecek.

ANTALYASPOR BAŞKANI SABRİ GÜLEL İSTİFA ETTİ

Süper Lig'de oynadığı 8 maçta 2 galibiyet, 3 beraberlik ve 3 yenilgi ile 9 puan toplayan Antalyaspor'da sular durulmuyor. Süper Lig ekiplerinden Antalyaspor'un başkanı Sabri Gülel, görevini bırakacağını açıkladı. Gülel, gidilecek genel kurulda aday olmayacağını dile getirdi.