Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe'nin bu sene yaptıklarını ve yapamadıklarını yazmıştım. Bu hafta ise Galatasaray'ı yazacağım. Öncelikle EUROLEAGUE şampiyonu Anadolu Efes'i tebrik ediyorum. Çok büyük bir başarıya imza attı. Ergin Ataman ve öğrencileri. Basketbol'da Avrupa liglerini domine eden Türkiye takımları futbolda ise büyük bir çöküş yaşıyor.

Galatasaray, Türkiye futbolunun en başarılı kulübü ve Avrupa'da da en çok başarı elde eden kulübü. 2000'li yılların başındaki Galatasaray, Avrupa'nın en çok çekinilen kulüplerinden biriydi. Sonrasında o kadar kötü bir yönetim sürecine girdi ki; hem ekonomik olarak büyük bir çöküş yaşandı hem de sportif olarak başarısızlıklar gelmeye başladı. Galatasaray her sıkıntıya girdiğinde hemen Fatih Terim'e sarılır. Fatih Terim Galatasaray'da hep kurtarıcı olarak gelir daha sonra ise tartışmalı bir şekilde gider. Mustafa Cengiz yönetiminin en büyük tartışmaları da yine Fatih Terim ile yaşandı.

Son 3 yıla baktığımızda İstanbul seçimleri kaynaklı Başakşehir'in geriye çekilmesi ile gelen bir şampiyonluk var. Son 2 yılda ise son anlarda kaçan şampiyonluklar var. Özellikle bu sezon giden şampiyonluk hikayesi son derece dramatiktir. Fatih Terim ve Mustafa Cengiz arasında büyük bir kavga yaşandı. Bu kavga artık perde arkasında değil basın önünde yaşanmaya başlandı. Mustafa Cengiz son yaptığı ilginç açıklamada, "Fatih Terim kendisini başkanın üzerinde görüyor" dedi.

Cengiz, Fatih Terim ile devam etmeyeceklerini de sözlerine ekledi. Galatasaray'da tartışmalı bir kongre süreci de var. Bu kongre sürecinin de pandemi gerekçeleri ile iptal edildiğini biliyoruz. Fatih Terim'in de sözleşmesi 1 Haziran'dan itibaren sona eriyor. Mustafa Cengiz yönetimi eğer Fatih Terim ile devam etmeyecekse Galatasaray'ın yeni sezon yapılanmasını kim yapacak belli değil. Mustafa Cengiz yönetimi kongreye kadar kalan kısa ömürlerinde yeni bir hoca ile mi anlaşacak o da belli değil.

Yeni bir hoca ile anlaşırlarsa gelen yeni yönetim bu hoca ile devam edecek mi? Bunların hepsi Galatasaray'ın kapısından içeriye girdiğinizde karşınızda duran soru işaretleri. Galatasaray'da başkan adayları da bir bir ortaya çıkıyor ve listelerini sunuyor. O başkan adaylarından biri olan Burak Elmas, seçilmeleri durumunda Fatih Terim'in yerine kim gelirse gelsin sözleşmesini iptal edeceklerini deklare etti. Fatih Terim ise Mustafa Cengiz'in son açıklamalarından sonra sessizliğini koruyor. Galatasaray'da önümüzdeki bir ay içinde nasıl bir süreç gelişeceğini hiçkimse bilmiyor. Ama bu durumun Galatasaray'a çok büyük bir zarar verdiğini de hepimiz biliyoruz.

Galatasaray'ı gelecek sezon nasıl bir senaryo beklediğini birazdan yazacağım. Şimdi Galatasaray, nasıl bir sezon geçirdi onu biraz anlatayım.

Galatasaray bu sezon başına da Fatih Terim yönetim kavgası ile başladı. Bu kavganın sezon sonundaki kavgadan farkı Fatih Terim'in daha yüksek sesle bunu dile getiriyor olmasından kaynaklanıyor. Fatih Terim transferler üzerinden yönetime basın toplantılarında eleştirilerde bulundu. Fenerbahçe'nin Mert Hakan ve İrfancan Kahveci transferlerinde Galatasaray'a çalım atmasını da sık sık gündemine getirdi Terim ve yönetime ince ince eleştirilerde bulundu.

Bütün bunlar yaşanırken Galatasaray çok iyi transferler de yaptı. Gedson, Mustafa Muhammed gibi yıldızlar alındı. En büyük transferi ise bence iyileşen Muslera oldu. Muslera'nın yeniden takıma katılması Galatasaray'a çok büyük bir özgüven kattı. Galatasaray eğer bu sezon yönetimsel sorunlar yaşamasaydı bence en az 10 puan farkla şampiyon olurdu. Ama sürekli olarak saha dışında top oynamaya çalıştı Galatasaray yönetimi ve teknik heyeti. Belhanda'nın gitmesi, Galatasaray'da artık krizin net bir şekilde gün yüzüne çıktığını gösterdi.

Sonrasında ligden umudunu kesen Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin art arda puan kaybetmesiyle yeniden şampiyonluk yarışının içine girdi. Sondan ikinci hafta Fenerbahçe'nin Sivas'a Beşiktaş'ın Karagümrük karşısında kaybetmesi ile birlikte Galatasaray'a bir kez daha altın gibi bir fırsat geldi. Beşiktaş ile arasında sadece gol averajı vardı. Bu gol averajının en önemli sebeplerinden biri de Beşiktaş'ın Hatayspor'u yendiği tartışmalı 7-0'lık maç oldu. Özellikle Hatayspor maçında 6 numaralı Kamerunlu Billong'un maç içerisindeki davranışları çok tuhaftı. Bunu birçok defa yazdım ve programlarımda söyledim. Sonra ortaya çıktı ki; Billong bu maçtan sonra kadro dışı bırakılıyor. Galatasaray yönetimi de çok geç olsa da bu maçın incelenmesi için TFF ve UEFA'ya başvurdu.

Bana göre çok geç kalınmış bir başvuru. Galatasaray içerisinde bu kadar büyük belirsizlikler ve krizler yaşanmasaydı Galatasaray, Hatayspor maçı ile ilgili yaşananlara karşı ortalığı ayağa kaldırırdı. Ama şuanda bu süreç çok sessiz bir şekilde devam ediyor. Umarım incelenir ve gerçekler net bir şekilde ortaya çıkar. Ama Galataray son haftada Yeni Malatyaspor'a 2 gol daha fazla atmış olsa yine şampiyondu.

Bütün bunlardan sonra gelecek sezon Galatasaray'ı nasıl bir yapılanma bekliyor biraz da ona değinelim. Galatasaray'ın bu belirsizlik ve krizi mutlaka biran önce çözmesi gerekiyor. Bu kriz çözülmezse Galatasaray yeni sezona çok kötü başlar. Şampiyonlar Ligi ön eleme oynayacakları için Galatasaray yeni sezona daha erken başlayacak. Yönetime kim gelirse gelsin ben Fatih Terim ile devam edeceklerini düşünüyorum. Fatih Terim şu anda Galatasaray'da yönetim üstü bir karizmaya sahip. Taraftarlar da Fatih Terim'e sahip çıkıyor. Galatasaray hızlı bir şekilde kongresini yapıp bu belirsizlikleri çözebilirse önümüzdeki sezonun da en büyük favorisi olur. Yok eğer bu kriz bir ay daha devam ederse Galatasaray'ı önümüzdeki sezon kabus gibi bir sezon bekliyor.