Evrensel’in haberine göre, Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu'nun içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı ile, Halkevleri ve Ekoloji Birliği gibi pek çok örgüt, Şırnak’ta 17 Eylül’de “Savaş Yıkımına ve Doğa Talanına Karşı Yürüyoruz” şiarıyla Cudi'ye gerçekleştirilecek yürüyüş için Kadıköy'de bulunan İskele Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı.

“Şırnak’ta Doğa Talan Ediliyor”, “ Mezopotamya Kervanına Katıl Termik Santralleri Kapat” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık “Ormanlar, nehirler sermaye değiller” sloganları atıldı.

"SUÇLULARIN PEŞİNDE OLACAĞIZ"

Açıklamada, Emek ve Özgürlük İttifakı adına hazırlanan ortak basın metnini Utku Şahin okudu. Şahin, birçok kentte savaş bahane edilerek yıllardır ormanların talan edildiğini belirterek, "Bu nedenle 17 Eylül’de Cudi’de yapılacak olan yürüyüşe hepimiz bulunduğumuz yerden destek olacağız. Yürüyüşe katılmak için ekoloji örgütleri ve aktivistleri olarak bizler 16 Eylül’de İstanbul’dan yola çıkıyoruz. Her yerde ekolojik talana karşı birlikte mücadele edecek ve birlikte değiştireceğiz" dedi.

Şırnak’ta bulunan Gabar, Besta ve Cudi’de 2 yıldır süren kontrolsüz ağaç kesimlerinin son 7 ayda hız kazandığını ve bölgedeki ormanlık alanların yüzde 8’inden fazlasının yok edildiğini sözlerine ekleyen Şahin, bölgede sadece talanın ve yağmanın dışında tarihi dokunun da zarar gördüğünü dile getirdi. Şahin, “Bu talan ve savaş siyaseti her yerde olduğu gibi burada da birbirini besliyor. Bizler bu suçları işleyenlerin peşinde olacak ve yargılanmaları için elimizden geleni yapacağız” dedi.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

Şırnak’ta süren orman katliamına ve ülkenin dört bir yanında savaş, rant, yağma ve talan politikalarınız için sürdürdüğünüz ekolojik suçlarınıza her yerde bir an önce son verin. Doğal varlıkları ve yaşamı birer rant kapısı olarak gören anlayışlara karşı hep beraber sesimizi yükseltiyoruz ve Şırnak başta olmak üzere coğrafyanın dört bir yanındaki doğa talanının karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Savaşın kaybedeninin çok olduğunu bu doğa katliamıyla bir kez daha görmüş olduk. Bunun için geleceğimize, toprağa, suya, ormanlara sahip çıkmanın insanlık mücadelesinin parçası olduğunu düşünüyoruz. Birlikte mücadele ederek değiştireceğiz.”