Haber: Hülya Kılınç

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Fransa sermayeli Daussan Rafrakter A.Ş. Fabrikasında işten çıkarılan 5 işçinin işe geri alınması ve  Disk Cam Keramik İş sendikasının tanınması için bugün fabrika önünde basın eylem yapıldı. 
İşçilerin eylemine DİSK'e bağlı Türkiye Gıda Sanayii İşçileri sendikası Genel Sekreteri  Ufuktan Öden,  DİSK İletişim-İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu  Cam Keramik İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çavdar, Manisa Emek ve Demokrasi Platformu adına Figen Pehlivan ve işçiler katıldı. 


Fabrika bahçesinde toplanan Türkiye Çimse İş Sendikası'nın başka fabrikalardan getirdiği bir grup işçi, Cam Keramik İş'e üye olduğu için işten çıkarılan işçilerin fabrika önünde yaptığı eylemi sık sık ıslık ve yuhalamalarla sabote etmeye çalıştı. 

Manisa İşçi Eylemi-2


ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA GÖREV ÇAĞRISI


Emniyet güçlerinin sıkı güvenlik önlemi aldığı eyleme mesaiden çıkan işçiler katılarak destek verdi. İşçiler adına basın açıklamasını Türkiye Gıda Sanayii İşçileri sendikası Genel Sekreteri  Ufuktan Öden yaptı. Daussan işçilerinin sendika seçme hakkının, işten atmalarla yok edilmeye çalışıldığı ve Cam Keramik-İş sendikasına üye olan işçilerin işten atıldığına dikkat çeken Öden “Daussan’ın Fransa’daki fabrikasında işçiler sendikalarında örgütlüler. Orada ‘Ya benim sendikam, ya da hiç’ diyemiyor Daussan patronu. Türkiye’de Anayasada ve İş Kanununda açıkça bir hak olarak ifade edilen işçinin sendikada örgütlenme ve istediği sendikaya üye olma hakkı o halde neden ihlal ediliyor? Sendikaya üye olan işçileri ‘Canım artık sizinle çalışmak istemiyor’ diyerek işten atmak hukuki midir? Daussan patronunun açlık ücretleriyle yarattığı sömürü düzenini yasaları ve işçilerin haklarını ayaklar altına alarak sürdürmemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. 


“ÇİMSE İŞ PATRON SENDİKASI OLMADIĞINI İSPAT ETSİN?”


İşçilerin geçtiğimiz 8 yıl boyunca üyesi olduğu Çimse-İş sendikası, hem Toplu İş Sözleşmesi süreçlerini, hem de fabrikadaki uygulamalara ilişkin itirazları –işçilerin ifadesiyle– masallar anlatarak geçiştirmiş, hakların günden güne geriye gittiği bu kara tabloya katkı sağlamıştır. Fabrikada işçilerin iradesini temsil etmeyen Çimse-İş sendikasının niyeti ve kastı, işçilerin iradesi ve haklarıysa bir an önce işçilerin seçimine saygı duyduğunu, patron sendikası olmadığını ispat etmesi gerekir. Böyle bir tutum Çimse-İş sendikası için adına ‘sendikal rekabet’ denen ve Serel işçisinin iradesine de pranga vuran kara lekeyi silmeye başlamak için iyi bir fırsattır. Söz konusu, işçilerin haklarıysa doğru tutum ‘rekabet’ değil ‘dayanışma’dır.”dedi.  


Daussan patronunun haksız ve hukuksuz işten atmalarla işçilerin birliğini bozmaya yönelik eylemini kabul etmediklerinin altını önemle çizen Öden şöyle devam etti “ İşyerlerini çalışma kampı, bürokratik sendikacılık yaklaşımını da gardiyan yapan bu anlayış, sadece Daussan fabrikasında işlemiyor, bunu da biliyoruz. Toprak Cam işkolundaki işçiler bunun sayısız örneğini her gün, her saat yaşıyor. Daussan işçileri, işten atılan arkadaşlarına sahip çıkıyor ve kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor. Hem sendikamızın, hem de Daussan işçilerinin başta Manisalı işçilere ve Manisa’daki Emek, Demokrasi güçleri olmak üzere emekten yana herkese ve kuruma çağrısı, Manisa’yı ucuz emek cenneti olmaktan çıkarmak için insanca çalışma ve yaşama çizgisinde birleşmektir. İşten atılan arkadaşlarımızın bir an önce işlerine iade edildiklerinin ilan edilmesini ve Daussan patronunun işçi temsilcileriyle ve sendikamızla görüşmelere başlamasını talep ediyoruz. İşten atılan işçiler geri alınsın. Sendikalı olmak anayasal haktır.” 


MANİSALI İŞÇİLERE 1 MAYIS ÇAĞRISI


Basın açıklamasının ardından söz alan Disk Cam Keramik-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çavdar ise  toprak-cam işkolunda çalışan tüm Manisalı işçileri 1 Mayısta Daussan Refrakter işçileriyle birlikte haklarını almak için 1 Mayıs pankartı arkasında taleplerini ifade etmeye Cumhuriyet Meydanı'na davet etti.