Haber: Gökhan Korkmaz

"Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından hazırlanan 2023-2024 Basın Özgürlüğü Raporu’na göre ekonomik bunalımla birlikte yoksulluğun arttığı bu dönemde gazeteciler düşük ücret ve güvencesiz koşullarda mesleğini sürdürmeye çalışıyor. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan (TGS) Ülkü Şahin ile İlyas Coşkun’un hazırladığı 2023-2024 Basın Özgürlüğü Raporu yayınlandı. Raporda gazetecilerin ekonomik ve sosyal haklarındaki durumuna da dikkat çekilirken gazeteci yoksulluğunu ortayan koyan bir anket sonucuna da yer verildi.  

TGS’nin yayınladığı rapora göre  14 gazetecinin cezaevine girdiğine yer verilirken 66 gazetecinin fiziksel saldırıya maruz kaldığının altı çizildi. Yine raporda yer alan veriye göre 26 gazetecinin sözlü olarak tehdit edildiğine değinildi.

Ekonomik ve sosyal haklar bağlamında ise raporda 2022 yılı resmi genel işsizlik oranının yüzde 9,4 olduğu belirtilirken   yüksekokul ve fakülte mezunları içinde işsizlik oranın ise  yüzde 9,8 olduğu ifade edildi. Gazetecilik mezunları arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 12,7 olduğu vurgulandı.

TGS’nin hazırladığı raporda yer verilen anket sonuçlarına göre ankete katılan gazetecilerin  ücretleri dışında çoğunlukla ek gelirleri yok. Yine aynı anket sonuçlarına göre ise ankete katılan gazetecilerin gelirlerinin büyük bir bölümünün kira, ulaşım ve beslenmeye harcadığı görülüyor.

Raporun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.