Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof.Dr Şebnem Korur Fincancı, devam eden orman yangınlarının etkilerini ve sağlık önlemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR"

Şebnem Korur Fincancı ve TTB heyeti yarın Muğla ve çevresinde yaşanan yangınları, etkilerini yerinde gözlemlemek için bölgeye ziyarette bulunacak. Ziyaret öncesi dokuz8HABER'den Fatoş Erdoğan'a açıklamalarda bulunan "Yangınlar sıcak etkisiyle yaralanmalar ya da açığa çıkan gazlarla etkilenme gibi pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor" dedi. Finca'nın konuşmasının tamamı şu şekilde:

"Doğanın katledilmesiyle gelecekte yaşayacağımız sağlık sorunlarına ek olarak şuanda acil önlemler alınması gerekiyor. Solunum yolu hastalıkları gerçekleşebilir, zehirlenmelerle karşı karşıya kalabiliriz açığa çıkan kimyasal ve havaya karışan gazların etkisiyle. Dün TTB olarak alınacak önlemlere ilişkin kısa bir bilgilendirme yaptık ama çok daha kapsamlı bir bilgilendirmeye ihtiyaç var."

"YANGINDAN ETKİLENEN YURTTAŞLARIMIZIN HIZLA SAĞLIK KURUMLARINA BAŞVURMASI GEREK"

"Yangından etkilenen yurttaşlarımızın hızla sağlık kurumlarına başvurması gerekiyor bunun yanı sıra hava kirliliğinin engellenmesi için yangınların hızla söndürülmesi önlemler alınması gerekir. Bunun yapılmadığı hatta Termik santralin de bundan etkilendiğini görüyoruz. Örneğin burada ki kömür miktarı nedir? Yangında bunların risk altında olup olmadığıyla ilgili bilgi ve bunların yanması halinde açığa çıkarabileceği sağlık sorunları da çok ciddi."

"EKSİKLİK VE BİLGİ KİRLİLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

"Bunların mutlaka kamuoyuyla paylaşılması, alınan önlemler ile bilgi verilmesi gerekiyor iktidar tarafından ama salgında olduğu gibi bu konuda da eksiklik ve bilgi kirliliği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun için özellikle uzmanlık derneklerimizin çalışmaları var bu bilgiler ışığında kamuoyunu ayrıca kamuoyunu bilgilendireceğiz."