Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katıldığı bütçe görüşmelerinde söz alan Kadıgil, çalışma hayatında kadınların, erkeklere oranla daha fazla kayıt dışı çalıştırıldığını söyledi. Türkiye’de tanımlı işsizliğin 8 milyona yaklaştığını, bunların yüzde 30’unun ise kadınlardan oluştuğunu belirten Kadıgil, “Üstelik çalışan kadınların yüzde 32'si kayıt dışı çalışıyor, yani bu ülkede çalışmaya çalışan kadınların yalnızca üçte biri iş bulabilirken bu üçte bire girecek kadar şanslı olan kadınların da üçte biri yine kayıt dışı çalıştırılıyor.” dedi.

“SON 1 YILDA KAÇ KREŞ AÇILDI?”

Çalışan kadın sayısındaki azlığı, iktidarın cinsiyet eşitliğine bakış açısına bağlayan Kadıgil, kadın çalışanlar için uygun koşullar oluşturulmadığına da dikkat çekti. Kadıgil, “Çünkü kadınların asıl işinin evde oturup çocuk bakmak olduğunu sanan bir rejim tarafından yönetiliyoruz ve kamu kreşi açılmıyor. Benim asıl sormak istediğim soru şu; Sayın Bakan, geçen seneden bu seneye kaç kamu dairesinde, kaç devlet dairesinde ve açmakla yükümlü olunan kaç iş yerinde kaç kreş açılmıştır?” diye sordu. 

HER GÜN 5 İŞ CİNAYETİ

Öte yandan iş kazalarının artışına da dikkat çeken Kadıgil, kazaların temel nedeninin denetlenmeyen iş yerleri olduğunu savundu. Kadıgil, şöyle konuştu:

“Patronperver Cemiyeti gibi görev yapan Saray Rejimi yüzünden bir sınıf kırımı yaşanıyor.  Bu yıl sadece ilk 9 ayda her gün 5 insan çalışırken öldü. Bu ölümlerin yüzde 98’i önlenebilirdi! Bu sene işlenen en az bin 409 iş cinayetini neden engellemediniz? Engellenebilir yüzde 98 cinayeti neden engellemediniz? İş cinayetlerinin nedeninin denetlenmeyen iş yerleri olduğunun altını çizerek “İş güvenliği uzman sayısı 900'e çıkmış, 3 bin yerde denetim yapmakla övünülüyor. Bu ülkede 2 milyon iş yeri var. Son iki senede aldığınız iş müfettişi sayısı 300, sonraki senede Saray Rejimi’nin aldığı polis sayısı 30 bin. O yüzden bu ülkede insanlar ölüyor. Son 9 ayda ölen 14 yaş altındaki çocuk işçi sayısı 23. Her ay bu ülkede 14 yaş altındaki 2 çocuk sanayilerde, fabrikalarda, atölyelerde öldürülüyor. İş müfettişi istihdam etmediğiniz, denetim yapmadığınız için öldürülüyor.”