İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka bir su yönetimi mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen Sünger Kent İzmir projesi kent geneline yayılıyor. Türkiye’de ilk olan projeyle şehrin cadde ve sokaklarına düşen yağmur suyunun yer altında depolanması hedefleniyor. Çatılara düşen yağmur suyunun hasat edilerek biriktirilmesi, temizlenmesi ve yeniden kullanılmasını mümkün kılan proje, Balçova’daki Teleferik Tesisleri’nde de başladı.

300 METREKARELİK ALANDA YAĞMUR SUYU TOPLANACAK

Proje, 300 metrekarelik izdüşüm alanı olan tesis çatısında uygulanıyor. Çatının etrafını çevreleyen su oluklarından tahliye edilen yağmur suları, 120 metreküp hacme sahip yangın suyu rezervuar deposuna bağlandı. Uygulamayla çatıdan tahliye edilerek boşa akan su, tesisin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak. Şebeke suyu kullanımı azaltılarak, yıllık yaklaşık 191,7 metreküplük su tasarrufu sağlanacak.

Teleferikte kullanılan suyun yaklaşık yüzde 20’sini yağmur suyundan hasat edebileceklerini belirten İZULAŞ Balçova Teleferik Tesisleri İşletme Sorumlusu Anıl Saygın Aydoğdu, şu bilgileri verdi:

“Başkanımızın kuraklıkla mücadele vizyonu doğrultusunda yer yüzeyinin üzerinde akan suyun yavaşlatılmasına dair bize de bir pay düştüğünü düşündük. Üst istasyonda çalışmalarımızı tamamladık, alt istasyonda çalışmalarımız sürüyor. Orman yangınlarında kullanılan rezervuar su deposunu, yağmurdan hasat ettiğimiz suyla dolduracağız. Personelimizle ortak akıl, çaba ve emekle kolektif bir çalışma yürüttük. Onların hayatlarına dokunan bir işi de gerçekleştirmiş olduk. Burada görev alan personelimiz kendi çatılarında, köy evlerinde de bu projeyi uygulayacak. Amacımız, gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak. Örnek bir proje ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz.”

Toplam çatı alanının yüzde 56’sını yağmur suyu hasadına uygun hale getirdiklerini aktaran Aydoğdu, şu an ayda yaklaşık 10 hanenin harcayacağı kadar suyu tasarruf ettiklerini kaydetti. Aydoğdu, proje tamamlandığında, 20 hanenin yıllık su tüketimi kadar suyu tasarruf edeceklerini söyledi.

Yağmur suyu deposu ve yağmur bahçeleri teşvik sisteminden yararlanmak isteyen İzmirliler, sungerkent.izmir.bel.tr adresinden başvuru yapabilecek.