Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin parlamentoda ülke ekonomisinin çöktüğünü açıklamasından sonra sokaklar karıştı. Bugün bir araya gelen binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Rajapaksa ve Başbakan Wickremesinghe'den taleplerini yineledi.

EKONOMİK NEDENLER

Enflasyonun ülke tarihinde ilk kez yüzde 56,4'e çıkması ve ekonomik krizin derinleşmesi ile protestocular sokaklarda büyük çaplı gösterilere imza attı. Binlerce kişi, Kolombo'daki cumhurbaşkanlığı konutu önünde bir araya geldi.

Polis, protestocuları dağıtmak için havaya ateş açarak göz yaşartıcı gaz kullandı. Polisin tüm müdahalesine ve sokağa çıkma yasağına rağmen sloganlar atarak ilerleyen göstericiler, bariyerleri aşarak cumhurbaşkanlığı konutunu bastı.

CUMHURBAŞKANI KAÇTI

lankasir_2

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın nerede olduğunu bilmediğini söylese de sosyal medya görüntüleri Rajapaksa'nın eşyalarının donanmaya ait bir gemiye yüklendiğini ve bu gemiyle de kaçtığını gösteriyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bazı protestocuların cumhurbaşkanlığı konutunda bulunan havuza girdiği ve cumhurbaşkanlığı konutundaki mutfağı talan ettikleri görülüyor. Görüntülerde konutun tepesine de ülke bayrağı dikiliyor.

Güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yaşanan arbedede 2'si polis 39 kişi yaralandı. Yaralılar arasında bulunan iki kişinin hayati tehlikesinin bulunduğu, diğer yaralıların ise olayı hafif şekilde atlattığı açıklandı.

RAJAPAKSA'NIN İSTİFASINI İSTİYORLAR

1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından beri en kötü ekonomik krizle karşı karşıya olan Sri Lanka'da hükümetin yeterli dövize sahip olmaması, gıda ve akaryakıt sıkıntılarının yanı sıra günde elektrik kesintileri de neden oluyor.

Temel ihtiyaç maddelerine dahi erişemekte güçlük çeken ve ekonomik krizi protesto eden göstericiler, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep ederken, ülkeyi terk eden Rajapaksa ise istifa etmeyi reddediyor.

BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ

Binlerce kişinin, Rajapaksa'nın başkanlık konutunu basmasının ardından Başbakan Wickremesinghe istifa etti. Başbakanlık Dinouk Colombage, Wickremesinghe'nin yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya varıldığında istifa edeceğini söyledi.

Muhalefet ise tüm partilerden oluşan bir hükümet kurmak için çalışmalara başladı. Samagi Jana Balawegaya Partisi Milletvekili Rauff Hakeem, tüm partiler olarak Rajapaksa ile Wickremesinghe'nin istifalarını talep ettiklerini açıkladı.

Rauff Hakeem ayrıca, parlamento başkanının geçici devlet başkanı olarak görevi devralması ve geçici bir hükümet üzerinde çalışması gerektiği konusunda da fikir birliğine varıldığını bildirdi.