İstanbul'da düzenlenen Sivil Toplum HIV Konferansı #HIV2022İstanbul Prof. Dr. Pietro Vernazza'nın konuşmasıyla başladı. Kırmızı Kurdele İstanbul tarafından düzenlenen konferansın ilk konuşmacısı olan Vernazza, HIV tarihinde bir devrime ve büyük tartışmalara sebep olan İsviçre Bildirisi'nin arka planını ve etkilerini anlattı.  Vernazza, "Bildirge sonrası olumlu ve olumsuz reaksiyonlar vardı. Olumsuz anlamda kişinin enfeksiyöz olup olmadığını söyleyecek kanıtınız yok diyenler oldu. Ancak 1 yıllım süre içersinde tedavi kabul oranımız yüzde 90'ın üzerine çıktı. Benim de beklediğimin çok çok ötesinde bir başarıydı" diye konuştu.

"O DÖNEMDE HEKİMLER HASTALARA YAKLAŞMAK İSTEMİYORDU"

Vernazza, HIV aktivisti Arda Karapınar'ın "Bildirgenizin HIV tarihinde bir devrim olacağını düşündünüz mü?" sorusunu ise "Böyle olacağını bilseydik İngilizce yazardık. Çünkü kendi dilimizde yazmıştık" diye yanıtladı. Vernazza, 2018'deki kampanya ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "Çok etkilendim. Ayakta alkışlanma durumu vardı. Ve bunu ön görerek yola çıkmamıştım. 1985'te HIV kliniği kurduğumuzda benden daha genç hastalar geliyordu. Ve maalesef neredeyse her hafta bir hastamın ölüm haberini alıyordum. Ve gerçekten çok etkiliyordu insanı. O dönemde hekimler hastalara yaklaşmak istemiyordu. Bu alanda çalışmak isteyen hekimleri de bulabiliyoruz. Sadece ilaç yazmak isteyen değil hastalara yardım etmek isteyen doktorları da görebiliyoruz."

"HİÇBİR BULAŞMA VAKASINA RASTLAMADIK"

"10 yıl önce bu günler için HIV kürünün bulunacağını düşünüyordum. Yanıldım zaman açısından. Ama bir Alman araştırma şirketinin bir makalesini okudum. Çalışmalar sürüyor. Ve kürün bulunacağına inanıyorum." diyen Vernazza, baskılayıcı tedavi kullanıldığı sürece son dönemde hiçbir bulaşma vakasına rastlamadıklarını vurguladı.