Haber: Fatoş Erdoğan

Şişli Belediyesi taşeron işçileri haklarını almak ve taşeron çalışmaya karşı Şişli Belediyesi önünde direnişe geçti. Direnişin 2.gününde basın açıklaması düzenleyen işçiler, Dün Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısının taleplerini dinlemeden direnişi bitirmeye yönelik telkinler vermeye çalıştığını,  işcileri odasından kovup ardından güvenlik görevlileriyle belediye binasından çıkarmaya çalıştığını belirtiler, işçiler haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini vurguladı.

photo1686738829

Şişli Belediyesi MCY bünyesinde çalışan Komşu Kart ve Geri Dönüşüm taşeron işçileri, firma sözleşmeyi fesh ettikten sonra ödenmeyen kıdem tazminatı, diğer alacakları ve taşeron çalışmaya karşı Şişli Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

'Taşerona Hayır İnsanca Yaşanacak ücret, Güvenceli Çalışma istiyoruz' pankartının açıldığı basın açıklamasına Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu, SODAP, Emek Partisi ve DİSK DevTurizm-İş Sendikası da destek verdi. Şişli Belediyesi önünde direnişe geçen Belediye İşçileri adına basın açıklamasını Komşu Kart taşeron işçisi Taner Kaya okudu.

Şişli Belediyesi Komşu Kart ve Geri Dönüşüm taşeron işçileri soruyor Domates 30 lira asgari ücret ile nasıl geçinelim?

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bizler Şişli Belediyesi bünyesinde çalışan işçileriz. Bizler Şişli Belediyesinin Avrupa Birliği fonlarıyla sürdürdüğü Komşu Kart projesinde çalışan taşeron işçileriz. Belediye bünyesinde uzun yıllardır Komşu Kart projesi işçisi olarak çalışmamıza rağmen belediye bizleri işçileri olarak görmemektedir. 

photo1686738830 (1)


"Taşeronun taşeronuyuz"


Bizler belediyeye ait iştirak şirketlerde dahi çalışmıyoruz. Komşu Kart işçileri olarak taşeronun taşeronuyuz. Her yıl belirli süreli sözleşmeyle işe girişimiz yenileniyor, bu nedenle kıdem tazminatı hakkımız elimizden alınıyor. Uzun mesailerde çalışmamıza rağmen taşeronun taşeronu olduğumuz içi 8500 Tl asgari ücretle çalıştırılıyoruz.


Bizlerin yaptığı iş özetle geri dönüşüm işçiliğidir. Hastane, kamu kurumları, evlerden geri dönüşebiliriz atıkları belediye bünyesinde topluyoruz. Ağır çalışma koşullarımız var. Ama buna rağmen belediye bize 8500 tl ücreti hak görüyor. Ayrıca belirli süreli sözleşmeyle çalıştırıldığımız için sendika üyesi olsak bile toplu iş sözleşmesi yapamıyoruz. Sendika, örgütlenme, insanca yaşanacak ücret ve insanca yaşanacak çalışma koşulları hakkımız. Belediye bu haklarımızı engellemekten vazgeçsin. Seçim döneminde kampanya olarak söylenen hak, hukuk, adalet, eşitlik kelimeleri sözde kalmasın. Uygulansın!


Buradan belediye yetkililerine soruyoruz: Şişli İlçesi sınırları içerisinde hatta İstanbul’un herhangi bir ilçesinde 10 bin liranın altında kiralık daire yokken bizler çoluğumuz, çocuğumuz ve ailemizle 8500 TL asgari ücretle nasıl geçinelim?


1 kilo domates 30 lira iken, 3 öğün nasıl yemek yiyelim?


 Çocuğumuzu okula nasıl gönderelim?


 Kolay mı ? 1 ay boyunca belediye bünyesinde emek verip sonucunda 8500 tl ile geçinebilmek?


Kolay diyenler buyursun, 8500 tl ile geçinmeyi denesin.


Dün bu meseleleri konuşmak için bizler sendika temsilcilerimizle birlikte bir heyet oluşturarak Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Taleplerimizi dinlemeden bizleri ikna edip direnişi bitirmeye yönelik telkinler vermeye çalıştı. Taleplerimiz konusunda kararlı olduğumuzu söylediğimiz anda bizleri odasından kovup ardından güvenlik görevlileriyle belediye binasından çıkarmaya çalıştı. Şimdilik belediye başkan yardımcısna şunu söylüyoruz; geldiğin yeri unutma, bizim oylarımızla oturduğun makamdan bizlere ahkam kesemezsin…


Buradan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’e seslenmek istiyoruz. Taleplerimize kulak tıkamayın. Şişli Belediyesi’ndeki taşeronun taşeronu uygulamasını kaldırın!


CHP genel başkanına Kemal Kılıçdaroğluna' da sesleniyoruz. Taşaronu kaldıracağız dediniz ancak bizler hala taşaron da çalıştırılıyoruz. Bu taşaron zülmüne artık dayanacak gücümüz kalmadı. Taşaron da çalışmak istemiyoruz." > Fatoş Erdoğan: Şişli Belediyesi taşeron işçileri direnişinin ikinci gününde Şişli Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Taşeron'un taşeronuyuz diyerek Şişli Belediyesi'ne seslenen işçilerinin talepleri şöyle:


 +  Geri dönük kıdem tazminatı, bayram ikramiyesi, mesai ücretleri gibi haklarımız yasal faiziyle verilmesi
+ Komşu Kart işçisi bizlerin Şişli Belediyesi iştiraki olan KentYol A.Ş bünyesine alınması