Polis engellemesine rağmen Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti'nin 600'üncü günü için savcılara seslenen avukat Bülent Duran, “Bize kapıları kapatan, failleri koruyan savcılara sesleniyoruz; o gün 600 avukatla burada olacağız” dedi. 

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart 2021’de başlattığı Adalet Nöbeti 583’üncü gününde sürüyor. Aileye destek ziyaretleri de devam ediyor. “Şenyaşar ailesi adalet köşesi” olarak adlandırılan alanda nöbetini sürdüren aileyi ziyaret eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa ve Antep şubeleri, ailenin dava dosyası avukatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, yeni seçilen Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ve yönetimi, adliye binası önünde polis engellemesine rağmen açıklama yaptı. 

Ailenin nöbet tuttuğu alandan adliye binasına yürüyen avukatların önü, adliye binası bahçe kapısında polisler tarafından kesildi. Adliye müştemilatı içinde açıklama yapmanın yasak olduğunu iddia eden polisler, açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Adliye binası önünde açıklama yapmanın yasak olmadığını belirten avukatlar, polislerden yasaklamaya dair yazılı kanun talep etti. Yazılı bir kanun göstermeyen polisler, avukatları gözaltına almakla tehdit etti. Polisler bugüne kadar hiçbir siyasi parti ve derneğin adliye binası önünde açıklama yapmadığını ileri sürse de, avukatlar AKP ve AKP’ye yakın kurumların açıklama yaptığına dair belge gösterdi. 

Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, daha önce baro başkanlığı yaptığı dönemde adliye binası önünde birçok açıklama yaptıklarını hatırlatarak, müdahale eden kişilerin suç işleyeceğini söyledi. Polisler bunun üzerine Şenyaşar ailesinin eyleminin “şahsi bir mesele” olduğunu öne sürerek, daha önce yapılan açıklamaların avukatları ve baroyu ilgilendirdiği için izin verildiğini iddia etti. Polisin ailenin nöbetini “Şahsileştirme” girişimlerine tepki gösteren avukatlar, Şenyaşar ailesinin adalet mücadelesinin kamuoyunu, avukatları ve baroyu ilgilendirdiğini söyledi.

ENGELLEMEYE RAĞMEN AÇIKLAMA 

Engellemeye rağmen açıklama yapacaklarını belirten avukatlar, “Şenyaşar ailesi için adalet” yazılı pankart açtı. Bunun üzerine adliye binası önüne takviye polis çağrıldı. Polisler avukatların kararlı duruşu karşısında müdahale etmeden adliye binası önünden ayrıldı. Engelleme girişimleri sonrası yapılan açıklamada konuşan aile avukatlarından Bülent Duran, “Aile sadece oturarak adalet talebinde bulunmasına rağmen her gün nöbet alanları daraltıldı, adliye binası dışına çıkarıldı ve oturdukları yer bariyerler ile örüldü. Ailenin sesi kesilmeye çalışıldı. Bu soruşturma, iktidarın, üstünlerin ve egemenlerin hukukuna göre ilerlemekte. Dosya bizden saklanılmakta, soruşturma ilerleyememekte” dedi.

‘DOSYA BİZDEN KAÇIRILIYOR’

Katliamdan 4 yıl sonra 2 Nisan 2022 tarihinde hastane dosyası ile ilgili 4 kişinin tutuklandığını hatırlatan Duran, “Gizli yapılan soruşturmada faillere dokunulmadı. Delil karartıldı diye, 4 kişi tutuklayıp, 2 kişiyi de geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız tahliye ettiler. Tanık beyanları soruldu ama acıyı yaşayan, eşini ve iki çocuğunu kaybeden ailenin avukatlarına bu soruşturma hala kısıtlı. Emine anne burada oturarak adalet talep ediyor. Bugün biz buraya bir çağrı için geldik. Bu dosyanın avukatları olarak, hukuksuz yere tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar’ın derhal tahliyesi ve bu soruşturmada gerçek faillerin açığa çıkarılması çağrımız var. Katliam yapan kişiler tutuklanmadı. Kamuoyu bunu bilecek. Göz göre göre, yüzlerce tanık ve kameranın olduğu bir yerde katliam yaparsanız ve egemenseniz bir cezalandırma ile karşı karşıya kalmazsınız mesajı veriliyor. Biz o yüzden avukatlar olarak ısrarla ve inatla istinaftaki incelemenin bir an önce yapılması, Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması, faillerin bir an önce tutuklanması, gizli ve kısıtlı olan dosyada suç işleyen herkesin cezalandırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘600 AVUKAT İLE BURADA OLACAĞIZ’

Şenyaşar ailesinin 600’üncü (28 Ekim) gün Adalet Nöbeti’ne vicdan sahibi, insan hakları savunucuları ve baroları katılmaya çağıran Duran, “Tüm vicdan sahibi avukatlar ailenin yanında olmalı. 28 Ekim’de 600’üncü günde 600 avukat ile burada olacağız. Bugün bizimle görüşmeyen başsavcı bunu iyi bilsin. 28 Ekim’de 600 avukat ile bu adliyeye gireceğiz. Bizimle görüşmeyen, bize kapıları kapatan, failleri koruyan savcılara sesleniyoruz; o gün 600 avukat ile burada olacağız. Adalet için mücadele vereceğiz. Sorumluluğumuzu yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

ŞENYAŞAR: HERKESİ BURAYA BEKLİYORUZ

Ardından söz alan Ferit Şenyaşar, şunları söyledi: “14 Haziran 2018 tarihinde Suruç Devlet Hastanesi’nin içinde 3 insan linç edilerek katledildi. 4 yıl geçti davada gizlilik kararı devam ediyor. Katliamı yapanlar meydanlarda dolaşıyor. Bunlar suç değil ama bizim burada adalet talep etmemiz suç olarak görülüyor. Nöbetimiz adalet sağlanana kadar devam edecek. Barolar, savunma susarsa vatandaş nefes alamaz. Biz burada bir hak mücadelesi veriyoruz. Haklı olduğumuzu bütün dünyaya ispatladık. 600’üncü gününde Türkiye’nin bütün baro başkanlarını, avukatları, ben insan hakları savunucusuyum diyen herkesi buraya bekliyoruz. Adalet Bakanı, ‘Vatandaşa kapıyı kapatmayın’ diyor. Bakanlığa bağlı Urfa Adalet Sarayı’nın kapısı şu an adalet talep eden bizlere kapalı. Görüşme taleplerimiz kabul edilmiyor. Başsavcı bizden kaçıyor, bu hukuksuzluğu bütün dünya izliyor.”