IŞİD’in Kobanê’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gelişen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçi hakkında açılan davanın karar duruşması başladı. Kamuoyunda "Kobanê Kumpas Davası" davası olarak bilen davanın duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülüyor. 

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Duruşma öncesi askerlerin aldığı önlemler dikkat çekti. Cezaevi yerleşkesinin bulunduğu güzergaha 4 farklı arama noktası kuruldu. İzleyici olarak duruşmayı takip etmek isteyenlerin araçlarının, yerleşkenin bulunduğu alana geçişlerine izin verilmedi. Sadece avukat ve gazetecilerin araçlarına izin verildi. İzleyiciler, kampüse yakın bir noktadaki park alanında araçlardan indirildikten sonra ringlerle duruşma salonunun bulunduğu bölgeye götürüldü. 

Karar çıkması beklenen duruşmanın görüldüğü salona izleyiciler alınmadı. İzleyiciler, kampüs içerisinde bulunan iki farklı duruşma salonuna yönlendirildi. Yüzlerce kişi duruşmayı SEGBİS aracılığıyla takip etmek zorunda kaldı. 

JANDARMA VE POLİSLERDEN HATIRA FOTOĞRAFI

Duruşma öncesi dikkat çeken diğer bir husus ise, salonda bulunan jandarma ve çevik kuvvet polislerinin toplu “hatıra fotoğrafı” çekmesi oldu. 

YOĞUN KATILIM

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın da arasında bulunduğu bir heyetin yanı sıra çok sayıda milletvekili, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi duruşmayı izliyor. 200’ü üzerinde avukat ile 10’u aşkın baro başkanı da duruşmaya katıldı. 

DAVAYA DAİR

HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi davada yargılanıyor. Söz konusu 108 kişi, ''devletin bütünlüğünü bozma''  başta olmak üzere pek çok iddiayla yargılanıyor. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı iddiayla 38'er kez ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' cezası isteniyor. 

Tutuklu bulunan siyasetçilerin isimleri şöyle: Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül, Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Gültan Kışanak.