ABD’de ve Avrupa’da 8 aydır devam eden Ukrayna Savaşı’nın daha fazla uzamaması ve diplomatik çabalarla sonlandırılması için ardı ardına önemli çağrılar yapılıyor. Nükleer gerilimin arttığı bir dönemde ABD’de 30 Kongre üyesi ABD Başkanı Joe Biden’a bir mektup gönderirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Hristiyan dünyasının lideri Papa Francis’i arayarak kendisinin ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aramasını rica etti.

Fransız Le Point dergisinin haberine göre, Macron, Vatikan ziyaretinin ardından uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Papa Francis’i Vladimir Putin ve Moskova Patriği Kirill’i, ayrıca Joe Biden’ı da aramaya çağırdım” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov’dan gelen açıklama ise Rusya’nın diplomasi yollarını açık tuttuğuna işaret ediyor: “Biz tüm bunları Amerikanlarla, Fransızlarla ve Papa’yla görüşmeye açığız” ifadelerini kullandı fakat Batı ile görüşmelerde Ukrayna’nın isteksiz olduğunu ima etti. Ayrıca Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de dün savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna’yı ziyaret etti ve Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile bir araya geldi. Steinmeir nisanda Polonya ve üç Baltık ülkesinin Cumhurbaşkanları ile Kiev'e gelmek istemiş, ancak Ukrayna bu isteği geri çevirmişti.

ABD’de Demokrat Partili 30 Kongre üyesi, ABD Başkanı Joe Biden’a gönderdikleri mektupta 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna Savaşı’nın diyalog içinde sonlandırılması ve savaşın uzun bir ihtilafa dönüşmemesi için Rusya ile doğrudan görüşmeler yürütülmesi için çağrı yaptı. Demokrat Kongre üyesi Pramila Jayapal liderliğindeki grup, Beyaz Saray’a gönderdikleri mektupta Rusya, Ukrayna’nın radyoaktif madde içeren ‘kirli bomba’ kullanmaya hazırlandığını iddia ederken, ABD’de 30 Senatör, Başkan Joe Biden’a ara seçimlerden iki hafta önce “Rusya’yla doğrudan görüşün” mektubu gönderdi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Papa’dan ABD Başkanı Biden’ı ve Rus lider Putin’i aramasını istedi. Ukrayna’da ve çatışmanın sınırlarının da ötesinde dünyanın birçok ülkesinde gıda ve enerji krizlerine yol açan savaşın “diplomasi yoluyla durdurulması” çağrısı yapılıyor.

"SAVAŞIN UZAMASI YAKIT FİYATLARINI DAHA DA YÜKSELTECEK"

Mektupta, "Bu savaşın Ukrayna ve dünya üzerinde yarattığı yıkım ve feci bir tırmanma riski göz önünde bulundurulduğunda, uzun süreli bir çatışmadan kaçınmanın Ukrayna, ABD ve dünyanın menfaatine olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle sizi askeri desteği diplomasiyle birleştirmeye ve gerçekçi bir ateşkes çerçevesi bulma çabalarını iki katına çıkarmaya çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı. Kongre üyeleri savaşın ABD ekonomisini de olumsuz etkilediğine dikkat çekerek savaşın petrol fiyatlarını daha da artıracağı ve bunun ABD’deki yakıt fiyatlarını daha da yükselteceği belirtildi.

Açıklamada, "Başkan Biden'a gönderdiğimiz mektupta, Washington'un Ukraynalılara askeri ve ekonomik destek sağlamaya devam etmesini savunduk. Aynı zamanda, Ukrayna halkı için kabul edilebilir bir çözüm bulma çabasında ortak olduğumuzdan emin olmak için Ukrayna'ya diplomatik destek sunmaya devam edeceğiz. Ukrayna'ya verdiğimiz destek konusunda birleşmiş durumdayız. Bu mektuptaki hiçbir şey bu desteğin değişmesini engellemiyor" denildi. Mektup, aralarında Cori Bush, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez ve Jamie Raskin'in de bulunduğu 30 Demokrat Partili Kongre üyesi tarafından imzalandı.