Gazprom, Kuzey Akım Boru Hattı üzerinden Almanya'ya yaptığı gaz tedariğinde ikinci kesintisini yaptığını açıkladı. Bu kesintinin ardından Kuzey Akım Boru Hattı yalnızca yüzde 40 kapasitede çalışıyor.

Gazprom, kesintinin sebebinin, bakımının yapılması için Kanada'ya gönderilen ekipmanların zamanında geri gönderilmemesi olduğunu açıkladı. Ancak Almanya'nın enerji düzenleme kurumu bu açıklamayı kabul etmedi.

KIŞ PLANLARI ZORLAŞTI

Diğer Avrupa ülkeleri gibi Almanya da gaz stoklarını doldurmaya çalışıyor. Almanya kış gelmeden önce stoklarını ekime kadar yüzde 80, kasıma kadar yüzde 90 doldurmak istiyor. Almanya'nın stokları şu an yüzde 56 dolu. Avrupa Birliği blok içinde gaz stoğunun kasıma kadar yüzde 80 dolu olmasını hedefliyor.

Kuzey Akım Boru Hattı'nın 11-21 Temmuz arası bakım nedeniyle tamamen kapatılacak olması ise Avrupa'nın işini zorlaştırıyor. AB ülkeleri, kesintilerin ardından stoklarını doldurmak için farklı kaynaklara yöneldi.

Avrupa'nın en büyük ikinci doğalgaz üreticisi ve ihracatçısı Norveç, AB ülkelerinin 2027'ye kadar Rus fosil yakıtlarına olan bağlılıklarını sonlandırma hedefine destek olmak için üretimini artırmıştı.