Kayseri’de Millet İttifakı’nın ikinci sıra adayı Mahmut Arıkan, Kayseri’nin 21 yıldır iktidara büyük destek verdiğini, ancak hakkını alamadığını söyledi.

DSCF3227

Kayseri’de Millet İttifakı ortak liste ile seçime gidiyor. Listenin 2’nci sıra adayı ise Saadet Partisi Genel Başkanı ve İl eski Başkanı Mahmut Arıkan.

Kayseri’de gazetecilik yaptığım yıllardan da tanıdığım Mahmut Arıkan, Saadet Partisi il başkanlığı döneminde de sokakta karşılığı olan bir isimdi. Temiz ticareti ve dürüstlüğü ile tanınan Mahmut Arıkan, partisine genel başkan yardımcısı olduktan sonra da, Kayseri’den evini taşımadı. Ankara’da da görüşme halinde olduğumuz Arıkan, kendi ifadeleri ile yerel siyasetin yerelden yapılacağına inandığı için, haftalık Kayseri-Ankara seyahatlerine katlanma cabasına da olsa, memleketinde siyaset yapmakta ısrarcı. Sokakta karşılığı olmasının bir nedeni de, temiz ticaretinin yanı sıra, kentinin sorunlarına hakim olması.

Gözlemlerime göre Millet İttifakı’nın Kayseri’deki listesini sürükleyen de Arıkan, hayatında ilk kez Saadet Partisinde CHP’ye oy verecek bir kitle olduğuna işaret etti. Arıkan, bu durumu iktidarın 21 yıllık yıpranmışlığına bağladı ve AK Parti’nin kalesi diye anılan Kayseri’nin, hakkını alamadığı görüşünde. Kentin, ‘yeter’ noktasına geldiğini belirten Arıkan, Kayseri dışında Konya ve Sivas gibi illerde de kalenin sarsıldığını, bu nedenle 21 yıllık AK Parti iktidarının son günlerine gelindiğini düşünüyor. Arıkan’ın söyleşisinden diğer başlıklar ise şöyle…

“İKTİDAR YIPRANDI”

Öncelikle Kayseri’de çalışmalar nasıl gidiyor?

Hayatımda ilk kez kendi partimde Cumhuriyet Halk Partisine oy vereceğim diyen bir kitle oluştu. Ben bunu öncelikle, 21 yıllık iktidarın yıpranmışlığına bağlıyorum. İnsanlar oylarını iktidara zaten vermeyeceklerdi, bir gerekçe arıyorlardı. Bizi seven insanlar açısından, iktidara oy vermemeleri noktasında bir gerekçe olmuş olduk. Doğal olarak Cumhuriyet Halk Partisinin oy artışı zaten, tüm Türkiye’de olduğu gibi Kayseri’mizde de söz konusu. En önemli etken, iktidarın tükenmişliği, söyleyeceği bir söz olmaması ve net bir şekilde tekrara düşmesi. İnsanlarımız artık, vatan, milleti, bayrak, ezan istismarından yoruldular. Her seçim bir kurtuluş savaşı gibi; ki en son Binali Yıldırım, ‘Bu bir istiklal mücadelesidir.’ dedi.

“NE İSTEDİLERSE VERDİK…”

Kayseri’de yaşadığım yıllardan da duyardım; ‘Kayserili işini bilir’ denir ve seçimden önce Kayseri, Konya gibi şehirlerdeki manzaranın genel seçim manzarasına dair önemli ipuçları verdiği kabul edilir. Bu bağlamda Kayseri ne gösteriyor bize?

Kayserili insanlarımız aşırı iyi niyetliler ve karşıdakine güvenme noktasında da çok cömertlerdir. 2002, 2018 seçimlerine şöyle bir baktığımızda, istisnasız, iktidara çok büyük bir destek ortaya konuldu. Yapılan açıklamalarla alakalı, seçim dönemlerindeki vaatlerle alakalı bir güven ortaya koydular. Ama özellikle 2018 ve 2023 arasında geçen süreye baktığımızda; bu güveni boşa çıkaracak, insanların yıllardır verdikleri desteğin karşılığını alamayacakları bir durum ortaya çıktı.

YILAN HİKAYESİ GİBİ HIZLI TREN VAADİ…

Artık bu insanlarımıza bir bıkkınlık getirdi ama bir hızlı tren hikayesi var. Ben şunu söylüyorum; hemen şu ilerideki Kale’nin surlarının, oradaki kaldırım taşlarının dili olsa da, 2002’den bu tarafa her seçimde hızlı tren vaatlerini anlatsa. O zamandan bu yana her seçim hızlı tren vaadi verilir, projesi ve ihalesi yapılıyor denir. Ancak 21 yıl geçti, hemen yanı başımızda 600 bin nüfuslu Sivas, 300 bin nüfuslu Yozgat hızlı trene kavuştu, biz ise aradan bir kılçık atarak Ankara’ya ulaşmanın yollarını arayacağız. Kayseri bunu hak etmediğini gördü. İnsanlarımız feraset sahibi olduğu için artık yeter noktasına geldi.

OTOBAN SORUNU

Otoban meselesinde ise, Kayseri’de evimizden çıkıp otobana ulaşmak için ya 160 kilometre 260 in nüfuslu Kırşehir’e gitmemiz gerekiyor ya da 150 kilometre ötedeki 350 bin nüfuslu Niğde’ye gitmemiz gerekiyor.

ÇEVRE YOLU PROBLEMİ

1 buçuk milyonluk bir şehir ama henüz çevreyolumuz yok. Kuzey Çevre Yolu diye bir yer yaptılar; iki şeritli. Sabah ve akşam saatlerinde trafik yoğunluğu söz konusu oluyor. 30 yıldır Güney Çevre Yolu hikayesi dinliyoruz; nerede, ne zaman açılacak hiç kimse bilmiyor. Bütün bunları üst üste koyunca hemşehrilerimizde AK Parti’ye verdikleri desteği alamadıkları ile ilgili bir kanaat oluştu. Geçen gün Tarım Fuarı’nda idik. Orada Konyalı hemşehrilerimizle konuştuk; onlar da Kayseri gibi aynı şeyleri söylediler. ‘AK Parti’ye daha ne verebiliriz?’ dediler.

Ne istedilerse verdik...

Evet, ne istedilerse verdik noktasında. Ama karşılığını alamadıklarını, bu seçimde artık bir şeylerin değişmesi gerektiğine dair kanaat ifade ettiler. Kayseri, Konya, Sivas AK Parti’nin kalesi diye tabir edilen yerler. Eğer burada durum böyle ise Türkiye genelinde AK Parti iktidarının 21 yıllık hikayesinin son günlerine girdiğimiz kanaatindeyim.

“İNSANLAR ARTIK ADALET VE LİYAKAT İSTİYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi ile yaptığınız işbirliği Kayseri gibi muhafazakar olarak bilinen bir şehirde nasıl yorumlandı?

İlk benim de bununla ilgili soru işaretlerim vardı. 9 Nisan’da adaylar açıklandı, 10 Nisan’da Bismillah dedik çalışmaya başladık ve endişemin çok yersiz olduğunu gördüm. İnsanımız artık yıllardır, sağ-sol, Kürt-Türk, Sünni-Alevi ayrımından bıkmış ve bunun yersiz olduğunu görmüş, insanlar artık adaleti ve liyakati kim temsil edecekse ona itibar ediyor. Kayseri’deki 1 buçuk milyon insana eşit davranma potansiyelini kimde görüyor ise parti ismi gözetmeksizin ona destek verme noktasında geniş kapsamlı bir mutabakat söz konusu burada.

“EN İYİ LİSTE MİLLET İTTİFAKI LİSTESİ”

Peki seçmen Cumhuriyet Halk Partisi listesi ile ilgili ne düşünüyor?

Kayseri kesin hemfikir; oy veren de vermeyen de en kaliteli listenin Cumhuriyet Halk Partisi listesi olduğunu düşünüyor. Bizim listemiz hakikaten Türkiye’nin fotoğrafı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi var, Saadet Partisi var, DEVA Partisi var, Gelecek Partisi var, Demokrat Partili arkadaşlarımız canhıraş bir şekilde adayları olmamasına rağmen bizimle birlikte gece gündüz demeden çalışıyor. Bu, Kayseri’nin özlediği bir tablo.

İYİ Parti mitingine katılım size göre nasıldı?

Kayseri’de, bir parti miting yaparken diğer partilerin bayraklarını, çadırlarını kaldırması alışkanlık haline geldi artık. Ama AK Parti ne hikmetse İYİ Parti mitinginde, bu noktada anlayış göstermedi. Bu nedenden dolayı İYİ Parti mitinginde de koordinasyonsuzluk yaşandı.

Nezaket demişken, Hulusi Akar’ın CHP ziyaretiyle ilgili neler söylersiniz?

Güzel bir ziyaretti ama devamı gelmedi. Bütün vekillerimiz bu vaatte bulunuyor ama ben yapabileceğimizi düşünüyorum; ben inanıyorum ki seçimden sonra Ankara’da 10 vekil oturup Kayseri’yi konuşabileceğiz.

“MİLLETVEKİLİ ADAYININ NAVİGASYONLA İLÇE ARAMAMASI LAZIM”

AK Parti’nin vekil listesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle 3 dönem kuralı bağlamında.

3 dönem kuralının uygulanacağını söylediler ama öncesinde de 3 dönemi dolduranlar da aday adayı olsun dediler. Orada ne oldu içeride bilemiyorum ama ben kendi listem üzerinden gitmek istiyorum. 10 adayımızın 10’u da Kayseri’de yaşıyor; evi, işi, mezarı Kayseri’de. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum; sonuçta genel siyaset her yerden yapılır ama yerel siyaset yerelden yapılır. Ama Kayseri’de 1 buçuk milyon insanın derdiyle dertlenecek insanların, ilçeye nasıl gidilir konusunda navigasyona bağlanmaması lazım, hangi mahalle nerede diye etrafındakilere sormaması lazım, 450 köyün hepsine de gitmiş olması lazım, ilçelerin hepsine gitmesi lazım.

“BAKANLAR BAKANLIK İMKANLARINI SEÇİMLERDE KULLANIYOR”

Bir de üzüldüğüm hususlardan biri Bakanlarımız izne çıktı. Normalde yapmaları gereken memleketin sıkıntılarını gidermek ama hepsi bütün bakanlık imkanlarını seçimlerde kullanıyor. Bu da üzüldüğüm hususlardan biri.

“KAYSERİ’DE 3 KİŞİDEN 1’İ İCRALIK”

Hızlı tren ve otoban konuları dışında Kayseri hakkını alacaktan kastınız nedir, Kayseri için vaatleriniz nelerdir?

Adliye sarayları ağzı beraber dosya dolu. 500 bin icra dosyası var adliyede. 1 buçuk milyonluk Kayseri’de 3 kişiden birinin icralık olduğu bir tablo ile karşı karşıyayız. Geçtiğimiz yıl ödeyemediği için 200 bin kardeşimizin elektrikleri kesilmiş. Birçok örnek; ahlaki ve manevi açıdan, uyuşturucu problemi açısından, çocuklara cinsel istismar vakalarında onlarca problem var. Bizim ilk hedefimiz, ahlaki ve manevi anlamda kalkınmış bir Kayseri inşa etmek. Biz öyle bir kutuplaştık ki, partiler üzerinden yumruk yumruğa kavga etme durumuna geldik. Geçtiğimiz gün Cumhur İttifakı’nın iki ortağı bayrak asma yüzünden kavga etti. Yani biz onları da giderme noktasında gayret edeceğiz.

“TERSİNE GÖÇÜ BAŞLATACAĞIZ”

Bir diğer önemli husus, Kayseri’de tersine göçü başlatacağız. Kocasinan, Melikgazi, Talas’ta bir nüfus yığılması söz konusu. Diğer 13 ilçeden Bünyan’da cezaevi, İncesu’da Organize Sanayi Bölgesi’nden dolayı bir artık söz konusu ama genel anlamda bir nüfus azalması söz konusu. Orada, tarım ve hayvancılıkla alakalı, bu bölge insanına olağanüstü destekler sağlayıp meslek sahibi olmaları noktasında gayret göstereceğiz. İlçelerimize organize sanayiler kuracağız. Kayseri’de 2’si merkezde, biri de İncesu  ilçesinde olmak üzere 3 organize sanayi bölgesi var. İncesu da bunun faydasını görüyor. Diğer ilçelerimiz için de gayret içinde olacağız. Sonuç olarak, Kayseri 15 Mayıs’tan itibaren hakkını alacak.